Sonunda Beklenen Hamleler Gelmeye Başladı
Sonunda Beklenen Hamleler Gelmeye Başladı- Fatih ARSLANPINAR- Yeni Meram Gazetesi
Kıymetli okurlar, çok iyi biliyorum ki son yazılarımda devlet teşvikleri ile alakalı konulara defaatle yer veriyorum. Lakin bu hususun son derece önemli olduğunu, ekonomik atılımın ve girişimciliğin bu hamleler sayesinde katlanarak artacağını düşünmekteyim.
Elektrikli araçların şarj istasyonları hibe programı başladı bile... Ve bu program 81 İlimizin tamamında her İleverilen kontenjanlar çervesinde toplam 1500 civarında istasyon yapımı planlanıyor. Her bir firmaya 250.000 TL'ye kadar, toplamda 300 Milyon TL hibe desteği için son başvuru tarihi 15 Haziran...
İşte işin en başından beri söylediğim tam da buydu. Devlet ithalat yapılan sektörler başta olmak üzere, geleceğe yönelik girişimciliğin ve istihdamın arttırılacağı iş alanlarında başı çekmek istiyor ve bu konuda hibe programları düzenleyerek yıllardır yapılan yanlış ekonomi lokomotifini değiştirmek istiyor. Hükümet yıllardır, inşaat sektörünü ekenomi lokomotifi olarak addetti, bu alanda yapılan çalışmaların tüm sektörlere yansıyacağını düşündü. Ama bu sektöründe bir yerde doyum noktasına ulaşacağını hesap edemedi.
Geçenlerde kıymetli bir ağabeyim şu şekilde özet geçti konuya; "Dünya'nın ekonomik buhran da olduğu yıllarda, Almanya'da ki bir vatandaşın elinde olan para miktarı 1.000 Mark civarında, lakin bu para yılda 30'dan fazlakez el değiştiriyor. Yani sektörlerin sirkülasyonu çok dinamik. Aynı dönemde; Türkiye içindeki bir vatandaşın elinde olan para miktarı 2.000 Mark civarında, lakin bu para bir yılda yalnızca 3 kez yer değiştiyor. Yani sektörel dinamikler çok düşük." Peki bu neyin habercisi...
Almanya'da insanlar ellerinde ki parayı hızlı bir şekilde çevirdiği için ticaret hacmi genişliyor ve böylelikle yaşanan ekonomik kriz minimal düzeyde tutulabiliyor. Türkiye de ise gerekli güven ortamı oluşturulmadığı için vatandaş; bir işe atılmaktan, ticaret yapmaktan olabildiğince geri duruyor. Bu da ekonomik krizin sonuna kadar yaşanmasına sebep oluyor.
Vatandaşta para varken, devletin yapması gereken; vatandaşın parasını gönül rahatlığıyla yatırım yapabileceği güven ortamını oluşturmak. Vatandaşta eğer para yoksa, devletin yapması gereken gerekli hibe programları düzenleyerek vatandaşın yatırım yapmasını kolaylaştırması gerekiyor.
Devlet, şuanda hem ticarette güven ortamını oluşturup zengin tabakayı sektöre geri kazandırmak aynı zamanda da genç kesmi ve orta sermayeli kuruluşları hibe programları ile destekleyerek farklı sektörlerde ihracat açığını kapatmaya çalışmalıdır.
Kalın Sağlıcakla
-
Henüz yorum yapılmamış.İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.