Konya
°C
Yeni Meram

Özlenen değerlerimiz

Özlenen değerlerimiz- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
26.07.2021 01:37
25.07.2021 11:34
0
2476
ABONE OL


Bazılarımızın 9, bir kısmımızın da 11 gün kullandığı bayram iznini tamamladık. Büyük bir çoğunluğumuz hem Kurban Bayramı hem de yaz tatilini tamamladı. Bugünden itibaren herkes işinin, aşının başında. 4 günlük Kurban Bayramı'nı da kısıtlamalar olmadan idrak ettik. Bundan önce 2020 yılındaki bayramlar ve 2021 yılındaki Ramazan Bayramı’nı kısıtlamaların gölgesinde sanal ortamda, sosyal medya hesaplarından kutlamıştık.

Bu bayramda kısıtlamalardan uzak şehir içi ve şehirler arası seyahatlerin engellenmediğini, ilk kez büyüklerin ziyaret edilebildiği bir bayram yaşadık. Bayram öncesinde sanki Kurban Bayramı değil de Ramazan Bayramı öncesindeki alışveriş temposu vardı. Uzun bir süre sonra esnafın yüzü gülüyordu. Kafeler, restoranlar, lokantalar, zücaciye, giyim, şeker lokum ve yüzlerce farklı branştan ticaret ehli mesleğini yapıyordu, iş başı yapıyordu. Gerçi bayramdan 10-15 gün öncesi 5 binler civarında seyreden günlük pozitif vakaları bayram sonu itibariyle iki katının da üstüne çıkardık ve on üç binler mertebesindeyiz.

Bayram öncesi çocuklar, bayramlıklarını aldılar. Ailesi tatile gidiyorsa ya bayramdan önce ya da bayramdan sonra ebeveynleri ziyaret edildi. Eller öpüldü. Özlediğimiz değerlerden bir tanesi de bayram ziyaretleri. 2 bayramdır alışageldiğimiz yasaklı yollar bu bayramda oldukça hareketliydi. Cadde ve sokaklarda toplu taşıma araçları, otomobiller ve ticari araçlar hayli boy gösterdi. Özlenen tablo gözlerimizi yaşarttı. Kısmen de olsa eskiye dönüş yaşadık. Bugün itibarıyla ticaretin sanalından sonra yeni bir sanallık daha yaşamaktayız. Alışveriş merkezlerinin farklı indirim ve ticari metotlar geliştirmeleri ile evlere ticari servisler de ziyadesiyle de yapılmakta. Parayı yakın bir tarihte gündemimizden kaldıracağız muhtemelen.
Bütün ihtiyaç malzemelerimizi de tedarik edebiliyorsunuz. İstediğiniz AVM ya da sanal şirketlerden sipariş verebiliyorsunuz. Belirlediğiniz saatte istediğiniz yere bırakabiliyorlar. Manav sebze meyve reyonu dahil.

Bu bayramda kurban kesim işleminde de farklı alternatifler gelişmeye başladı. Önceleri görerek pazarlık yaparken, kol koparırcasına sallanan eller tarihte kaldı galiba. Bir süredir tanıştığımız yurt içi ve yurt dışı kurban bağışlamalarından sonra “torbada kurban” uygulaması da Kayseri ve civarı illerde uygulanmaya başlandı.

Bu işi yapan vakıf dernek ya da kuruluşlara başvuruyorsunuz. Vekaletinizi veriyorsunuz. Kilosuna göre size belli bir saat veriyorlar. Parçalara ayrılmış olan kurbanınızı poşet ile teslim alıyorsunuz.

Bazılarımız, “Kurban etlik değil ki, kilo ile alma nasıl oluyor” sorusunu sorabilir. Ancak çoğu yerde alınan küçük ya da büyük baş hayvanlar canlı ağırlık olarak tartılıp alınmıyor mu? Dinen caiz olup olmadığı araştırılmıştır zaten.

Şehirde kurban kesme hizmeti veren büyük firmalar kapasitelerinin kat kat üzerinde iş yapma hırsı ile bazen insanların sinir katsayılarını yükseltebiliyor. Uyulmayan sözler, verilmeyen kurbanlar… Sıcağın tesiriyle meşakkat bir kat daha artıyor.

Öncesinde çardağa gidip kurbanı görme, belki birkaç çardak gezme ve yapılan pazarlık. Akabinde bayramda kurbanın kesilmesi ve teslim alınması. Zamane insanı eskiler kadar sabırlı değil. Daha tatil işi var.

Dolayısıyla kurban kesenlerin birçoğunun uyguladığı pratik yönteme geçilmekte. Sanal ticaretten sonra sanal kurban. Güvendiğimiz bir hayır kurumuna gidip yurt içi ya yurt dışı kurban bağışı yapacağınızı belirtiyorsunuz. Vekaletinizi veriyorsunuz. Kurban kesimi esnasında çekilen videoyu size gönderiyorlar. Sonra da gidip kasabınızdan bayram sabahı kavurma ya da ekmek sarması için kâfi miktarda et alıyorsunuz. Eğer tatile hemen çıkıyorsanız, et almaya bile gerek yok.

Korkulan başımıza geliyor, pandemi bize çok şey öğretti daha da öğreteceği çok. Alışverişin şeklini şemalini ve sanalını öğretti. Belki de küçük esnafın feryadı kısıtlamalardan değil, alışverişi şeklinin ve fiyatların değişmesinden olabilir mi?

KONESOB Başkanımız Sayın Muharrem Karabacak, “maske- mesafe- temizlik” konusunda halkımızı uyardı. Kurallara uymanın önemini bir kez daha vurguladı. Çok önemli bir söylemde bulundu.
“Esnafımız ikinci bir kapanma kararını kaldıramaz.”

Tatilcilerimizin dönüşü ile umarız ki vakalarımız en yüksek seviyelerine geri dönmez. Zira görüntü itibariyle düğün dernek ve tüm alanlarda maske ve mesafeyi unuttuk. Hijyenik olup olmadığımızın yorumunu da kendimiz yapalım.

Özlediğimiz, beklediğimiz serbest bir şekilde yaşamanın, manevi değerlere ulaşmanın hazzının faturası umarım sevdiklerimize çıkmaz, çıkmamalı.

Kısıtlılığın kaldırılması bireylerin elinde. Normal günlere geçişte daha dikkatli olmak durumundayız.
Bayramınız mübarek, günlerimiz sağlıklı olsun saygılarımızla.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.