Konya
°C
Yeni Meram

TURİSTİK DOĞU EKSPRESİ GEZİ NOTLARI-6

TURİSTİK DOĞU EKSPRESİ GEZİ NOTLARI-6- Adem ESEN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
09.02.2024 00:53
08.02.2024 14:54
0
2711
ABONE OL

Burada, trene binerken Medineli bir karıkocaya rastladık. Bunlar da ta Arabistan’dan duyarak bu sefere katılmışlar. Ama dönüşte minibüs erken geldiğinden bizim servisimizle trene yetişebildiler.
Divriği aynı zamanda maden bölgesidir. Demir yolu hattında büyük tesisler görüyorsunuz.
Tren fazla rötar yapmadan akşam saatlerinde Sivas istasyonuna gelindi. Hızlı tren gelmesi ve yeni istasyon burasının havasını değiştirmiş. Dostlarımızın çok olduğu burada kimseyi rahatsız etmeyelim desek de, uzun süreden beri göremediğimiz hiç olmazsa birisini görmek isteyen bir dostumuzu telefonla aradık. Belki buraya gündüz vakti gelerek gezmek gerekir. Biz Sivas’ı biliyorduk, ama turda pek çok kişinin ilk defa geldiğini duyduk.
Bizim turistik doğu treni akşam 22.30’da Ankara’ya doğru hareket etti. Sefer 12 saat sürüyor, ama yeni hızlı tren iki buçuk saatte aynı mesafeyi alıyor. Biz bu seferde üç saat geciktik, trende bu kadar olur: Konya’ya yeni tren geldiğinde halk gecikmelerden şikayet eder. Müfettiş gelir, denetimde Haydarpaşa –Konya treninin biraz geciktiği görülür, bunu müfettiş normal sayar. Ama derler ki, bu tren bir önceki günün trenidir!
Gezide rüzgar enerji (RES) ve güneş enerji santralleri (GES) görmedik. Rüzgar santralleri güneş santrallerine göre daha verimlidir. Bu konuda planlama yapılabilir ve kapasite kullanımı artırılabilir. Elektrikteki kayıplar %3-13 gibi kaldığından demiryollarının geçtiği yerlerde bu enerji yatırımları teşvik edilebilir. Bilindiği gibi Doğu bölgesine yapılan teşvikler çeşitli sebeplerden dolayı başarılı olamamıştır. Kalkınma Ajanslarının da umulduğu kadar ilerleme sağlamadığı belirtilmektedir. Bu nedenle ülkemizdeki özelikle Doğu ve diğer az gelişmiş yörelerin sorunları yeniden ele alınmalıdır.
İnsanların hakiki yüzleri uzun süreli arkadaşlıklarda, seferlerde, alışverişte belli olur. Arkadaş grupları, aileler, burada belli olur. Bu sebeple yolculuk yapacağınız grubu, kişileri de dikkate almalısınız.
Gezinin hedefleri olur: böyle bir gezi Sarıkamış muharebesi yıldönümüne rastlaması ayrı bir anlam taşıyor. Ülkenin bir bölgesi tarihi, halkı, ürünleri ile anılıyor, ticaret canlanıyor, bu nedenle seyahat acenteleri ve rehberlerin ülke kalkınmasında önemli katkıları vardır.
Gastronomi önemli bir konudur, Erzurum’da cağ kebabı, Kars’ta kaz, meşhur olmakla beraber yerel zevkler, özellikle çorbalar (Kars’ta evelik çorbası) hemen akla ilk gelenlerdir.
Böyle bir yolculuk için kendinizi buna göre ayarlayacaksınız. Yani gününüzü yaşayacaksınız, bunun için acele etmeyeceksiniz.
Yolculuğu kayıt için yanınıza kalem kağıt, kayıt cihazı, fotoğraf makinesi almanız gerekir. Bazı yerlerde internet kesildiğinden iletişim sağlanamıyor.
Yemeklere dikkat edilmeli, mide fesatlarına dene olabilir. İçme suyu daha ziyade pet şişelerle sağlanınca musluklardan su içme ihtimali zayıflıyor. Ayrıca yolculuklarda harcamalara da dikkat etmek gerekir. Her gördüğünüzü aldığınızda taşımakta zorlanırsınız ve masrafınız artar. Tabii ki bazı yerlerde pazarlığın sünnet olma geleneği sürüyor.
Rehberimiz Ankara’dan Konya’ya dönüşte gezilen tüm yerleri zikrederek hem hatırlattı, hem de geri dönüş sağladı. Gezimizin rehberlerine, Seher Telase’ye ve Farma Tur ekibine teşekkür ederiz. Gezimizde genellikle Konya ve ilçelerinden hemşehrilerimizin olması da başka bir avantajdır.
Ankara’ya girince artık büyü binalara, gökdelenlere kavuştuk. Sanayi ve ticaret İstanbul’a, bürokrasi Ankara’ya hakim olunca Anadolu boş kalmış.
Seyahat sıhhattir, sağlıklı kalmak için seyahate ihtiyaç vardır.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.