Konya
°C
Yeni Meram
19.07.2024 15:25

Recep Konuk: Torku'nun itibarı korunamadı

22 yıl başkanlığını yürüttüğü Konya Şeker’e görev süresinde 46 üretim tesisi kazandıran ve tüm bu iştiraklerin sahibi olan Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi başkanlığına yeniden aday olan Recep Konuk seçim çalışmaları çerçevesinde gittiği yerlerde coşkuyla karşılanıyor. Çiftçilerin yoğun ilgi ve teveccüh Recep Konuk’un, ziyaret ettiği yerlerde de heyecan ve coşku vardı.

A+
A-
19.07.2024 15:25
19.07.2024 15:29
0
8669
ABONE OL

Güne İnli Mahallesi’ni ziyaretle başlayan Recep Konuk, daha sonra sırasıyla Kuzucu Mahallesi, Obruklular Muhtarları Birliği, Karkın Mahallesi, Güvercinlik Mahallesi programları ile çalışmalarını sürdürdü.


Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Adayı Recep Konuk, gece geç saatlerde ise Tv42’de yayınlanacak olan Kerem İşkan’ın sunduğu Kerem İşkan ile Bahçe Sohbetleri programının çekimlerine katıldı ve İşkan’ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.


Ziyaretlerinde Temmuz ayında, çiftçinin tarlada işinin başından aşkın olduğu bir dönemde seçim yapmanın doğru olmadığını ifade eden Recep Konuk, “mevcut yönetim bir baskın seçimle kurdukları çarkın dönmeye devam etmesini sağlamaya çalışıyor. Onun için böyle bir yola tevessül ettiler. Bu baskın seçimle zaman kazanmaya çalışıyorlar. Çiftçinin malı olan Fabrikaları üretim tesislerini çalıştırmak için kafa yorması gerekenler, maharetini üretim tesislerini çalıştırmakta gösteremeyenler anlaşılan o ki, tüm mesailerini bana karşı yürütecekleri algı operasyonlarına ayırmışlar. Benim ortaklarımızla sohbetlerimin önünü arkasını kesip biçerek çektikleri videoları montajlayarak oluşturdukları görüntüler beni yıldıramaz. Abdestinden emin olan namazından şüphe duymaz. Ben 22 yılda ne yapıp yapmadığımı da ağzımdan çıkan lafları da biliyorum. Şükür ki siz çiftçi ortaklarımızın da bu kirli ayak oyunlarına, algı operasyonlarına itibar etmediğini görüyorum” dedi.


Mevcut yönetimin 4 yılı dolduramayıp, bu yıl yapılacak Mali Genel Kurulu Baskın Seçime dönüştürmesi sonrası Konya Şeker iştiraklerinden bazılarının birer birer üretimden çekilmeye başlaması, bazılarının ise sabit işletme maliyetini bile karşılayamayacak şekilde üretimlerini azaltması üzerine söz konusu iştirakleri tekrar çalışır hale getirmek, 3 sene öncesine kadar Türkiye’nin en genç ve en itibarlı markası olan Torku Markasını tekrar eski görkemli günlerine döndürmek amacıyla aday olmayı Konya çiftçisine karşı sorumluluğunun bir gereği gördüğü için yeniden aday olduğunu belirten Recep Konuk, müdahale etmezsek, siz malınıza, markanıza sahip çıkmazsanız ovaya inci gibi dizdiğimiz bu 46 fabrika birer birer önce viraneye döner, sonra yok pahasına elden çıkar. Bir dönem üretildiği üretim tesisleri, fabrikaları hariç sadece logosuna 720 Milyon Dolar değer biçilen Torku markası hiçbir değeri olmayan merdiven altı markasına döner” ifadelerini kullandı.


