Konya
°C
Yeni Meram
20.08.2021 11:45

Metropoll ve Optimar'dan iki bomba anket! Türk askeri Afganistan'dan çekilsin mi? Bu pazar seçim olsa...

Anket firmaları peş peşe anket açıklamaya devam ediyor. Metropoll Araştırma ve Optimar Araştırma'nın anket sonuçları çıktı. Hangi parti yüzde kaç oy alıyor? Cumhurbaşkanlığı seçiminde son durum ne? Türk askeri Taliban sonrasında Afganistan'da kalmaya devam etmeli mi? İşte çarpıcı sonuçlar...

A+
A-
20.08.2021 11:45
20.08.2021 12:09
0
2246
ABONE OL

Anket firmalarının ağustos ayı anketleri peş peşe açıklanmaya başlandı. Metropoll Araştırma'nın anketine göre AK Parti yüzde 34'lerde çıkarken, Optimar Araştırma'nın anketine göre ise AK Parti'nin oy oranı yüzde 40...

Cumhurbaşkanı seçiminde ise iki ankette de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önde gözüküyor.

Metropoll, Türk askerinin Afganistan'daki durumunu da sordu, AK Parti seçmeninin yüzde 46'sı, MHP seçmeninin yüzde 64'ü askerin Kabil'den çekilmesini istiyor. İşte iki anketin ayrıntıları...


Türk askeri Afganistan'dan çekilmeli mi?

Metropoll Araştırma, her ay yaptığı "Türkiye'nin Nabzı" anketinde Taliban tarafından ele geçirilen Kabil'de Türkiye'nin rolünü ele aldı. Anket katılımcılarına, "Amerikan askerlerinin çekildiği Afganistan'dan Türk askerlerinin de çekilmesi gerektiğini düşünüyor musunuz" sorusu yöneltildi.


Ankete göre, seçmenin yüzde 61,6'sı Türk askerlerinin Afganistan'dan çekilmesi gerektiğini savunurken, yüzde 27,4'ü, Kabil'de kalması gerektiğini belirtti. "Fikrim/cevabım yok" diyenlerin oranı ise yüzde 11 oldu. Öte yandan AK Parti seçmeninin yüzde 46,7'si, MHP seçmenin ise yüzde 64,8'i, Türk askerinin Afganistan'dan çekilmesi gerektiğini savunuyor.

Metropoll'ün 'bu pazar seçim olsa' anketinin sonuçları

Metropoll Araştırma'nın pazar günü seçim olması durumunda halkın yüzde 29.3’ü AK Parti’ye, yüzde 19’ü CHP’ye, yüzde 10.2’si İYİ Parti’ye yüzde 9.7’si HDP’ye, yüzde 7.3’ü MHP’ye oy vereceğini belirtti. Saadet Partisi’ne yüzde 1.2, DEVA Partisi’nin oy oranı yüzde 0.9 oldu. Metropoll Araştırma Şirketi CEO’su Özer Sencar'ın, anket sonuçlarını paylaşırken, “Bu araştırma Erdoğan’ın Diyarbakır seyahatinden sonra orman yangınları ve sel felaketlerinden önce yapılmıştır” notunu düştü.

Seçmenlerin yüzde 21’i kararsız, protesto oy ve cevap vermeyenlerden oluştu. Kararsızların oranı yüzde 8, protesto vereceğini söyleyenleri oranı 5.6, sorulara cevap vermeyenlerin oranı yüzde 7.4 oldu. Anket sonucunda, kararsızlar dağıtılsa bile yüzde 34’e ulaşabilen AK Parti’nin 24 Haziran 2018 seçimlerinde aldığı yüzde 42.56’lık oy oranından çok uzak olduğu görülüyor.

Optimar'ın 'bu pazar seçim olsa' anketinin sonuçları

Optimar Araştırma’nın anketinde bugün seçim olsa hangi partiye oy vereceksiniz sorusuna yanıt verenler, kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 40 oranında AK Parti diyor. CHP diyenlerin oranı ise yüzde 25 çıkıyor. MHP’nin yüzde 10.3 çıktığı ankette İYİ Parti yüzde 9.9 olurken, HDP diyenlerin oranı yüzde 8.9.


Cumhurbaşkanlığı seçiminde durum ne?

Optimar’ın 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kime oy verirsiniz sorusuna ankete katılanların yüzde 40.2’si Erdoğan yanıtını vermiş. Mansur Yavaş ise yüzde 16.1’le ikinci sırada gelirken onu yüzde 7.1’le Ekrem İmamoğlu takip ediyor.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun 6.3’le dördüncü sırada geldiği ankette cumhurbaşkanı adayı olmak istediğini açıklayan Selahattin Demirtaş ise yüzde 5.5’le beşinci sırada. Meral Akşener ise yüzde 4.6’yla altıncı sırada geliyor. İlginç bir veri ise eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le ilgili. Gül yüzde 0.4’le 11’inci sıraya geriledi.

Erdoğan mı Mansur Yavaş mı?

Optimar cumhurbaşkanlığı seçiminde son tura Erdoğan ile Yavaş kalsa oyunuzu kime verirsiniz sorusunu da sormuş. Erdoğan karşısında muhalefetin adayı olarak en yüksek orana Mansur Yavaş ulaşıyor. Ankete katılanlar yüzde 46.7 ile Erdoğan derken, Mansur Yavaş diyenlerin oranı yüzde 41.8 çıkıyor. Sonucu ise yüzde 11.5 oranındaki kararsızlar belirleyecek.

Erdoğan mı Ekrem İmamoğlu mu?

Son tura Erdoğan ile İmamoğlu kaldığında ise ilginç bir gelişme yaşanıyor. Kararsızların oranı yüzde 17.3’e yükseliyor. Son turda Erdoğan diyenlerin oranı yüzde 46.3 olurken, İmamoğlu diyenler ise yüzde 36.4.

Erdoğan mı Kemal Kılıçdaroğlu mu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan en yüksek orana ise Kılıçdaroğlu ile yarıştığı zaman ulaşıyor. İlginç bir veri daha, hem Erdoğan’ın oyları hem de kararsızların oranı yükseliyor. Erdoğan diyenlerin oranı yüzde 47.4 olurken, Kılıçdaroğlu’nu tercih edenlerin oranı yüzde 31.8’de kalıyor. Kararsızların oranı ise yüzde 20.9’a çıkıyor. Bu oranlarla Kılıçdaroğlu, CHP’li belediye başkanları Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nun gerisinde kalıyor.

Toplumun yüzde 95’i ‘Kürt sorunu’nda ‘silahlı çözüm’e inanmıyor

Metropoll anketinde katılımcılara “Kürt sorununu çözmek için öncelikle aşağıdaki yöntemlerden hangisine öncelik verilmelidir” diye sorulduğu ankette yüzde 36’lık kesim ‘demokrasi ve yerel yönetimlerin güçlenmesi gerektiğini’ söylerken yüzde 22’lik kesim ‘İslam kardeşliğini pekiştirmeyi’, yüzde 22’lik kesim ise ‘ekonomik yatırımları arttırmayı’ savundu. Sadece yüzde 5,5 ‘silahlı mücadeleye devam etmeyi’ savunurken, yüzde 17,4 “Fikrim yok” veya “Cevabım yok” dedi.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.