Konya
°C
Yeni Meram

NANE

NANE- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
21.12.2022 09:02
21.12.2022 09:03
0
1773
ABONE OL

Kış aylarında soğuk algınlığına karşı tükettiğimiz içeceklerden olan nane Mısır, Yunan ve Romalılar döneminde tıbbi bitki olarak uzun yıllar boyunca kullanılmış olup Japonlar ise 2000 yıldan beri ‘Menthol’ü ilaç olarak kullanmaktadır.
NANE soğuk algınlığına karşı birebir tükettiğimiz içeceklerimiz arasında bulunmaktadır.
Nane saçak köklü bir sebzedir. Nanenin, yarı odunsu bir gövdesi vardır gövdenin rengi yeşildir. Patates nane için iyi bir ön bitkidir. Nane de tahıllar için iyi bir ön bitkidir.
Yaprakların rengi açık yeşil, koyu yeşil, bazen antosiyan içerir ve bu yüzden rengi morlaşır. Nanenin Etken maddeleri ve Kullanım amaçlarından kısaca bahsedecek olursak; Özellikle yapraklarında olmak üzere nane tüm organlarında uçucu yağ içermektedir.Uçucu yağın ana komponentlerini Menthol ve Menthon oluşturmaktadır.Üretilen nanelerin büyük bir kısmı distilasyon ile uçucu yağ eldesinde kullanılır. Uçucu yağın büyük kısmı da kozmetik ve gıda sanayinde kullanılmaktadır.
İştah açıcı, hazım düzenleyici, gaz giderici, kramp çözücü, safra atıcı özellikleri bulunmaktadır. Ayrıca; içerdiği tanenlerin yardımıyla mide bağırsak enfeksiyonlarının tedavisinde ve soğuk algınlığında kullanılmaktadır. Mentha piperita Yüksek oranda methol içeriği nedeniyle yemeklerde fazla kullanılmaz. Mentha türlerinin kullanım alanlarını; başta baharat olmak üzere ilaç sanayi, meşrubat, parfüm, kozmetik endüstrisi, diş macunu, çiklet, sabun, şekerleme yapımında, şifalı ve dinlendirici, çay imalatı şeklinde sınıflandırmak mümkündür.
Üreticilerimizin alternatif hoş kokulu bitkiler hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları üretim desenlerinde bu bitkilere yer vermeleri Tarım Ve Orman Bakanlığının vermiş olduğu desteklerden faydalanmaları özellikle tarım ilaçlarından dolayı insan sağlığının beslenme kaynaklı olarak ciddi anlamda bozulduğu günümüzde bilinçli üretime katkı sağlamak tüm paydaşların katkısı ile sağlanacaktır.
Sağlıklı üretip sağlıklı tüketmek dileğimle…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.