Patates güvesi
Patates güvesi- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi
Patates üretiminde dekara verimin geçmiş yıllara nazaran 2021 üretim sezonunda % 40 ila % 50 oranında azalmasına rağmen dekarda yapılan girdi masraflarının fiyatları sürekli artmıştır. Kurak iklim şartlarında sulama suyunun yetersiz olduğu üretimde tüm girdilerin pahalı market fiyatlarının çok yüksek olduğu bu dönemlerde Patateslerin depolanma şartlarına dikkat etmeliyiz. Bunun için kısaca patates güvesinden bahsetmek isterim.
Patates yumrularıyla beslenen patates güvesi larvasının vücudu pembemsi beyaz, bitkinin yapraklarıyla beslenenlerin larvanın rengi ise yeşildir. Zararlı kışı depo veya tarlada kalmış patatesler üzerinde larva ve pupa halinde geçirir. Patatesin hasat döneminde ise yumurtalar toprak yüzeyine yakın yumruların gözlerinin yakınına, yarık ve çatlaklara ve hasadı yapılarak toprak üstüne yığılmış patateslerde görülmektedir. Larvalar tarlada yaprak ve sürgünlerde, depoda Patates yumrularında galeriler açarak beslenir ve patates yumrusuna zarar veririler. Patates güvesi iklim koşullarına bağlı olarak üretim alanındaki tarlada 2 veya 3, depoda ise 5 veya 8 defa döl vermektedir. Patates yumrusunun zarar görmüş olanları bakteri ve funguslara daha çabuk bulaşarak çürürler. Tarlada yumruya bulaşan zararlı, depolarda uygun şartları bulunca, çoğalmaya devam eder. Patates yumrusunda gözlerin zarar görmesi sonucunda, özellikle tohumluk patateslerin tohum özellikleri kaybolmaktadır.
Patates güvesinin ülkemizde tespit edilen doğal düşmanlarından bazılarını hatırlayacak olursak:
Bracon gennuensis (Marshall) Hymenoptera: Braconidae
Bracon nigricans Szepligeti Hymenoptera: Braconidae
Diadegma puchripes Kokrijev Hymenoptera: Braconidae
Temelucha sp. Hymenoptera: Braconidae
Kültürel olarak nasıl önlemler almalıyız kısaca bahsedelim:
Patates güvesi bitki karantinası listesinde yer almaktadır. Bulaşmayı önlemek için patates bitkisinde, çapalama, boğaz doldurma işlerinde tarım işçilerinin dikkatli olmasını sağlamalıyız. Patatesler hasattan sonra tarla kenarında yığın yapılmadan depoya taşınmalıdır. Depo temizliğine dikkat edilmelidir.Depoda bulaşık malzeme olmamalıdır. Havalandırmalarda zararlıların geçemeyeceği şekilde koruyucu tellerin takılmasına dikkat etmeliyiz.10°C’nin altında zararlılar gelişimlerini sağlayamazlar bundan dolayı patateslerin 10°C sıcaklığın altında depolanmasına dikkat etmeliyiz.
Kimyasal Mücadeleyse en son tercih etmemiz gereken mücadele yöntemi olması ümidimle, kısaca kimyasal mücadeleden bahsedersek; Yeşil aksam (tarla) ilaçlaması ve depo ilaçlaması olarak kimyasal mücadele yapabiliriz. Eşeysel çekici feromon tuzağında ilk ergin yakalandığında, birinci ilaçlama yapılır. Birinci ilaçlamadan 30 gün sonra ikinci ilaçlama ve hasattan 15 gün önce üçüncü ilaçlama yapılmalı ruhsatlı ilaç üretici kayıt defterimize ilgili ilaç bayisi tarafından kaşe ve imza ile kayıt altına alınmalıdır. Depo ilaçlamasında mevcut depomuz soğutma sistemli veya sıcaklığı 10°C’nin altında ise zararlı gelişemeyeceği için İlaçlama yapmaya gerek yoktur. Depolarımız bu şartları taşımıyorsa ilaçlama yapılmalıdır. Depo ilaçlamalarında, depo tamamen boş olmalıdır. Patates depolanmadan 20 veya 25 gün önce ilaçlanması gerekir, Bütün delik ve çatlaklar kapatılmalıdır. Patates güvesinin kimyasal mücadelesinde kullanılacak Bitki koruma ürünleri ve dozları hakkında mutlaka bilgi sahibi olmanızı ruhsatsız ilaçları kullanmamanızı tavsiye ederim.
Deponun her tarafının yüzey ölçüleri hesaplanarak m² üzerinden önerilen ilaç miktarı
kuru yer kalmayacak şekilde bütün yüzeye püskürtülmelidir.
Ek 4’de yer almaktadır.
-
Henüz yorum yapılmamış.İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.