Yöntem Koleji Meram Yerleşkesi Rehber Öğretmeni Eda Uyanık üniversiteye girme hayali kuran milyonların ter dökeceği Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na az bir süre kaldığının altını çizerek, “Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), öğrencilerin üniversiteye yerleşebilmek için girdikleri en önemli sınavlardan biri. Bu süreçte zamanın hızla geçtiğini fark eden öğrenciler, genellikle sınavın son ayında “nasıl çalışmalıyım?” sorusunu sormaya başlarlar. YKS’ ye son iki ay kalmışken doğru bir çalışma stratejisi oluşturmak, başarıyı büyük ölçüde artırabilir.” dedi. Yöntem Koleji Meram yerleşkesi rehber öğretmeni Eda Uyanık milyonlarca adayın gireceği Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’na kalan son ayın adayların istediği okulları kazanmalarında hayati bir zaman dilimi olduğunun altını çizerek, “YKS’ye kalan son iki ayda yapılması gereken ilk şey, ders programını gözden geçirmek ve gerekiyorsa yeniden düzenlemektir.
Bu dönemde, eksik olduğunuz ya da zorlandığınız konularda yoğunlaşmak önemli olacaktır. Öncelikle, hangi derslerin üzerinde daha fazla çalışmanız gerektiğini belirlemek için geçmiş denemeleri ve sınav sonuçlarını analiz edin. Bu sayede hangi konularda eksik olduğunuzu görüp, o konularda ekstra çalışma yapabilirsiniz.” ifadelerini kullandı. Uyanık YKS’ye az bir süre kala adayların konu eksikliklerini tamamlaması gerektiğini dile getirerek, “Günlük çalışma sürelerinizi belirlerken, her derse eşit zaman ayırmak yerine eksik olduğunuz konulara daha fazla zaman ayırın. YKS’ye son iki ayda, eksik olduğunuz ya da unutmaya başladığınız konulara odaklanmanız çok önemli. Zamanın daralmasıyla, yeni konuları öğrenmek yerine önceki konuları pekiştirmek daha verimli olacaktır. Bu dönemde, soru çözme pratiği yapmak, hem bilginizi taze tutar hem de soru çözme hızınızı artırır” şeklinde konuştu.
DENEMELERİ DÜZENLİ YAPIN
İyi bir üniversitenin kapılarını aralamak için son iki ayın büyük önem taşıdığının altını çizen Uyanık, “YKS’ye son iki ay kala, deneme sınavları yapmak oldukça önemlidir. Denemeler, sınavın formatına alışmanızı sağlar, zaman yönetimi konusunda pratik yapmanıza yardımcı olur ve eksik olduğunuz noktaları görmenize olanak tanır. Her hafta düzenli olarak deneme sınavları çözerek, gerçek sınavın stresini simüle edebilir ve sınav stratejilerinizi geliştirebilirsiniz. Denemeleri ise gerçek sınav koşullarında çözmeye özen gösterin. Bu, sınav sırasında yaşayabileceğiniz zaman baskısı ve stresle başa çıkmanıza yardımcı olur.” şeklinde konuştu. Sınavın son aylarına girilen süreçte sınava gerek akademik anlamda gerekse mental anlamda hazır olunmasının önemine değinen Uyanık, “Sınavın son ayında yalnızca akademik olarak değil, fiziksel ve zihinsel olarak da hazır olmanız gerekir. Düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve spor yapmak, hem zihinsel hem de fiziksel sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. Stresin fazla olduğu bu dönemde, günlük kısa yürüyüşler, meditasyon ya da nefes egzersizleri yapmak da rahatlamanızı sağlar. Uyku düzeninize dikkat edin. Yeterince uyumak, öğrenmeyi ve konsantrasyonu artırır.” dedi.
“SON İKİ AY HIZLI GEÇER”
Adayların hem kısa vadeli hem de uzun vadeli hedefler belirlemesinin önemine değinen Uyanık, “Son iki ay, zamanın hızla geçtiği bir dönemeçtir. Bu yüzden, Günlük hedefler koyarak, her gün yapmanız gereken işleri netleştirebilirsiniz. Ayrıca, sınav tarihine kadar nasıl bir yol haritası izleyeceğinizi belirlemek, size motivasyon sağlar. Hedeflerinizi belirlerken gerçekçi ve ulaşılabilir olmasına dikkat edin. Bu sayede hem moral kaybını önlersiniz hem de başarı hissiyatı elde edersiniz.” uyarısında bulundu. Sınavda başarılı olmak için son iki ayda motivasyonun yüksek tutulmasının önemine değinen Uyanık, “Verimli bir şekilde çalışabilmek için son iki ayda motivasyonunuzu yüksek tutmak, çok önemlidir. Bazen sıkılabilir, bunalabilirsiniz, ancak hedefinizin ne olduğunu unutmamalısınız. Sınav öncesi kaygı seviyenizi azaltmak için, çevrenizden destek alabilir ve motivasyonel konuşmalar, kitaplar ya da videolarla kendinizi pozitif bir şekilde motive edebilirsiniz.” İfadelerini kullandı. Uyanık sınava hazırlık sürecinde adaylar açısından motivasyonu arttırmanın önemine değinerek, “Kendinize zaman zaman küçük ödüller verin.
Çalışma seanslarından sonra sevdiğiniz bir aktiviteyi yaparak, hem dinlenmiş hem de motive olmuş olursunuz. Eski sınav sorularını çözerek, hangi tür sorularda zorlandığınızı belirleyin ve o tür sorular üzerinde yoğunlaşın.” tavsiyelerinde bulundu. Yüksek Öğretim Kurumları sınavında başarılı olmak için konuları bilmek kadar sınav stratejisinin de önemli olduğunun altını çizen Uyanık, “YKS’nin tüm bölümlerinde farklı stratejiler kullanmak önemlidir. Sınavda zaman yönetimi, öncelikli olarak hangi sorulardan başlanacağı gibi konularda bir strateji geliştirmek, sınavda başarılı olmanıza yardımcı olacaktır. Her derse yönelik çözüm stratejileri oluşturun ve sınav sırasında uygulanabilir planlar geliştirin” dedi. Uyanık kalan sınavı üniversite adayları için hayati önem taşıdığına değinerek, “YKS’ye son iki ay kala yapılacak doğru çalışmalar, sınavdaki başarınızı artırabilir. Bu süreçte düzenli çalışmak, doğru hedefler belirlemek, deneme sınavları çözmek ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek çok önemlidir. Unutmayın, her öğrencinin ihtiyacı olan şey farklıdır; bu yüzden kendinize uygun bir çalışma tarzı geliştirin ve YKS’yi başarıyla geçmek için bu son dönemde azimli bir şekilde çalışın” şeklinde konuştu.
Kaynak: yenimeram.com.tr (Ümmügülsüm DÜNDAR)
İstanbul’da okullar 2 gün tatil edildi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.