ADI 'AYAK TOPU' AMA BAŞLARI ETKİLİYOR
ADI 'AYAK TOPU' AMA BAŞLARI ETKİLİYOR-Lütfi AYHAN- Yeni Meram Gazetesi
Katar'da yapılan 2022 Dünya kupası Arjantin-Fransa final maçı ile sona erdi. Arjantin’in şampiyon olduğu turnuva tüm dünyayı etkileyen hadiselere sahne oldu.
Bu şampiyona da ismi en çok geçenler, Katar, Fas, Arjantin Fransa, Messi, Ronaldo, Mbappe, …İslam, İsraf, Başarı… Küçücük bir ülke olan Katar’ın böyle büyük bir projeyi üstlenmesi ve başarı ile bitirmesi çok güzel, pek etkileyici oldu… Dünyada İslam, Müslüman, Arap ...Kelimelerine giydirilen kötü ve çirkin zırh biraz yırtıldı.
TURNUVANIN ETKİLERİ
Dünya kamuoyunu bir aya yakın kendine bağlayan organizasyon ülkeler ve kıtalar arası din, kültür, medeniyet etkileşimi gerçekleştirdi. Bilhassa bizim gibi duygusal milletler vicdan çatışması yaşadı. Mesela Final maçında milletimizin önemli bir kesimi Arjantin'i destekledi. Çünkü Arjantin mazlum, Fransa sömürgeci emperyalist ülkeler bizim gözümüzde. Lakin Fransa'nın Siyahi futbolcularının üzülmesi de hepimizi üzdü. Bu sebeple Final maçında ben ve bizim aile vicdanen çatışma yaşadık. Tıpkı Ronaldo’nun gözyaşlarına üzüldüğümüz gibi, tıpkı Fas’ın elenmesine hüzünlendiğimiz gibi.
Bu turnuvadan çıkarılacak derslerden biri de bu dünyada yaşayan insanların tekmilinin Hz. Adem'in torunları olduğunun bir kez daha ispatlanması oldu. Çünkü hangi milletten, hangi kıtadan, hangi dinden, hangi renkten olursa olsun davranışları nasıl da birbirlerine benziyor. Tüm ülke futbolcuları yenince seviniyorlar kaybedince üzülüyorlar. Hepsi yoruluyor, hepsi terliyor..Hepsi de ağır bir darbe aldıklarında acı içinde kıvranıyorlar. Seyirciler de öyle, takımları kazanınca sevinçten uçarken aldıkları her mağlubiyet, yedikleri her gol onları hüzün deryalarına itiyor. Demek ki köken bir, tarla bir, fıtrat bir, ana bir, baba bir…
Bu turnuvadan bizim ülke olarak alacağımız siyasi ve sosyolojik en önemli ders ise hayran olduğumuz, baş tacı ettiğimiz, peşinden koştuğumuz Avrupa Takımlarının futbolcu profillerine bakmak olacaktır. Gerisini boş verin Arjantin’le Final oynayan Fransa Millî takımının futbolcularının kaçı gerçek Fransız? Fransa Milli Takım kadrosunda çoğunluk Afrikalı. 25 Kişiden oluşan Fransa Milli Takımında sadece 3 kişi Fransa kökenli. Fransa Milli Takım kadrosunda 13 kişi Afrika, 3 kişi İspanyol, 1 İtalyan, 1 Filipin kökenli oyuncu var.
Bu gösterge Fransa için olumlu bir gösterge mi yoksa olumsuz bir durum mu ? Bence çok olumlu. Çünkü büyük milletler, büyük devletler(imparatorluklar) kuran devletlerdir. Bunlar, Roma, Osmanlı, İngiltere gibi devletleri kuran Türkler, İtalyanlar ve İngilizlerdir. İmparatorluklarda değişik milletler, değişik dinler ve değişik diller bir arada bulunur bir arada yaşamayı başarırlar. . Bu konuda en başarılı devlet atalarımız olan Osmanlılardır. Öyle ki gün gelmiş Osmanlı devletinin Gayri Müslim nüfusu Müslüman nüfusundan, Gayri Türk nüfusu Türk nüfusundan fazla olmuştur. Buna rağmen bu devlet 400 yıla yakın dünyada bir numarada kalmayı başarmıştır. (toplamda 620 yıl yaşamıştır) Çünkü Türk ve İslam anlayışında devletin ana temeli, ırk değildir, din değildir, mezhep değildir, para/ zenginlik değildir adalettir.
TÜRK MİLLİ TAKIMINDA NİÇİN AFRİKALI YOK?
Ne yazık ki bu gün bizler atalarımız olan Osmanlı, Selçuklu, Gazneli gibi büyük devletlerin mirasçısı olduğumuz halde kendi dinimizden, kendi soyumuzdan olan insanlarla bile beraber yaşamayı beceremiyoruz. Mesela bu gün Türk Milli takımında niçin başka dinden, başka ırktan futbolcular yok? Birilerimizin Hayranı olduğu Batı Ülkelerinde (Avrupa ve ABD) Afrika, Asya kökenli futbolcular/sporcular varken biz de niye yok? Bize sığınan, ülkemizde yaşayan, gerek Batıdan, gerek Asya’dan, gerek Ortadoğu’dan, gerekse Afrika’dan gelen yabancıları niçin kültür potamızda eritip, birlikte yaşayarak (mazide olduğu gibi) dünyaya örnek olamıyoruz.? Olacağız inşallah; şöyle bir silkinip üzerimize yapışan eziklik, korkaklık, çekingenlik, tembellik tozlarını silkip attığımızda dünyaya örnek bir medeniyeti tekrar inşa edeceğiz. 2022 Dünya kupasının ilham ettiği düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istedim. Bence, Türk Müteahhitlerinin de yapımlarında rol aldıkları güzel stadyumlarda oynanan unutulmaz maçları seyreden milyarlarca insanın aklında zihninde, “… Katar, Arjantin, İslam, Kur’an, Fas, Messi, Ronaldo, Muhteşem bir organizasyon, muazzam statlar…” kalacak.
-
Veli Kamil2022-12-21 16:49:20Büyük milletler, büyük devletler(imparatorluklar) kuran devletlerdir. Bunlar, Roma, Osmanlı, İngiltere gibi devletleri kuran Türkler, İtalyanlar ve İngilizlerdir. İmparatorluklarda değişik milletler, değişik dinler ve değişik diller bir arada bulunur bir arada yaşamayı başarırlar. . Bu konuda en başarılı devlet atalarımız olan Osmanlılardır. Öyle ki gün gelmiş Osmanlı devletinin Gayri Müslim nüfusu Müslüman nüfusundan, Gayri Türk nüfusu Türk nüfusundan fazla olmuştur. .. Her dönem ayrı kıtalar bir numara olmuş. Sözün özü