SİYASETÇİYE HZ. ÖMER’DEN BİR ÖĞÜT
SİYASETÇİYE HZ. ÖMER’DEN BİR ÖĞÜT- Adem ESEN- Yeni Meram Gazetesi
Halife Hazreti Ebu Bekir vefat etmeden önce Hz. Ömer’i halife atamak istedi. Bazıları bundan rahatsız oldular ama o, doğru kararın böyle olduğuna inanarak onu kendisinden sonra halifeliğe atadı.
Hz. Ebu Bekir’in hasta olduğunu duyan Şam ahalisi Ömer’in halife olmasından çekinerek kendilerine sahip çıkmayacağını sanarak onu görevden uzaklaştırmak üzerinde dururlar. Bunun üzerine Ömer’e aklı başında birisini göndererek Şam halkının Ömer’in halifeliğinden memnun olmayacağını, onun şerrinden korktuklarını kendisine söyler. Ömer’in durumunu öğrenmek üzere geldiğini de belirtir. Bunun üzerine Ömer, ellerini açarak “Allah’ım beni insanlara sevdir ve onları da bana sevdir”, diye dua eder. (Allahümme habbibni ile’n-nâs ve habbibhüm ileyye)
Hazreti Ömer halife olunca, mescitte halifelik makamında oturuyordu. Bir adam geldi ve dedi ki: Ey müminlerin emiri! Bir ihtiyacım var, sana yaklaşayım mı? Hz. Ömer, hayır dedi. Adam da, o halde gidiyorum, Allah sana muhtaç etmesin, dedi. Adam giderken, Hz. Ömer ona baktı ve kalkarak elbisesinden tuttu ve dedi ki: Ne ihtiyacın var? Adam, insanlar sana buğzetti ve senden nefret etti, dedi. Hz. Ömer ona, Allah seni bağışlasın, acaba neden? Diye sorunca adam, dilin ve asan sebebiyle, dedi. Bunun üzerine Hz. Ömer ellerini semaya doğru açarak “Allah’ım onları (insanları) bana, beni de onlara sevdir” diye dua etti. Adam, Ömer ellerini indirir indirmez, bana dünyanın en sevimli insanı oldu, dedi.
Hazreti Ömer, bu duasını nasıl fiili hale getirdiğine bakmak gerekir. Önce adaletli oldu, Allah’a ve Resulüne bağlılığını devam ettirdi. Halkının ihtiyaçlarına bigane kalmadı, günümüzdeki sosyal devlet anlayışını takip etti. O zaman Araplarda bilinmeyen devlet idaresi sistemini Fars ve Bizanslılardan alarak geliştirdi. Mesela devle teşkilatında divanları (bugünkü devlet yapılanması) kurdu. Fethettikleri arazilerin paylaşımını gelecek nesilleri gözeterek yaptı, Mesela arz-ı sevad denilen Mezopotamya (Bereketli Hilal) fethedilince, bunu fatihler arasında paylaştırmayıp gelecek nesiller arasındaki gelir dağılımını da dikkate alarak bir sistem kurdu.
Hz. Ömer, on sene halifelik yaptı ve önceleri halifeliğini istemeyenler, sonradan ondan razı oldular. O fetih dönemini gerçekleştirdi. İşlerinde iki arkadaşının (Rasülullah ve Ebu Bekir’in) yolunu takip etti. (İbn Kuteybe, el-İmamet ve’s-siyaset)
Halk veya günümüzde seçmen hangi özellikteki siyasetçiyi sever? İnsanlar, hangi inanç veya karakterde olurlarsa olsunlar güzel ahlakı tercih ederler. Herhalde kötü olanı tercih etmek marazi bir durumdur. Zira insan güzel özelliklerle yaratılmıştır. İnsanlara tepeden bakmayan, kibirli olmayan, hak ve adaleti gözeten, malına ve namusuna göz dikmeyip koruyan, kollayan, işinin ehli, bilgili, gönlü açık olan yöneticiyi tercih ederler. İki yüzlü, değerleri istismar eden, niteliksiz kişilerden de yüz çevirirler. Tabii yönetim, sanatkarlık gerektirir. Eğer iyi özelliklere sahip olan tercih edilmiyorsa, bunun üslubu ve metoduna dikkat etmesi gerekir.
Günümüzde milletten oy isteyenler kendilerini millete sevdirmek, milletin de onları sevmeleri için sözlü ve uygulamalı (kavli ve fiili) dua etmeliler.
-
Henüz yorum yapılmamış.İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.