SUSAM :
Susamın merkezinin kesin olarak neresi olduğu bilinmemektedir fakat türlerinin büyük kısmının Afrika kıtasında bulunmuş olmasından dolayı merkezinin Afrika olduğu kabul edilmektedir. Susamın Anadolu’ya Mezopotamya’dan geldiği araştırmacılar tarafından söylenmektedir. Susam ve susam yağı, gerek tıbbi açıdan gerekse tüketim açısından kullanılan bitkiler arasında yer almaktadır. Susam yağı içerisinde bulunan vitaminler insan sağlığı üzerinde çok büyük faydalar sağlamaktadır. Susam yağı içerisinde B1,B2,B3,B9,C,E vitaminleri bulunur. Susam yağı, fitik asit adı verilen organik bir madde içerir. Fitik asidin kanserin gelişimini engelleyici etkiye sahip olduğu çinko minerali ise cildimizi yenileyen ve sağlıklı olmasını sağlayan kolajen maddesinin üretiminde etkilidir. Çoklu doymamış yağ asidi içerir. Bu yağ asitleri kalp ve damar sağlığı için tüketilen en faydalı besinler arasında yer alır. Doymamış yağ asitleri kolesterol seviyesinin yükselmesini önlerken damar sağlığımızı da korumuş olur. Cilde sürülen susam yağı, cilt tarafından hızlı bir şekilde emildiği için kuru ciltler için nemlendirici olarak kullanılabilir. Saç sağlığında faydası eskiden beri bilinmektedir.
Susam tohumu simit, pide, çöreklerin üzerinde şekerleme ve karemela imalatında tahin ve tahin helvası yapımında kullanılır.
Susam küspesi de insan gıdası ve hayvan yemi olarak içerdiği amino asitlerce yüksek protein nedeniyle önemlidir. Birleşmiş Milletler kanalıyla protein açlığının giderilmesinde yardım malzemesi olarak Afrika ülkelerinde değerlendirilmektedir.
Susam, dik büyüyen tek yılık otsu bir bitkidir. Boyu (30-125 cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu ve sık tüylüdür, yağ bitkileri içerisinde önemli bir yeri olan susam, tohumlarında %50-60 yağ içermektedir. Çiçek renkleri pembe, beyaz, mor, viole renkte olabilir. Susam kuraklığa dayanıklıdır sulama yapmadan yetiştirilebilir fakat (sulama ile verim ve kalite artar ) diğer bitkilere göre su ve besin gereksinimi azdır. Sıcağa karşı yüksek toleranslı olup, toprak seçiciliği azdır. Hasat zamanı önemlidir geç olursa tanelerde çatlama olabilir bunlar verimin düşmesine sebep olur. Pazarlama sorunu yaşanmamaktadır. Ülkemizde susam üretimi iç talebi karşılamamakta ve ithalat yapılmaktadır. Konya Büyükşehir Belediyesinin, Meram Belediyesi Akören Belediyesi ve Tarım İl Müdürlüğü ortaklığı ile Meram ve Akören’deki 130 üreticiye kurak alanlarda yetiştirilmek üzere yüzde yüz hibe destekli yerli ve milli susam tohumu dağıtılmış, ekim ayında ilk hasat yapılmıştır. Yaklaşık olarak 110 ton ürün elde edilmiş olup, üreticinin 2 milyon 200 bin liralık kazanç sağladığını, projenin özellikle kurak alanların değerlendirilmesi ve yerli üretimin artırılması için uygun iklim şartlarındaki tüm ilçelerde yaygınlaştırılacağını Başkan Uğur İbrahim Altay belirtmiştir.
Susam üretimi tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından iyi tarım uygulamaları kapsamında da desteklenmektedir. İyi Tarım Uygulamaları için üretici "tarım danışmanı" tarafından bilgilendirilmelidir, üretimden hasada kadar tüm üretim bilgileri kayıt altına alınmalıdır.
Sağlıklı günler dileğimle.