Konya
°C
Yeni Meram

Nefes Kredisi nefes aldırabilecek mi?

Nefes Kredisi nefes aldırabilecek mi?

A+
A-
03.06.2021 01:55
02.06.2021 16:57
0
2294
ABONE OL

Değerli Okurlar,
Pandeminin etkisiyle bozulan ekonomi ve içinde bulunduğumuz dar boğaz hepimizin bildiği bir durum. Yeme – İçme sektörü, düğün sektörü vb. sektörler bu süreçte en çok etkilenen sektörler olsa da, hemen hemen her sektör bu olumsuz durumdan fazlasıyla etkilendi. Açıklanan bazı destek paketleri ve krediler yaraya merhem olmaya çalışsa da belirlenen şartları sağlayabilen esnaf sayısının yeterli olmaması nedeniyle maalesef yeteri kadar fayda sağlanamadı. Daha önceki yazılarımda belirtmiştim; hibe desteği, kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğini bu grup dışında tutuyorum. Çünkü bana göre şüphesiz bu üç uygulama en etkili ve faydalı olanlarıydı. Bugünkü yazımızda ise gündemin sıcak konusu olan nefes kredisi ile ilgili siz değerli okurları bilgilendirmeye çalışacağım.
Nefes kredisi paketi, Hazine ve Maliye Bakanlığı öncülüğünde 10 bankanın katılımıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Kredi Garanti Fonu (KGF) işbirliğinde gerçekleştirilecek. Nefes kredi paketi ile yıllık cirosu 10 Milyon liranın altında olan ve 2020 yılı cirosunda 2019 yılına göre yüzde 25 kayıp yaşayan ticaret, deniz ticaret, sanayi, ticaret ve sanayi odaları veya ticaret borsasına kayıtlı üyelere işletme sermayesi finansman imkanı sağlanacak. Yani buradaki ana kriter daha önce açıklanan ciro kaybı desteğine benzer bir şekilde cironuzun düşmesi olarak belirlenmiş. İkinci kriter ise oda kaydınızın bulunması. Bu iki kriter sağlanıyorsa başvuru yapılabilecek.
2020 yılı cirosu 1 milyon lirayı aşmayan KOBİ‘ler azami 50 bin lira, cirosu 1 – 10 milyon lira arası olan KOBİ’ler ise azami 200 bin lira kredi kullanabilecek. İşletmelere 6 ay geri ödemesiz dönem imkanı sağlanacak. Uygulamada geri ödemeler 18 eşit taksitte yapılacak. Hazine destekli KGF kefaleti sağlanacak olup, yıllık faiz oranı yüzde 17,5 olacaktır.
Başvuruların alınacağı söz konusu kredi paketine katılım sağlayacak bankalar ise T.C Ziraat Bankası A.Ş, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O, Türkiye Halk Bankası A.Ş, Türkiye İş Bankası A. Ş, Garanti Bankası A.Ş, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş, Akbank T.A.Ş, Denizbank A.Ş, Ziraat Katılım Bankası A.Ş, Vakıf Katılım Bankası A.Ş olarak belirlendi. Ve 1 Haziran itibariyle başvurular alınmaya başlandı.
Söz konusu desteğe esnafın penceresinden bakacak olursak ilk etapta 6 ay geri ödemesiz olması mantıklı görünebilir. Fakat burada da madalyonun bir de diğer yüzü var. Yıllık faiz oranının yüzde 17,5 olması bu destek için kesinlikle çok büyük bir handikap. Bu faiz oranıyla çekilen bir kredinin geri ödemesi, içinde bulunduğumuz süreci de düşündüğümüzde esnafları tedirgin edecektir. Hele ki geri ödeme ilk taksitinin kış döneminin içinde denk gelmesi, pandemi koşullarının vermiş olduğu belirsizlikle birleşince çok daha düşündürücü olacaktır. Günlerin tabiri caizse su gibi akıp gittiğini düşünürsek, 6 ay aslında çok uzak gibi görünen ama aksine çok yakın gelecek bir zaman dilimi. 2022 yılının Nisan veya Mayıs ayları hesaplanarak daha uzun bir geri ödeme planı ve daha düşük bir faiz oranı belirlenseydi, ismine daha uygun bir kredi uygulaması olabilirdi.
Konuyu özetlemek gerekirse işlev olarak esnafa ilk etapta nefes aldıracak gibi görünse de, sonrası için çok ta umut vaat etmeyen bir uygulama olduğu kanısındayım. Yine de faydalanacak olan tüm esnafımıza ödemelerinde kolaylıklar diliyorum.

Saygılarımla

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.