Konya
°C
Yeni Meram

Zamanı yorumlamak güç

Zamanı yorumlamak güç- Fatih ARSLANPINAR- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
08.01.2022 01:39
07.01.2022 16:41
0
1738
ABONE OL

Bazı konularla alakalı tahmin yürütememek ve geleceği öngörememek maalesef kötü bir durum. Misalen şuan yaşadığım ekonomik buhran. Haftalardır bu hususla alakalı yazıyorum. Maalesef ki bazı şeyler mevcut durum içerisinde öngöremez oldum. Örneğin dolardaki hızlı düşüşe rağmen akaryakıtla ilgili neden sürekli olarak zam yapılıyor. Dünyanın, özellikle Avrupa'nın yaşadığı petrol krizini biz yeni mi yaşıyoruz? Yada dünya bu krizi atlatmışken biz neden hala bu hususta badire yaşar haldeyiz?
Bazı ekonomistlerin doların Mart ayında 24 TL civarında gezeceği ile ilgili yorumlar duyuyorum. Bu ütopik dolar - TL paritesi acaba gerçekleşir mi? Yoksa devlet haftalar önce dediğim gibi sabit kur politikasına geçişin temellerini attı ve piyasayı bu politakaya hazırlamak da cesur ve kararlı mı? Açıklanan enflasyon oranı gerçek mi? Yoksa saklanan enflasyon rakam bizi devülasyonun eşiğinden mi kurtardı?
Piyasa da aldığın ürünlerin; %100'ün üzerinde fiyat artışı olduğu aşikâr. Peki yeni kur üzerinden kimler fiyat indiriminde bulundu? Piyasa bu ekonomik buhranı ne kadar daha taşıyabilecek? Stokçular ve fırsatçılarla olan mücadele ne kadar ve ne düzeyde devam edecek? Ünlü bir yazar şöyle diyor; "ekmek satılmadı eskisinden ucuza" gerçekten de ekmeğin birdaha asla eski fiyatına gerilemiyecek olması sizleri de korkutmuyor mu? Bir dolar şuanda 75 Rus Rublesi ediyor. Fakat Rusya'nın dolar ile bir alıp veremediği yada ekonomik buhran da olduğunu söylemek tabiki yanlış. Biz devlet olarak diğer para birimleri ile olan mücadelemizi bitirip yalnızca TL üzerinden mi ihracat ve ithalata devam edeceğiz? Rusya'nın özellikle enerjide dışa bağımlılığı olmadığını bizim ise neredeyse tamamen dışa bağımlı olduğumuz da aşikâr. Sorular peşe geliyor... Milyarlarca dolar ihracat rakamlarına rağmen neden hâlâ ekonomik buhrarın devam etmesi çok daha büyük bir soru işareti uyandırıyor hafızalarda... Uzun bir müddet ekonomi ile alakalı yazmayacağımı belirtmek isterim. Taki artık birşey söylemek gerekene kadar... Kalın Selametle...
Fatih ARSLANPINAR

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.