Konya
°C
Yeni Meram
17.10.2024 16:24

Sami Kohen anısına 'Dış Sohbetleri'nin ilki oturumu gerçekleştirildi

MİLLİYET Gazetesi'nde 66 yıl boyunca yazılan yazılarla Türkiye dış politika haberciliğinde iz bırakan usta kalem Sami Kohen'in vefatının üçüncü yılında anısına düzenlenen 'Dış Politika Sohbetleri' ilk buluşması, Bahçeşehir Üniversitesi' nde tanıtımı. Türkiye'nin dış politika sistemine dair konuların ele alındığı bu buluşmada, katılımlar Sami Kohen'in dış politikaya olan katkılarını ve mirasını genç nesillere aktarma sorumluluklarını dile getirdi.

A+
A-
17.10.2024 16:24
17.10.2024 16:28
0
2325
ABONE OL

Etkinliğin açılış konuşmalarını Bahçeşehir Üniversitesi Dekanı Hümeyra Adıgüzel, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir ve Kohen ailesi adına Jale Kohen Aldiş gerçekleştirdi. Ayrıca Prof. Dr. Esra Albayrakoğlu'nun moderatörlüğünde dış politika ve uluslararası ilişkiler üzerine çeşitli sunumlar yapıldı. Etkinliğe Sami Kohen'in eşi Mirka Kohen ve oğlu Alp Kohen'in yanı sıra gazete ve yayın kanallarından çok sayıda davetli ve Bahçeşehir Üniversitesi törenine katıldı.

Şendir: Kohen'in mirası genç kuşaklara aktarlmalı

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir, Sami Kohen'in gazeteciliğe katkılarının genç nesillere aktarılmasının sağlanmasını çizdi. Kohen'i bir deniz fenerine benzeten Şendir, olayların nasıl bir şekilde analiz edildiğini ve bu yaklaşımın genç gazetecilere öğretilmesinin öneminin, gidişatının nasıl olduğunu söyledi: “Sami abi bir deniz feneri durumunda; Olayları alır, bütün dünyayı takip eder, okur ve bize anlatırdı. Bu etkinlik sadece Sami abi ne kadar güzel diye anmak yerine, onu genç kuşaklara anlatması olarak görüyoruz. Artık dış politika, dünya genelindeki seçimlerin sonuçlarında bir alan. Çünkü dış politika değişikliğia ve ajitasyona çok açık. Biz dostları olarak onu anlıyoruz, ancak bize düşen görev, bu tecrübeyi gençlere aktarır.” Şendir, ayrıca bu etkinliğin yıl düzenleneceğini ve Kohen'in adını yaşatmak için Anadolu'daki üniversitelerde bu tür buluşmalar yapmayı planladıklarını anlattı. Şendir, “Bu etkinlik ilk kez düzenlendi ancak onun yılını yapmayı planlıyoruz. Her yıl bir üniversiteye gideceğiz, Anadolu'ya da gideceğiz ve Sami Kohen'i gençlere anlatacağız. Bu şimdi artık Milliyet'in borçları ve biz bu borçların borçlarıyız” dedi.

