Konya
°C
Yeni Meram

ZENGEZUR KORİDORU

ZENGEZUR KORİDORU- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
28.09.2023 00:08
27.09.2023 15:06
0
1444
ABONE OL

Yanı başımızda, kuzeydoğu hududumuzda Dağlık Karabağ bölgesinde sıcak çatışmalar oluyor. Bazen büyük çaplı operasyonları küçük olarak görmekteyiz. Müttefikimiz, bir millet iki devlet dediğimiz Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sıcak çatışma. Savaş da diyemiyoruz. Ermenistan'a piyonluk ve tetikçilik görevi yükleyen, sözde müttefik görünüp özde altımızı oyanlar, Karabağ'ı kaşıyorlar.
Kardeş ülke Azerbaycan bir karasal sınırımız yok. Ama Azerbaycan ile bizim aramızda dış işleri ve savunmada Azerbaycan'a bağlı, iç işlerinde bağımsız bir özerk ülke var, Nahçıvan. Türkiye'nin de taraf olduğu Moskova- Kars anlaşmalarına göre, Nahçıvan özerk statüsü devam etmek kaydıyla Azerbaycan'a bırakılmıştır. Ne gariptir ki Nahçıvan ile Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ bölgesinde Zengezur Koridoru var.
Sınırları çizip problem oluşturmakta mahir olan uluslararası güçler, Türkiye'nin Türki cumhuriyetlere kara yolu ile direkt ulaşımını bu şekilde kesmişler. Bir taraftan özerk Nahcivan diğer taraftan dağlık Karabağ ve içindeki Zengezur Koridoru.
İnsanın aklına gelmiyor değil. Ermenistan ikide bir galeyana gelip saldırıyor. Amiyane tabirle ağzının payını alıp yerine oturuyor. İşin seyri başka, işin şekli başka. Şu anda Ukrayna- Rusya savaşı olmamış olsa idi Rusya'nın Dağlık Karabağ'daki tavrı ne olurdu? Batı'nın Ukrayna'daki ayak oyunlarını gören Rusya, bu taraftan intikam alarak “Dağlık Karabağ, Azerbaycan toprağıdır.” diyorsa, büyük önemi var.
Savunma sanayimizi küçümseyip değer vermeyen, ayrılıkçı terör ile kol kola gezip beyanat verenler İHA'ların ve SİHA'ların değerini anlamışlardır umarım.
Bizim tamamen yerli ve milli uçan kuşlarımız, Ermeni işgalci güçlerini bir gecede etkisiz hale getirmediler mi?
İHA, SİHA ve diğer uçan kuşlarımız, uçmasın istiyorlar. İçeride terör unsurları, dışarıda ise alî menfaatlerimiz için gereğini yapmasın istiyorlar.
Mustafa Kemal Atatürk, Türk dünyasını Türkiye'ye bağlayan bu koridora, “Türk Kapısı” demiştir. Nahçıvan ile Türkiye arasında da kısa bir sınır kapısı mevcut olup “Dilucu” olarak adlandırılmaktadır.
Zengezur Koridoru'nun açılmasıyla birlikte, Türk dünyası ile işbirliği ve ticaretin yanında kesintisiz olarak ulaşım imkanı sağlanacaktır. Daha da önemlisi hem siyasi hem de ticari açıdan tarihi İpekyolu tekrar açılmış olacaktır.
Şimdi daha iyi anlaşılıyor değil mi, tetikçi Ermenistan milislerinin ikide bir Dağlık Karabağ'da çatışma çıkarmaları. Güçlü devlet olursanız, sizin verdiğiniz yerli ve milli silahlarla ve muharebe taktikleriyle kardeş devletiniz bir gecede “eller yukarı” yaptırıveriyor.
Bir de kardeş cumhurbaşkanımız, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda “Dağlık Karabağ, Azerbaycan toprağıdır.” diyor. Nokta.
Çok geniş bir coğrafyada yaşayan Türkler ve kurmuş oldukları bağımsız cumhuriyetlerin işbirliğini geliştirmeleri gerekiyor. Bu görev de büyük abileri Türkiye'ye düşüyor.
Sözde baş müttefikimizin başkanı Biden, son müdahale ile birlikte Ermeniler ile birlikte yas tuttuklarını söyledi. Mektupta Paşinyan'a hitap eden Biden özetle, Ermenistan'ın toprak bütünlüğüne saygılı olduklarını söyledi. “Dağlık Karabağ'da etnik Ermenilerin yakın zamanda hayatlarını kaybetmelerinin de yasını tutuyoruz. ABD'in Ermenistan'ın yanında durmaya devam edeceğine sizi temin ederim.”
Dur bakalım Biden efendi. Afganistan'da da bazılarını temin ettin ve yenildik itirafında bulundun. Bir on dört ay daha Türk düşmanlarının yanında ol. Sahi bu arada Amerikan ABC televizyonu ve Washington Post gazetesi anketinde Biden yüzde 42, Donald Trump da yüzde 51 destekleniyor. Yani sona yaklaşıyorsunuz. Siz Türk düşmanlarının safında yer almak yerine sağlık sorunlarınıza yoğunlaşın.
Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın durumu belli. Asya- Avrupa köprü üstü. Herkesin iştahını kabartıyor. Bir koridoru daha güvenli hale getirelim inşallah. Zengezur Koridoru.
Demek ki konu sadece “Dağlık Karabağ” değilmiş.
Yüzyılların verdiği bir devlet idaresi geleneğimiz var. Bunu da çözeriz.
Rabbim, idari mekanizmalarımıza güç, kuvvet versin.
Saygılarımla.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.