Konya
°C
Yeni Meram

TÜRKİYE'DE MODERN TIBBIN YOLCULUĞU-2

TÜRKİYE'DE MODERN TIBBIN YOLCULUĞU-2-Kudsi ÖNCÜ-Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
02.04.2025 00:05
01.04.2025 16:38
0
1297
ABONE OL

Türkiye, kanserle mücadele konusunda da çalışmaları ihmal etmedi. 1947 yılında “Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu” resmen açıldı. Kısa bir süre içinde başarılı çalışmalara imza attı. 1949 yılında Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) katıldı. Bu üyelik, Türkiye’nin uluslararası sağlık politikalarına entegrasyonunu ve küresel sağlık standartlarına uyumunu sağladı. Türkiye, organ nakli konusunda da diğer dünya ülkelerinden geride kalmadı. Nitekim 1974’te ilk organ nakli yapıldı. Bu başarılı nakil, diğerlerine örnek teşkil etti. Günümüzde bebeklerde bazı genetik, metabolik ve endokrinolojik hastalıkların tespiti için Yenidoğan Tarama Programı’nın ilk adımları ise 1986’da atıldı. Fenilketonüri Tarama Programı’yla pilot olarak başlayan süreç, zaman içinde tüm ülkede yaygınlaştı.


“SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI”
2000’li yıllar ise sağlık sisteminde önemli gelişmelere sahne oldu. 2003 yılı başında Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanarak kamuoyuna duyurulan “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile önemli adımlar atıldı. İlk defa 2005 yılında Düzce ilinde pilot uygulama olarak başlatılan Aile Hekimliği Uygulaması, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın en önemli çalışmalarından biri oldu. 2010 yılı sonu itibarıyla tüm ülkede yaygın hale getirilen Aile Hekimliği Uygulaması sayesinde kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetleri toplumun her kesiminden insana verilmeye başlandı.


TÜM KAMU HASTANELERİ SAĞLIK BAKANLIĞI ÇATISI ALTINDA
2005 yılında hastanelerle ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait bütün sağlık birimleri Sağlık Bakanlığı’na devredilerek tek çatı altında toplandı. 2008’e gelindiğinde Türkiye'de ikamet eden tüm bireylerin sağlık hizmetlerine erişimini sağlamak amacıyla oluşturulan Genel Sağlık Sigortası hayata geçti. Böylece herkesin sağlık hizmetlerine erişimini güvence altına alınarak sağlık hizmetlerinin daha eşit ve standart bir şekilde sunulması sağlandı. Sigortası ve herhangi bir sağlık güvencesi bulunmayan kişilerin de sağlık hizmeti almalarına imkan tanındı. Yine aynı yıl 18 yaşın altındaki herkes, sosyal güvence aranmaksızın Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındı. 2010’da ise üniversite ve sağlık personelinin tam gün çalışmasına dair “Tam Gün Yasası” çıkarıldı. Hastaneye gidemeyecek durumda olan hasta, yaşlı ve engelliler için evde sağlık hizmeti de yine 2010’da verilmeye başlandı.


MHRS DÖNEMİ BAŞLADI
2010’daki bir başka önemli gelişme ise kamu hastanelerinde ve bağlı sağlık kurumlarında dağınık halde uygulanan randevu sistemleriyle ilgili oldu. Kişilerin istedikleri hastane ve hekimden randevu alabilmelerine olanak tanıyan Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) pilot olarak uygulanmaya başlandı. Sistem 2012 yılında Türkiye genelinde hayata geçti. 2013’te sisteme aile hekimleri de dahil edildi. 2010 yılı sonrası ayrıca sağlık turizmi alanında açılımlar dikkat çekti. Karaciğer naklinden göz ameliyatlarına kadar pek çok hastalığın tedavisi için Türkiye tercih edilmeye başlandı.


SAĞLIKTA E-NABIZ SİSTEMİ HİZMETE GİRDİ
2015’te başlayan e-nabız uygulamasıyla pek çok hastanın hayatı kolaylaştı. Söz konusu uygulama herkesin laboratuvar tahlillerinden radyoloji görüntülerine, kullandığı reçete ve ilaç bilgilerinden konulmuş teşhislere, verilmiş her türlü rapora kadar; kısacası muayenelerine ait her tür detay bilgiyi içeren sağlık kayıtlarına 7 gün 24 saat erişebilmesini sağladı.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.