Konya
°C
Yeni Meram

BOŞNAK KATLİAMI

BOŞNAK KATLİAMI- Abdurrahman KUTLU- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
14.07.2023 01:44
13.07.2023 13:45
0
1995
ABONE OL

Federal yapıda bir devlet olan Yugoslavya’nın dağılmasından sonra federesyonda yer alan devletler arasında çeşitli sebeplere bağlı olarak çekişmeler ve çatışmalar çıkmıştır. Bunlardan en önemlisi Boşnaklara yapılan katliamlardır. Sırpların baş rol oynadığı bu katliamlarda Hırvatlar’da yer almıştır. Bu katliamlar 1992 ve 1995 yılları arasında yapılmıştır. Bu yıllar arasında Kızılhaç Örgütü verilerine göre Bosna-Hersek’te 312 bin kişi hayatını kaybetmiştir. Bu katlimların en önemlisi Srebrenitsa da 13-15 Temmuz 1995 tarihleri arasında yapılmış ve 8 bin genç, yetişkin Boşnak müslüman erkek, Bosnalı Sırp güçleri tarafından öldürülmüş ve toplu olarak gömülmüştür. Büyük vahşetin üzerinden 28 yıl geçti.
Dünyanın gözünün önünde ve medeni Avrupa (?) ülkelerinin gözetiminde, binlerce müslüman Boşnak, Avrupa’nın ortasında Sırplar tarafından katledilmiştir. Bu dönemde ABD Başkanı Clinton müdahalede kararsız kalmış, Fransa Cumhurbaşkanı Mitterand açıkça “Avrupa’nın ortasında müslüman bir devletin olmasına tahammül edemem“ diyerek tavrını ortaya koymuştur. NATO bu dönemde kayda değer olumlu bir tavır sergilememiştir.
Birleşmiş Milletlerin gözetiminde ve güvencesinde olduğu belirtilen ve Hollanda askeri birliğine emanet edilen Boşnakların adeta Sırplara teslim edilmesi şeklinde ceryan eden gelişmeler, Avrupa ülkelerinin müslüman Boşnak halka bakış açılarını göstermesi yanında, Birleşmiş Milletlerin de güvenirliğinin ve etkiliğinin sorgulanması gerektiğini ortaya koymuştur.
Bu büyük katliamların sadece Boşnakların müslüman olmasından kaynaklıdığı zannedilmesin. Evet müslüman olmaları önemli, ama esas sebep Avrupa Ülkelerinin, Balkan coğrafyasında hangi milletten olursa olsun, müslümanları Türk kabul etmeleri ile ilgilidir. Katlimda esas rol onayan unsur Türk düşmanlığıdır. O da İslamın bayraktarlığını yapan Türk Milletinin Avrupa’ya müslümanlığı getirmiş olmasındandır. Onlara göre o coğrafyada her müslüman Türk’tür ve Avrupa’dan çıkarılmalıdır.
Avrupa Ülkelerinde bu çarpık düşüncenin gelişmesinde, elbette Türklerin o coğrafyada Osmanlı Devleti ile 500 sene hüküm sürmüş olmasının önemli rolü vardır. Boşnaklar Osmanlı döneminde müslümanlığı kabul etmişlerdir. Boşnak katliamını yapanlarda bu kinin de olduğunu unutmamak lazım.
Türk Milletinin kendisine uygulanan soykırımları unutma gibi bir özelliği vardır. Mora’da, Balkan Savaşlarında uğradığı katliamları, doğuda Ermenilerin yaptığı katliamlarını, Kıbrıs Türkü’ne yapılan katliamların vb.hiçbirisi uluslararası platformlara götürülüp hak arayışı içerinde olunmamıştır. Boşnaklara yapılan katliamı da Türk’lere yapılmış katliam olarak değerlendiyoruz.
Boşnak kardeşlerimizi Türk Milletinin bir parçası kabul ediyoruz ve öyle görüyoruz. Onlar bizim Balkanlarda güvendiğimiz dayanak noktalarımızdır. Acıları, acımızdır. Katliama uğrayan kardeşlerimize Allah’dan rahmet diliyoruz. Devletimiz ve milletimiz her zaman Boşnak kardeşlerimizin yanındadır.
Büyük bilge insan Aliya İzzetbegoviç sadece Boşnakların değil, Türk Milletinin de milli kahramanlarındandır. Onu saygı ve rahmetle anarız. Ruhu şad olsun.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.