Konya
°C
Yeni Meram
30.11.2023 10:57

Yaşlandıkça neden kulaklar büyür? Vücudun saati kulaklar...

Yaşlanmak yer çekimine karşı bir savaştır ve yer çekimi her zaman kazanır. Vücudun pek çok kısmı her geçen yıl daha da sarkık hale gelirken, zamanla daha da büyüyen bir kısım var: kulaklarımız. Size aslında büyümediklerini, sadece kendilerinin "uzadığını" söylesek kendinizi daha iyi hisseder misiniz?

A+
A-
30.11.2023 10:57
30.11.2023 10:59
0
2515
ABONE OL

Dr. Nina Shapiro, bunu şu şekilde açıklıyor: "Yanaklar ve çene gibi diğer yüz dokuları gibi kulak yapıları da esneme eğilimi gösteriyor."

Dr. Shapiro, "Aslında değişen şey yumuşak doku, yani dış kulağın veya kulak kepçesinin kıkırdağı ve kulak memesidir" diyor. "Yaşlanma, cilde ve kıkırdağa bütünlük kazandıran ve bu dokuların gerilmesine yol açan kolajen seviyemizi azaltır. Kulak zarı, kulak kemikleri ve iç kulak yapıları da dahil olmak üzere kulağın işlevsel kısımları etkilenmez."

KULAKLARIN DAHA DA BÜYÜMESİNE NEDEN OLABİLECEK ETKENLER VAR

Dr. Shapiro, kulakların büyümesine karşın birkaç farklı teoriden bahsetti. "Yüz kasları ve cildi daha gevşek olanların kulak kıkırdaklarının ve kulak memelerinin uzama eğilimi daha fazla olabilir" dedi

Dr. Shapiro, "Kulak boyutu ve çevresi ailelerde değişme eğilimindedir, bu nedenle büyük kulaklar için gerçek bir 'gen' olmasa da muhtemelen kulak şekli ve boyutunun bir aile üyesinden diğerine benzer olduğunu göreceksiniz" dedi.

Başka bir suçlu da, uzun süre üst üste küpe takmanız olabilir. "Birden fazla küpe takan veya daha ağır küpeler takan kişilerde yaşlandıkça daha uzun ve daha esnek kulak memeleri geliştirebilir" dedi. "Küpe takıyorsanız ağır olanları kullanmama dikkat edin ve küpelerle uyumamaya çalışın.

"KULAKLARIN BÜYÜMESİ OLDUKÇA NORMALDİR

Birçok kültürde büyük kulaklar uzun ömürlülüğün ve hatta refahın göstergesi olarak kabul edilir. Bazı bilim insanları, büyük kulakların gerçekten de insanların ne kadar uzun yaşadığında bir rol oynayıp oynamadığını araştırdı ancak sonuçsuz kaldı. (1995'te yapılan " Yaşlı Erkeklerin Neden Büyük Kulakları Var ?" başlıklı bir araştırma kadınları kapsamadı, ancak dokuların uzaması olgusu herkeste hemen hemen eşit şekilde meydana gelmektedir.)

Ancak Dr. Shapiro, genel sağlıkla bağlantılı olabilecek bir kulak düzensizliğine dikkat çekti.

"Kulaklardan sağlık göstergesi olarak gördüğümüz tek faktör, kulak memesinde görülebilen bir kıvrımdır" dedi. "Hiçbir şekilde doğrudan bir neden olmasa da, bu kırışıklık daha yüksek kalp hastalığı riskiyle ilişkili olabilir."KULAKLARINIZA DA ÖZEN GÖSTERİN

Shapiro, büyük kulakların olumsuz bir özellik olmadığını belirtiyor. Ve tıpkı vücudumuzun geri kalanı gibi onlar da biraz özen ve ilgiyi hak ediyorlar.

"En önemlisi, kalıcı işitme kaybına yol açabilecek gürültüye maruz kalma söz konusu olduğunda kulakların korunmasıdır" dedi. "Ayrıca, kulaklar sıklıkla güneşe maruz kaldığından, iyileşmeyen herhangi bir kabuklanma veya büyüme veya herhangi bir pigmentli lezyonun, cilt kanserini dışlamak için doktorunuz veya dermatoloğunuz incelenmesi gerekir. Ve lütfen her boyuttaki kulakların güneş kremine ihtiyacı olduğunu unutmayın."

HABER KAYNAĞI : HABER MERKEZİ
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.