“BEN GİDİŞAT ÇIĞIRINDAN ÇIKMASIN DİYE ADAY OLDUM”


“25 yıl önce kişiler değişsin diye aday olmamıştım. Bugün de kişiler değişsin diye aday olmuyorum. Benim derdim kişilerle değil, ben gidişat çığırından çıkmasın diye aday oldum” diyen Recep Konuk, “Üretim yapan bazı fabrikalarımız kapandı, bazıları ise kapasitesi küçülerek devam etti. Arzu ettiğimiz ilerleme devam etmedi. Torku markası iç pazarda kan kaybediyor. Belki Konya’da henüz farkında değilsiniz ama Türkiye’nin büyük illerinde zincir marketlerde çoğu ürünümüz delist edildi.
Yani raftan çıkarıldı. Torku raftaki yerini kaptırdı. Birilerinin ayağına basa basa, nasırına dokuna dokuna Konya çiftçisine marketlerde büfelerde açtığımız yeri bizim ayaklarına bastıklarımıza kaptırdılar. Banada ile biz pazara girdik ve bu alanda dünyanın en çok satan markası oldu. Çoğu markete artık Banada verilemiyor. Tüketici bana soruyor niye Banada bulamadığını. Banada bir yerli, doğal ve sağlıklı kakaolu fındık kreması pazarı oluşturmuştu. Mevcut yönetim sizin olan yani Konya çiftçisinin olan bu pazara sahip çıkamadığı için son 2 yılda 4-5 tane Banada’nın reklamlarda kullandığı dili kullanan kakaolu fındık kreması markası çıktı ve onlar artık Banada’dan daha çok satmaya başladılar. Yani biz Şampiyonlar Ligi Şampiyonunu yendik, bunlar 3. lig takımlarından seri mağlubiyetler aldırdı markaya. Takımın sahibi sizsiniz. Eğer bir takım hep kaybetmeye başlamışsa ne yapmanız lazım? Teknik direktörü değiştirmek lazım” şeklinde konuştu.


“KONYA ŞEKER’İN TARLASINI SATTILAR”


1999’da göreve geldikten sonra hemen 45 yıllık fabrikanın rehabilitasyon yatırımlarını yaptığını ve Konya Şeker’in 50 yıl sonra ilk yatırımı olan Çumra Şeker Fabrikası yatırımını 2004 yılında başlattığını hatırlatan Recep Konuk, “2004 yılından görevden ayrıldığım 2021 arasındaki 17 yılda kooperatifimize 46 tane üretim tesisi kazandırdım. Neredeyse 4,5 ayda bir üretim tesisi ilave ettim kooperatifimizin mal varlığına. Mevcut yönetim göreve geleli daha 3 yıl olmadı. Bunlar ise neredeyse 4,5 ayda bir bir üretim tesisinde şalter indiriyorlar ya da üretimi yok denecek kadar az seviyeye düşürüyorlar. Yetmiyor Konya Şeker’in tarlasını satıyorlar. Tarla satılır mı arkadaşlar? Senin tarlayla ne ilgin var ne işin var? Niye satıyorsun? Peki bu tarlaları kime sattın? Hadi bilin bakalım, size bilmece, bu tarlaları kime sattı? Tarla satılmaz ama satıyorsan bari çiftçiye sat. Başkasına, yandaşa, eşe dosta tarla peşkeş çekilir mi? Bari çiftçiye sat. Ama çiftçiye satmıyor. Yazdım, Konya Şeker’in internet sitesinde ilan ettim, diyor. Alsalardı diyor. Sen bir avans veriyorsun, her taraf duyuyor değil mi? Tarla satarken neden duyurmuyorsun acaba? Tarlanın satılacağını çiftçi niye duymadı? Çünkü duyurmak istemedin sen, süreci tamamladın, işi bitirdin. Adam lafta çiftçi dostu, uygulamaya gelince dünyalarında çiftçi yok, başka hesaplar devreye giriyor. Böyle iş olur mu?” dedi.

HABER KAYNAĞI : HABER MERKEZİ
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.