SEYDİKOOP Üreten kadınların dünü bugünü yarını
SEYDİKOOP Üreten kadınların dünü bugünü yarını- Abdullah LEBLEBİCİ- Yeni Meram Gazetesi
Konya-Seydişehir-Antalya yolu ulaşıma açıldığı günden itibaren “ÇEVRE YOLUNDAN FAYDALANAMIYORUZ” serzenişleri kamuoyunun hemfikir olduğu konudur. Evet faydalanamadık. Ancak, zamanda kurulan ve faaliyete geçen Üreten Kadınlar kooperatifi ile durum değişmeye başladı. Sürecin bugünlere nasıl geldiği ile ilgili kısa bir bilgi vermek istiyorum. 2019 yılında Adile Baysal Hanım'ın torunları tarafından bir Kadın Kooperatifi kuruldu. Belediyeye gelip destek istemeleri ile yollar kesişti. Belediye olarak makine ekipman ve proje konusunda destek olmaya çalışılmış, çeşitli sebepler ile Belediye o tarihlerde yönetimde yer almamış.
2022 başı itibariyle Belediye Başkanına bir proje sunuluyor. “Çevre yolu üzerinde Fırın ve Butik dükkanların yetersiz olduğu, özellikle sahil bölgelerinde ki illerde ki Üreten Kadınlar Pazarının bir benzerinin kurulması noktasında başkana detaylı bir sunum yapılıyor.” İsminin de “SEYDİKOOP” üzerinden planlanabileceği belirtiliyor. Her nedense teklif götürüldüğü tarihten bir yıl sonra hayata geçirilebiliyor. Başkanın onayı ile kooperatif kurulum aşamaları ile zaman kaybetmemek adına üyeleri ile tek tek görüşülüyor, 2019 da kurulan Kooperatif yeni bir yönetim ve isim değişikliği ile devralınıyor. Üreten Kadınlar Pazarı eksiklere rağmen kurulup güzel bir başlangıç yapılıyor. Kooperatifinde devir süreci tamamlanıp faaliyete başlıyor. İlerleyen süreçte, 60 dan fazla bayan kooperatife üye yapılıyor.
Akabinde, Bayanlar üretmiş oldukları ürünleri Üreten Kadınlar Pazarında kendi nam ve hesaplarına satma imkanı elde ediyorlar. Bu arada Mevka'dan 1.4 milyon lira alınarak çarşı meydanındaki Seydi Kafe’nin altına meyve kurutma ve paketleme tesisi kuruluyor. “Seydişehir Yöresel” adı ile bir marka oluşturuyor. Bu sayede kadınların ürünleri satın alınıyor, Seydişehir Yöresel markası üzerinden, ambalaj, gramajlama ve paketleme ile bu marka adı altında kadınların ürünlerini ve ham maddeyi ücreti mukabilinde satın alarak ürünlerin satışı gerçekleştirilerek önemli başarı elde ediliyor. Bu ürünler “Erişte, Tarhana, Dut Pekmezi, Nane, Kekik, Ahududu, Çilek reçelleri, Sumak, Kuşburnu marmelatı, Adaçayı gibi ürünlerden oluşuyor.” Böylece “Seydişehir Yöresel” ve “Seydikoop” birbirinin tedarikçisi konumuna geliyor.
“Seydişehir Yöresel” ismi altında ki ürünleri kurumsal stantlar ile birlikte, Belediyenin 9 adet Sosyal Tesislerinde, Çevre yolu üzerinde ki Özel işletmelerde (Günaydınlar, Ekerland, Beyde, Şanlı Kuruyemiş) bunların yanında, Trendyol, Hepsi Burada ve Seydişehiryoresel.com gibi online Satış sistemleri üzerinden, Fuar, Tanıtım Günleri, Gastrofestlerde bu ürünlerin satışları gerçekleştiriliyor.” Bunların tamamı bir yıl gibi kısa sürede gerçekleştiriliyor. Bu süreçte, Öz Ortakaraören Kadın Kooperatifi ve Tohum’dan Toprağa Taraşçı Kadın Kooperatiflerine destek süreci başlatılıyor. Bu Kooperatifler de Seydikoop çatısı altında birleştirilerek genişleme süreci devam ettiriliyor. Artık rahatlıkla ifade edilebilir, “SEYDİKOOP” kendi kabuğunu kırdı. Bugünlerde ise yurt içindeki fuarlara katılarak Pazar payını da genişletiyor. Yurt içi ve Yurt dışından siparişler alıyor. Kısaca hem kazanıyor, hem de kazandırıyor. Bütün bu hizmetler Başkan Mehmet Tutal’ın izni, Projenin mimarı ve yürütücüsü Süleyman Kurt tarafından gerçekleştirildi. SEYDİKOOP Üreten kadınların dünü bugünü böyle, yarınını ise hep birlikte göreceğiz. Artık çevre yolundan faydalanıyoruz, demek ki çalışınca oluyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.
leblebicia@gmail.com
-
Henüz yorum yapılmamış.İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.