Konya
°C
Yeni Meram

Şeftali yaprak kıvırcıklığı hastalığı nedir?

Şeftali yaprak kıvırcıklığı hastalığı nedir?- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
18.08.2021 01:31
17.08.2021 15:36
0
2452
ABONE OL

Şeftali yaprak kıvırcıklığı hastalığını sahada şeftali ağaçlarında nasıl tanıyabiliriz?


Sahadaki ağaçların yapraklarına baktığımız zaman kırmızımsı veya morumsu renktedir, şişkin, kıvırcık bir görünümdedir. Yapraklar bu dönemde sarımsı veya grimsi kırmızı görünürler, kahverengileşerek dökülürler.


Yaprak kıvırcıklığı hastalığı yaprak, sürgün ve meyvelerde zarar yapmaktadır. Hastalanan yapraklar sarı ve beyaz bir renge dönerken Yapraklar, kıvrılmaktadır. Dolayısıyla yapraklar, büyüyemez ve dal üzerinde kururlar. Enfeksiyonun şiddetine göre bazende yaprağın sadece bir bölümü hastalanır. Hasta yapraklar, normal yapraklardan daha kalındır.


Hastalıklı genç sürgünler kalın ve gelişmeleri çok yavaştır. Sürgünler üzerinde, kırmızı renkte ve kalın kabarıklar meydana gelir. Enfeksiyon, gözlerin patlama sırasında olursa, sürgün gelişemez, boğum aralarına baktığımızda kısadır. Meyve üzerindeki belirtileri ise, genellikle meyvenin bir kısmında sarı-kırmızı renkte, şişkinlikler kabartılar şeklinde kendini göstermektedir. Bunlar zamanla koyulaşır. Meyve tümörlü bir görünüm alırken, meyveler çekirdek evine kadar çatlayabilmektedir.


Hastalığın oluşmasının sebebi funguslardır. İlkbaharda uç sürgün gözlerinin ilk yeşil organlarının oluşmasıyla başlar. Yumuşak ve nemli kışlar enfeksiyon için çok elverişlidir.Hastalığın epidemi yaptığı dönemlerde ekonomik olarak kayıplar çok olmaktadır. Öyle ki Epidemi yaptığı yıllarda, tüm yapraklar dökülür. Ağaç yeniden yaprak vermek için zorlanır ve sonunda zayıflar. Meyveler olgunlaşmadan dökülür. Meyvelerin kaliteleri düşer. Bu hastalık ekstrem koşullarda şeftali ağaçlarını tamamen kurutabilir. Şeftali yetiştirilen bütün bölgelerde görülür.


Şeftali yaprak kıvırcıklığı hastalığının mücadelesi için yapmamız gerekenler kısaca şöyle sıralayabiliriz Erken ilkbaharda, yaprak tomurcukları kabarmadan önce ve sonbaharda yaprak dökümünden sonra yapacağımız ilaçlamalar hastalığı önlenmesinde yardımcı olmaktadır. İlaçlarımızı ruhsatlı ve mutlaka dozunda kullanmaya dikkat edelim. Üretici kayıt defterimize kayıt ettirmeyi unutmayalım.
Sağlıklı günler dileğimle..

3 kasım 2024 oto center haber haber içi reklam
HABER KAYNAĞI : HABER MERKEZİ
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.