Oruç Tutanlar İçin Beslenme Önerileri
Oruç Tutanlar İçin Beslenme Önerileri-Uğur ARSLANBAY- Yeni Meram Gazetesi
Oruç tutmak, yenilenmek demektir. Bizler ise bunu en iyi şekilde tamamlamak için, sadece oruç tutarak değil, bunun yanında bazı yeme-içme davranışlarımıza da dikkat ederek hareket etmeliyiz.
Yeme – içme davranışı, yıllarca uyguladığımız, artık bizim rutinimiz olmuş davranışlardır. Bazı noktalarda yapacağımız yanlış alışkanlıkların devamı, oruç tutmamızı zorlaştıracaktır.
İşte sizler için, kendinizi daha iyi hissedeceğiniz bazı öneriler:
Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, her seferinde küçük porsiyonlar şeklinde beslenin
Yemekleri yavaş yavaş iyice çiğneyerek tüketin
Sahursuz oruç asla tutmayın, mutlaka sahurunuzu yapın
Sahurda süt, peynir, yoğurt, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi hafif yiyecekler ya da çorba, salata, zeytinyağlı yiyecekler ve yoğurt gibi bir öğün tercih edebilirsiniz.
İftarınıza kahvaltılık gibi hafif yiyeceklerle başlayın, 10-15 dakika bekledikten sonra çok yağlı yiyeceklerden uzak durarak iftarınıza devam edin
İftar ve sahurda, yağlı tohumlardan badem ve ceviz tüketmenizde fayda olacaktır
İftar sonrasında sütlü tatlı ya da meyveli tatlı tercih edin, şerbetli tatlılardan uzak durun
Bitki çaylarını tercih edebilirsiniz fakat unutmayın ki su yerine hiçbir içecek geçmez, mutlaka iftar ile sahur arasında 8-10 su bardağı su içmeyi ihmal etmeyin
Kavurma, kızartma gibi pişirme yöntemleri dışında, haşlama, fırınlama, ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin
İftardan 1-2 saat sonra yapılan hafif bir egzersiz sindiriminize yardımcı olacaktır
Beslenme düzeninizdeki değişikliklere bağlı olarak, oluşabilecek kabızlığı önlemek için, sıvı tüketiminize dikkat edin. Yemeklerde lif oranı yüksek besinler (kurubaklagiller, kepekli ekmekler, sebzeler vs) tercih edilmelidir. Tabi bunların yanında taze ve kuru meyveler, hoşaf ve kompostolar, hurma, ceviz, badem vs gibi kuruyemişler de tüketilmelidir.
-
Henüz yorum yapılmamış.İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.