Konya
°C
Yeni Meram
06.12.2022 15:28

Uzmanlardan kritik uyarı: Yeme bozukluğu neden değil, sonuçtur

Mutlu Psikoloji Merkezi Uzmanlarından Uzm. Klnk. Psk. Mence Nur Mutlu ve Diyetisyen Sümeyra Adabalı yeme bozukluğunun gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

A+
A-
06.12.2022 15:28
06.12.2022 16:23
0
2383
ABONE OL

"Yeme bozukluğu, bireyin mental ve duygusal durumundan ileri gelen aşırı yeme veya yetersiz beslenmesi gibi besin alımının sağlıksız şekilde sürdürülmesi sonucu ortaya çıkan fizyolojik ve psikolojik bir bozukluktur" diyen Diyetisyen Sümeyra Adabalı şöyle devam etti: “Sağlıklı beslenmek, yalnızca ne yediğiniz değil; nasıl, ne kadar yediğinizi de kapsar. Çağımızın gelişen teknolojiyle birlikte oluşan güzellik algısı ve mükemmeliyetçi olma iç güdüsü ne yazık ki beslenme alanında da birtakım hastalıklarla kendisini göstermeye başladı."


“İDEAL BEDEN ALGISINA DİKKAT”


"Günümüzde yoğun iş hayatı, çevre, gelişen teknoloji ve diğer birçok sebep bireylerin yeme davranışını ve beden ölçüleri algılarını olumsuz şekilde etkilemektedir" diyen Diyetisyen Sümeyra Adabalı konuşmasını şöyle sürdürdü: “İdeal beden görünümü, yalnızca genç ve orta yaşlı kadınlarda değil genç ve orta yaşlı erkekleri hatta ergenlik döneminde bulunan çocukları bile sanıldığının aksine etkileyen bir durum haline gelmiştir. Giderek yaygınlaşan yeme bozuklukları birkaç alt sınıfa ayrılır. Beden imgesinin bozulması ve zayıf olma isteği olan Anoreksiya Nervoza, aşırı besin tüketiminden duyulan suçluluk nedeniyle kusma olan Bulimia Nervoza, sağlıklı beslenmenin bir takıntı haline dönüştüğü Ortoreksia Nervoza, geceleri aşırı ve hızlı miktarda yemek tüketmeye neden olan Gece Yeme Sendromu, karbonhidrat krizine neden olan Karbonhidrat Bağımlılığı bunlardan bazılarıdır.”


“PSİKOLOJİK DESTEK ŞART”


Yeme bozukluklarının yalnız biyolojik nedenlerden kaynaklanmadığını söyleyen Uzm. Klnk. Psk. Mence Nur Mutlu, hekim,diyetisyen ve psikolojik danışmanlığın bu süreçte koordineli olması gerektiğini vurguladı.


Uzm. Klnk. Psk. Mence Nur Mutlu yeme bozukluğunun kaynağının iyi araştırılması gerektiğini söyleyerek şöyle devam etti: “ Yeme bozukluğu komplike bir çalışma alanıdır. Yüzeysel olarak çözülecek yada geçiştirelecek bir konu değildir. Beslenme yetersizliği veya yanlış beslenme bir çok sağlık problemlerinin yanında ruhsal sorunları da artırmaktadır. Bizler bu yüzden yeme bozukluğunun uzman bir ekiple, derinlemesine çalışılması gerektiğini düşünüyoruz.”


“YEME BOZUKLUĞU NEDEN DEĞİL, SONUÇTUR”


Uzm. Klnk. Psk. Mutlu yeme bozukluğu neden değil sonuç olduğunun altını çizerek sözlerine şöyle devam etti: “ Bazı ruhsal çalkantılar bizlerin davranışında değişimlere neden olmaktadır. Yeme bozukluğu da ruhsal dalgalanmaların bir sonucu olabilir. Bizler danışanlarımıza bu ‘neden sonuç’ ilişkisini ayrıntılı olarak anlatarak, bizleri bu davranışa iten nedenleri bulmaya davet ediyoruz” 

HABER KAYNAĞI : HABER MERKEZİ
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.