Konya
°C
Yeni Meram

ÖZEL GÜVENLİK HİZMETLER-1

ÖZEL GÜVENLİK HİZMETLER-1-Adem ESEN-Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
05.07.2024 00:24
04.07.2024 13:25
0
288
ABONE OL

Güvenlik hizmetlerinin kendine özgü bir takım özellikleri vardır; Güvenlik hizmeti süreklilik arz eder. Güvenlik hizmetleri eşitlik ve tarafsızlık ilkesi çerçevesinde yerine getirilir. Güvenlik hizmetleri sürekli değişim ve gelişim içindedir gelişen teknoloji, toplumsal değişim, güvenlik hizmetlerinin aynı basamakta durmasını engelleyici niteliktedir.

Osmanlı devletinde klasik güvenlik teşkilatından sonra Polis adı altında 1845 yılında kurulmuştur. Günümüzde, Kolluk hizmeti Genel Kolluk ve Özel Kolluk olmak üzere ikiye ayrılır. İç güvenliğimizi ve asayişi sağlayan genel kolluk kuvvetlerinin çoğu İçişleri Bakanlığına bağlıdır. Bunlar; Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığıdır. Ayrıca genel kolluk kuvveti olan ve Ticaret Bakanlığına bağlı olan Gümrük Muhafaza Memurları da kolluk kuvveti olarak geçmektedir. Genel kolluğun içlerinde bulunan birimler ise özel kolluk olarak geçmektedir.

1981 yılında, Türkiye’nin içinde bulunduğu durum gerekçesi ile 2495 sayılı kanunla bazı kurum ve kuruluşlarda özel güvenlik örgütlerinin kurulması sağlanmıştır. Devlete ait kolluk birimlerinin ve bütçesinin yeterli gelmediği ortamlarda artık başka seçenekler ve para kaynakları aranmaya başlanmıştır. Kimi zaman bu seçenekleri, koruma önlemlerini kişi ve kurumlar ya kendileri bulmuş, kimi zaman da Devlet öncü olmuştur.

Güvenlik ihtiyacının doğması ile birlikte bazı kamu kurum ve kuruluşları, özel kurumlar ve kuruluşlar kendi güvenlik ihtiyacını kendileri karşılamaktalar fakat bunun bir düzenleme yürümesi içinde bu görevi üstlenecek kişilere gerekli bilgi ve donanımı vermek üzere özel güvenlik şirketleri kurulmuştur. Bu şirketler eğitim verdiği kişilere bir sertifika vererek bunu belgelendirmekte ve eğitimi tamamlayan kişi kendisinin istihdam edilebileceği alanlarda çalışmaktadır.

Özel güvenlik hizmetlerine gerek duyulan ihtiyacın artması sebebiyle bu ihtiyacın eğitim verilerek karşılanmasıyla ilgili 2004 tarihli ve 5188 kanun numarası ile Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun yürürlüğe girmiştir. Denetimler 2495 sayılı kanunda belirtildiği üzere Türkiye’de özel güvenlik görevlilerine eğitim verilir. Ülkemizde özel güvenlik hizmetleri İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı merkez birimi ve taşra birimleri aracılığıyla aşağıdaki usullere göre denetlenmektedir. 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun Md. 11’de belirtildiği üzere, ‘’Vali, il sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.