Konya
°C
Yeni Meram
11.09.2023 13:56

Tarih kokan evler zamana direniyor

Global dünyada yaşam tarzı her geçen gün zamana ayak uyduradursun gelişim ve yenilikler insan yaşam alanlarını da değiştiriyor. Zamane teknoloji imkanları ile akıllı evlerin izole binaların artması geçmişe olan özlemi de fazlasıyla arttırıyor.

A+
A-
11.09.2023 13:56
11.09.2023 14:13
0
2565
ABONE OL


Yeni jenerasyonların sadece resim, video ve zaman zaman kalıntılarda yerinde gördüğü tarih kokan evler artık günümüzde yok denecek kadar az. Şehrimizde olduğu gibi geçmiş tarihi ile dikkat çeken şehirlerde yer alan tarihi evler ilgi çekmeye devam ediyor.

Mimarisi, kullanılan yapı teknikleri ve o dönemlerin ince ayrıntılarına kadar birçok özelliği ile öne çıkan tarihi evlerde bu kez objektifimize Nevşehir Derinkuyu da bulunan eşsiz güzellikteki konak yansıyor. Sayısız medeniyete ev sahipliği yapan ve Kapadokya’da eşsiz bir yeraltı şehrinin bulunduğu Derinkuyu’da yer altı şehri kadar yer üstü de önemli durak olarak dikkat çekiyor.


Derinkuyu sokaklarında dolaşırken bizi güzelliğiyle hayrete düşüren tarihi evin içi de mevsime göre değişiyor. Bu ev çok eski bir köy evinin orijinaline sadık kalarak restore edilmiş hali. Tahmini 1950 li yıllarda yapılan evin o dönemki mimarisi de tamamen meşhur taşından oluşuyor. Yontularak hazırlanan taşların yerleştirilmesi ise tam bir mühendislik harikası. Kışın sıcak yazın ise serin olan evin pencereleri ise dışa kapıyı görecek şekilde tasarlanmış. Bunun yanısıra büyük bir avlusu bulunan evin ambar ve ahır olarak kullanılan odaları günümüzde ardiye olarak kullanılıyor. Ardiye girişindeki kapı ise kuş yuvalarına çıkıyor.


Bir diğer ilginç yanı ise evin üzerine dışardan özel bir merdivenle çıkılıyor olması. Başka bir merdiven yardımı ile çıkılan çatı da gerekli tamirat ve tadilatlar yapılabiliyor. Evin oda kapılarının kısa ve geniş olması isi o dönem düşünülmüş başka bir detay olarak dikkatimizi çekiyor. Bu ve benzeri evler belli bir dönemi yansıtan estetikleri ve barındırdıkları tarihin gizemi ile bize anlık bir zaman yolculuğu hissi yaşatıyor.
M.HABİB MUTLU

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.