Konya
°C
Yeni Meram

TARIMDA ORTA VADELİ PROGRAM

TARIMDA ORTA VADELİ PROGRAM- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
07.09.2022 01:56
06.09.2022 15:21
0
1846
ABONE OL

04 Eylül 2022 Tarihli ve 31943 Sayılı Resmî Gazete 1. Mükerrer sayısında Orta vadeli program 1923-1925 yayınlanmıştır.
Cumhurbaşkanı Kararı Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan “Orta Vadeli Programda 2022 ve 2023 yılları, ekonomik büyüme tahmini % 5 ve 2024 ve 2025 yılları için % 5,5 Yıl sonu tüketici enflasyonu tahminleri 2022 için % 65, 2023 için % 24,9, 2024 için % 13,8, 2025 için % 9,9, Programda 2022 için ortalama dolar/TL tahmini 16.62, 2023 için 21.52, 2024 için 24.62, 2025 için ise 25.77 olarak açıklanmıştır.
Orta vadeli programda TARIM ile ilgili konulara kısaca değinecek olursak; Makroekonomik Hedefler Ve Politikalar, Yeşil Dönüşüm, altyapının oluşturulması için tarım sektöründe yeşil teknoloji Ar-Ge projeleri desteklenmeye devam edecek, yeşil hidrojen ve enerji depolama gibi emisyon azaltılmasına katkı sağlayan teknolojilerin yatırım ekosistemi geliştirilecektir.
Tarım sigortasının koruma altına aldığı ürünler ve riskler bazında kapsamı genişletilecektir.
Tarım, savunma sanayi, yapay zeka, siber güvenlik, temiz ve sürdürülebilir enerji, havacılık ve uzay teknolojileri alanlarında nitelikli işgücü yetiştirmeye yönelik sektörle iş birliği çalışmalarının yapılması sağlanacaktır.
Fiyat istikrarı tohum, gübre, yem, mazot ve ilaç olmak üzere tarımda girdi maliyetlerinin azaltılması, finansman yükünü hafifletici, teknoloji odaklı dönüşümü sağlayıcı programlar uygulanması ve stratejik tarım ürünlerinde hedef yeterlilik oranlarında üretimin tesis edilmesi suretiyle gıda arz güvenliği sağlanması.
Çiftçi gelirlerinin üretimin sürdürülebilirliği temin edecek şekilde belirlenmesine devam edilecektir.
Tarımsal destekler üretimde verimliliği ve kaliteyi artıracak şekilde tahsis edilecek, etkin olmayan destekleme uygulamaları sona erdirilecektir.
Gıda ve tarım ürünleri stok takip sistemi oluşturulacak ve gıda ürünleri depolarında izlenebilirlik artırılacaktır. Dijital tarım uygulamaları kapsamında, uydu, telsiz haberleşme ağları, hava araçları, yapay zeka, veri bilimi ve yoğun teknoloji kullanımı ile tahminler yapılacak, veri ve modelleme kalitesi artırılarak üretim planlaması yapılacaktır.
Meraların ıslahı ve korunması çalışmalarına devam edilecek. Küçük aile işletmelerinin kırsaldaki varlığı ve tarımsal üretime katkılarını artırmak için hayvan verimini artıracak şekilde ahır ve ağılların ıslahı gerçekleştirilecektir.
Özellikle küçük aile işletmelerinin ön planda tutulması pozitif ayrımcılık yapılmasını isterim çünkü onların mesleği ve tek işleri tarımsal faaliyetlerdir buradan elde ettikleri gelirle geçimlerini sağlayıp çocuklarına gelecek sağlamakta emeklerinin karşılığını alsınlar ki çocuklarınıda gönül rahatlığı ile çiftcilik mesleklerinde istihtam etsinler onların deyimi ile şehre gitmesinler köylerini terk etmesinler .
Projelerden ülkemiz ekonomisine sağlanacak katkıda tüm paydaşların özverili bir şekilde çalışacağına olan güvenimi kaybetmemek dileğimle…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.