Konya
°C
Yeni Meram
24.09.2024 13:34

"TMO çiftçilerden aldığı buğdayı toprağa gömerek imha etti" iddiasına açıklama

Sosyal medya platformu X'te (eski adıyla Twitter) Toprak Mahsulleri Ofisi'nin buğday stoklarıyla ilgili paylaşılan bazı görüntüler kullanıcılar arasında tartışma konusu oldu. Ulusal Hububat Konseyi, yaptığı açıklama ile konuya açıklık getirdi.

A+
A-
24.09.2024 13:34
24.09.2024 13:38
0
1091
ABONE OL

İYİ Parti Milletvekili Turhan Çömez, Tarım Bakanlığına bağlı Koyunculuk Araştırma Enstitüsü arazisinden 19 Eylül'de yaptığı paylaşımda Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) yerli çiftilerden aldığı buğdayları toprağa gömerek imha ettiğini ileri sürdü.

Açıklamasında, terk edilen buğdayların ortaya çıkmaması için TMO'nun arazisinde gece yarısı aniden imha edildiğini ifade eden Turhan Çömez, kurumu yerli üreticilerin emeğini çöpe atmakla suçladı. 

 Ulusal Hububat Konseyi yaptığı açıklama ile iddiaların gerçeği yansıtmadığı, söz konusu işlemin Anadolu'da asırlardır uygulanan bir yöntem olduğu vurgulandı. 

Konseyden yapılan açıklama şöyle: 

Kamuoyunu meşgul edip, bilgi kirliliğine neden olan Konseyimizin tematik alanında yer alan hububatın açıkta depolaması ile ilgili bilgilendirme zarureti oluşmuştur.
Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya hesaplarından paylaşılan “TMO, buğdayı toprağa gömdü” iddiası doğru değildir.
Anadolu insanının kadim kültüründe asırlardır uyguladığı, toprak altı buğday depolama yöntemi, TMO tarafından modern tekniklerle sistematize edilerek gerekli olduğunda başvurduğu bir depolama yöntemi olup, hububat ürünleri için uygun bir depolama yöntemidir.
Buğday ve arpa gibi hububat ürünleri hasat sonrası düşük nem ( % 8-12) içerikleri ve besin kompozisyonunun uygunluğu sebebiyle bir kayba uğramadan toprak altında depolanabilmektir. Kaldı ki TMO yılların tecrübesi ve bilimsel verilerin ışığında, bunu daha teknik hale getirmiştir. Sıkışmış zemin üzerine yığılan hububatın üzeri, saman, toprak yanında polietilen malzeme ile de örtülerek, kayıplar minimize edilmektedir. Böylece binde 5’lerle ifade edilecek kayıplar, doğal kabul edilmektedir. Milyonlarca ton nitelikli depoya sahip TMO, zorunluluk durumunda bu yola başvurarak, çiftçimizin taleplerini karşılama yoluna gitmekte, mağduriyetini önlemektedir. Kaldı ki, kapasitesi her geçen gün artan Lisanslı depolarda 12 milyon ton ürün depolama kapasitesine ulaşılmıştır. Tüm bu gerçekler ışığında konunun saptırılması ve spekülatif alana çekilmesi üzüntüyle karşılanmıştır.

HABER KAYNAĞI : HABER MERKEZİ
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.