Kohen: Öğrenciler onun için büyük bir ilham kaynağıydı

Sami Kohen'in oğlu Alp Kohen, “Bugün çok önemli bir gün çünkü Bahçeşehir Üniversitesi'nde ilk kez böyle bir etkinlik gerçekleşiyor ve bunun devam edeceğini düşünüyorum. Bahçeşehir Üniversitesi, babası için çok önemliydi çünkü burada ders veriyordu. Öğrencilerin onun için büyük bir ilham kaynağıydı; bilginin ve bunların uygulanmasını sağlar. dolayısıyla burada olmaktan çok memnunuz. Milliyet Gazetesi'ne teşekkür etmek lazım; orası onun ikinci ailesiydi. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz ve bu tür etkinliklerin devam edebileceğini düşünüyorum” diye konuştu. Sami Kohen'in uzun gazetecilik kariyerinde, dünya genelinde ele alınan ürün raporlarını vurgulayan Alp Kohen, bu bilgilerin gelecek nesillere aktarımını ifade ederek, “66, belki 70 senelik mesleki aktiviteyi oluşturmakmuş olduğu içerikleri gelecek nesillere açıklama gerektiriyor. Örneğin, Kıbrıs meselesi, Arnavutluk olayları gibi önemli olaylar ele alındı; Çin'e giden ilk gazetecilik olması da çok önemli. Bu tür içeriklerin gelecek nesillere aktarılması gerekiyor. Böyle anma etkinliklerinin çok önemli ama babamın içeriklerinin tamamı maalesef yansıtılmıyor. Milliyet Gazetesi'nde bulunan arşive, oradaki içeriklere ulaşım var, belki bu içerikler daha farklı mecralara açılabilir” yaşamından yararlandı.

Aldiş: babam sadece türk basınında değil, dünya basınında da etkili bir gazeteciydi

Sami Kohen'in kızı Jale Kohen Aldiş ise babalarının ulusal ve uluslararası basındaki etkisinden bahsederek, “70 küsür senelik meslekler arasında hem Türk basınında hem de yabancı basında binlerce yazı, makalesi var. Hatta sonrasında sakladığı arşivleri karıştırırken Hintçe'ye çevrilmiş yazılarına bile rastladık. Japonca yazıları anladığımız ama başka dillerde, sürdürülebildiğimizta zorlandığımız yazıları bile kurtardı. Babam sadece Türk basınında değil, dünya basınında da etkili bir gazeteciydi. Onun çocuklarından gurur duyuyor ve onu sevgiyle anıyoruz” dedi.

Önemli sunumlar gerçekleştirildi

Etkinlikte ayrıca Emekli Büyükelçisi Uluç Özülker, Avrupa Birliği ve Küresel Araştırmalar Derneği Başkan Yardımcısı Can Baydarol ve TED Üniversitesi Yarı Zamanlı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birgül Demirtaş, dış politika politikalarının önemli sunumları gerçekleştirildi. Emekli Büyükelçisi Uluç Özülker, 'Türk Dış Politikası'na Genel Bakış ve Orta Doğu ile İlişkiler' başlıklı sunumunda, Türkiye'nin güncel dış politika stratejilerini ve bölgeleriyle olan biteni ayrıntılı bir şekilde değerlendirdi. Özülker, Sami Kohen'in yazılarında sıklıkla vurguladığı dış politikadaki politikadaki role dikkat çekerek, Kohen'in uluslararası başarılarını öne çıkardı. Ayrıca Kohen'in gazeteciliğin ötesinde bir perspektifle dünya insanının kaybını azalttığını vurguladı. Türkiye-AB'de Ankara transferi'nin önemini vurgulayan Can Baydarol, mesleki olarak yerleştirilebilecek vize imkanının Türkiye'nin gelecek bakış açısı Sami Kohen'in Avrupa ile ilişkiler üzerinde yaptığı analizler ayrıntılarını anlattı. Prof. Dr. Birgül Demirtaş ise gerçekleştirdiği 'Çatışmalar Işığında Küresel Siyasetin Geleceği' başlıklı konuşmasında, dünyada yaşanan çatışmaların uluslararası sistemde yarattığı değişimlerden bahsederek, Kohen'in küresel günlerinde yaptığı değerlendirmeleri hatırlattı. Demirtaş, “Sami Kohen'in büyüyüp gelişmesi hepimize ışık olsun” dedi. Sami Kohen'in anısına düzenlenen etkinlikte, düzenlenen hem Kohen'in dış politika anlayışını hem de güncel küresel politikaları tartışarak, Kohen'in mirasını ödüllendirdi.

HABER KAYNAĞI : AA
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.