‘ELİT’ BİR HAFTA YAŞADIK
‘ELİT’ BİR HAFTA YAŞADIK- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi
Konya olarak geride bıraktığımız haftada şehrimiz adına büyük önem taşıyan programlar yaşadık. Hafta ortasında başlayan Makine Fuarının yanı sıra hafta sonu gerçekleşen Uluslararası Konya Yarı Maratonu ile ter attık diyebilirim. Öncelikle “Hareketin Merkezinde Ol” sloganıyla düzenlenen Uluslararası Konya Yarı Maratonu'na değinmek istiyorum.
Şunu rahatlıkla ifade edebilir ve iddia edebilirim ki, bu koşuya katılanlar inanılmaz bir keyif aldı. İlk kez düzenlenen böylesi bir yarışta hem şehri yürüyerek gezme imkânı buldu hem de birbirinden renkli görüntülere şahitlik etti. Dahası normal zamanda araçlardan imkân bulup adımlanamayan tüm caddeler karış karış yürünmüş oldu. Genel resme baktığımızda ise Konya pazar günü tam bir spor karnavalı yaşadı. Meydanlara kurulan etkinlik alanlarında gençler çocuklar kısaca 7' den 70' e herkes sporla hemhal oldu. Bu yıl ilk olmasına karşın beklentinin üzerinde bir katılımın olması ve 20 ülkeden bin 500 sporcunun ilgi göstermesi Konya Yarı Maratonu’nun daha ilk seferinde marka olma yolunda büyük bir aşamayı geçtiğinin göstergesidir. Çünkü Avrupa Spor Başkentleri ve Şehirleri Federasyonu (ACES Europe) tarafından “2023 Dünya Spor Başkenti” ilan edilen şehrimizde yapılan bu maraton kalıcı olarak bir marka olarak listede yerini alacaktır. Şehir olarak elimizde birbirinden değerli imkânlar var ve bunları en güzel şekilde kullanıp “imkânları icraata çeviren” Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay ve ekibini teşekkür ediyorum. Şehri bütünleştirmek ve uluslararası arenada bunu sunarak şehre katkı sağlamak kolay iş değil.
Bugün dünyanın birçok ülkesinde uluslararası marka olmuş maratonlara baktığım zaman hepsinin ayrı ayrı hikâyesinin olduğunu görüyorum. İlk on içinde yer alanlar; Paris Maratonu, Patagonya Maratonu, New York Maratonu, Vodafone İstanbul Maratonu, Wings for Life World Run, Roma Maratonu, Virgin Money Londra Maratonu, Sahil Patikaları Serisi: Pembrokeshire Maratonu, Çin Seddi Maratonu, Uluslararası Uganda Maratonu, Gece yarısı Güneşi Maratonu ve Antarktika Maratonu olarak sıralanıyor. Bu maratonlar neden koşulmalı diye sorulduğunda ise, kimi koşarak kıta değiştirmek için kimi etkileyici bir şehir dokusuna tanık olmak için ve kimi uğultulu atmosferi için olurken koşamayanlara umut olmak için, muhteşem dağ manzarası için ve dev kalabalığa karışmak için gibi nedenlerde öne çıkıyor.
Bugün Konya’mızda yapılan Yarı Maraton da bu sıralamada kendisine yer bulacaktır diye inanıyorum. Daha ilkinde gelecek adına büyük umutlar yeşerten maratonun şehrimizin tarihi ve kültürel yapısıyla buluşmasıyla gelecek yıllarda inanılmaz bir yansımayla daha büyük ilgiye ev sahipliği yapacağından kuşkum yok. Ben tekrar emeği geçenlere teşekkür ediyorum.
****
Geleyim Konya Makine Teknolojileri Fuarının notlarına. İlk günkü gözlem ve bilgiler doğrultusunda gazetemizde de ‘Makinenin Elit fuarı’ başlığını atmıştık. Bu yüzeysel bir başlık olmadı tabii ki. Geçmiş fuarlarda da hep yaptığım katılımcılarla sohbet ederek ziyaretçilerin ilgisi ve konuya olan ilgilerinin ne yönde olduğu şeklinde bilgiler almaktı. Bu fuarda da öyle yaptım. Aldığım cevapların yanı sıra stantlardaki gözlemlerim ‘elit’ ifadesinin en güzel şekli oldu. Çünkü katılımcıların büyük çoğunluğu “attıkları taşın ürküttükleri kuşa değdiği" yönünde oldu. Yani olayı sadece satış olarak değil ufkun açılması, bilinirliliğin artması, yeni pazarlara adım atmak olarak da değerlendirmek lazım. Hani fuar oldu tezgahtaki makinaları sattık mantığı değil, kendimizi üretimimiz ve başarımızla uluslararası pazarlara dahil ettik gerçeği daha ağır bastı.
Daha önceki makine fuarlarına göre yabancıların ilgisinin çok fazla olması, gelen ziyaretçilerin eli boş gönlü hoş gezme mantığında değil, alışveriş ve yeni bağlantılar üzerine inceleme yönünde olması fuarın kalitesini daha da arttırmış oldu. Pandemi nedeniyle dünyanın belli başlı bölgelerinde gerçekleşmeyen fuarların eksikliği de Konya Makine Fuarı için önemli bir avantaj oldu. Tüyap Fuarcılığın stratejik çalışması da önemli bir etki tabii ki, sonuçta bu kadar katılımcıyı bir araya getirmek ve bunu uluslararası pazara sunup ilgi çekmek kolay bir iş değil, bu anlamda Tüyap fuarcılık riskli bir nokta atışı yaparak hedefi tutturmuş olması takdirlik bir hareket bence. Bu başarısını bundan sonra yapılacak fuarlar da gerçekleştirmek için kolları sıvadıklarını ifade etmeleri de Konya adına bir kazanç olarak değerlendiriyorum.
Umut ediyorum ki kanayan yaramız olan bu konu gelecek yıllar için mutluluk vermesidir. Emeği geçenlere, katılımcılara ve bu şehrin tanıtım ve ticaretine katkı sağlayan her bireye ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Kalın sağlıcakla…
-
Henüz yorum yapılmamış.İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.