Konya
°C
Yeni Meram

Yeni KDV Düzenlemeleri

Yeni KDV Düzenlemeleri- Mustafa DEĞİRMENCİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
31.03.2022 09:03
31.03.2022 09:04
0
1952
ABONE OL

Değerli Okurlar; Bildiğiniz üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasıyla birlikte bazı mal ve hizmet satışlarında yeni bir KDV indirimine ve düzenlemelere gidildi. Bu indirimlerin ve düzenlemelerin detaylarına bakacak olursak ;
Konut teslimlerindeki KDV oranı yeniden düzenlenerek konutların net alanının 150 m2’ye kadar olan kısmı için %8 (6306 sayılı Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerlerde dönüşüm projeleri çerçevesinde yapılan konutlarda %1), 150 m2’nin üzerindeki kısımlar içinse (6306 sayılı Kanun kapsamındakiler dahil) %18 olarak belirlenmektedir. Kararın yürürlüğe girdiği tarihten önce yapı ruhsatı alınmış veya kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi yapılmış projeler kapsamında inşa edilen konutlar için eski hükümler uygulanmaya devam edilecektir.
Arsa ve arazi teslimlerinde KDV oranı %18’den %8’e indirilmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sertifikalandırılan tüm tohumluk ve fidanların KDV oranı %1’e indirilmektedir. İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden mükelleflerce özel matrah uygulanarak yapılan kullanılmış araç teslimlerinde KDV oranı %18 olarak belirlenmektedir.
Yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerinin KDV oranı %18 olarak belirlenmektedir. Tarife ve GTİP bazlı %8 KDV oranı uygulanan tıbbi cihazlar için, güncel mevzuat düzenlemeleri esas alınarak Sağlık Bakanlığı uygulamaları ile uyum sağlanmaktadır. Yeme içme hizmetlerindeki birinci sınıf işletme, üç yıldız ve üzeri otel gibi yerler için yapılan ayrım kaldırılarak bu hizmetlerin tamamında KDV oranı %8 olarak belirlenmektedir.
%8 oranına tabi tarım makinelerinin kapsamına bir takım makinalar dahil edilmektedir. Sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete ile bebek ve yetişkin bezleri, hijyenik ped vb. ürünlerin teslimlerinde KDV oranı %18’den %8’e indirilmektedir.
Yapılan bu düzenlemelerin ne kadar etkili olacağını önümüzdeki günlerde şüphesiz göreceğiz. Hayırlı uğurlu olsun.
Saygılarımla

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.