Konya
°C
Yeni Meram

Tahıl koridoru askıda

Tahıl koridoru askıda- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
02.11.2022 01:40
01.11.2022 14:42
0
1696
ABONE OL

Rusya tahıl koridoru anlaşmasını askıya aldı. Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna’nın, Kırım’daki Sivastopol kentinde bulunan Rus savaş ve sivil gemilerine yönelik saldırı düzenlediğini bildirmişti. Açıklamada, “Terör eylemini göz önünde bulundurarak, Rus tarafı Ukrayna limanlarından tarım ürünlerinin çıkışına ilişkin anlaşmaların uygulanmasına katılımını askıya aldı.” Rusya’nın Ukrayna’dan tahıl gönderilmesini sağlayan anlaşmayı askıya alma kararı tahılın açlıkla karşı karşıya kalan ülkelere ihraç edilmesinde açlık ve kıtlığın yaşanmasında etkili olacaktır.
Rusya’nın Tahıl koridoru anlaşmasına katılımını askıya alma kararı savaşın neden olduğu küresel gıda krizine karşı ihtiyaç duyulan tahıl ve gübrelerin temin edilmesi noktasında sıkıntıların yaşanmasına sebep olacaktır.
Rusya’nın tahıl ihracatını askıya alması savaşta gıdaya olan ihtiyacın hızla artması küresel gıda fiyatlarını doğrudan etkilemesi fiyatların yükselmesi gıdaya ulaşımın zorlaşması demektir. Tahıl koridoru anlaşması, küresel gıda güvenliğini sağlamada önemli ve Rusya’nın tahılın açlıkla karşı karşıya kalan ülkelere ihraç edilmesi konusunda biran önce askı işlemlerinden vazgeçmesi kıtlık yaşanmaması için vicdanı bir gereksinimdir.
Milli Savunma Bakanımız Sayın Hulusi Akar, toplam 345 gemi Ukrayna limanlarından 7 milyon 700 bin ton tahılın sevkiyatını gerçekleştirdiğini Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan “gıda krizi” riskinin ortadan kaldırılmasına yönelik oluşturulan “tahıl koridorundan bugüne kadar 408 gemi ile 9,2 milyon tondan fazla tahıl taşındığını açıklamıştır. Tahıl koridorunda bugüne kadar 9 milyon metrik tondan fazla gıdanın taşınması fiyatların düşmesinde gıda krizinin önlenmesinde etkili olmuştur bu anlaşmanın sürdürülebilir şekilde devam etmesi yoksulluk çeken ülkelerin açlık ve kıtlıkla karşılaşmaması için önemlidir.
Küresel gıda krizinin çözümü için Türkiye’nin koordinasyonunda yürütülen Tahıl koridoru anlaşması 22 Temmuz’da İstanbul’da Ukrayna, Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler arasında imzalanmıştı. Anlaşmanın temel amacı Ukrayna –Rusya arasında başlayan savaş nedeniyle Tahıl krizinin çözüme kavuşmasının sağlanmasıdır.
Türkiye, tahıl koridorunun açılmasında diplomatik bir rol üstlenmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın beyan ettiği gibi herkesin attığı imzaya sahip çıkması temennimizdir.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.