Konya
°C
Yeni Meram

Bu sorunun rahim duvarında kalınlaşmaya sebep olabileceğini biliyor muydunuz?

Bu sorunun rahim duvarında kalınlaşmaya sebep olabileceğini biliyor muydunuz?- Bülent ŞİMŞEK- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
22.11.2021 09:40
22.11.2021 09:41
0
5276
ABONE OL

Rahim duvarı kalınlaşması ya da kısa tanımıyla rahim kalınlaşması, tıp literatüründe endometrial hiperplazi olarak geçer. Kalınlaşma seviyesinin olağandan fazla olması durumunda rahim duvarı kalınlaşması rahatsızlığından bahsedilir. Bu durum her ne kadar kanser belirtisi olmasa da ilerleyen safhalarında kansere yol açabileceğinden bir uzman tarafından takip ve tedavi edilmelidir.
Rahim duvarı, ortalama 28 güde bir kalınlaşarak olası bir gebelik için uygun ortamı yaratır.Bu kalınlaşma döllenme olmaması durumunda östrojen yerine progesteron hormonu salgılanmaya başlar ve hürelerin çoğalmasıyla meydana gelen kalınlaşma, menstruasyon döneminde parça parça dökülerek incelir. Bu döngü, ergenlikten menopoza kadar devam eder. İşbu rahim duvarındaki kalınlaşma normalden fazlaysa endometrial hiperplazi rahatsızlığından söz edilir.
Rahim duvarı kalınlaşmasıyla yaşayanlar en sık şikayet kanamasının olağandan uzun sümesinden şikayet ederler. Sürenin yanı sıra miktar olarak da bir artış söz konusuysa rahim duvarı kalınlaşması ihtimalinin akıllara getirilmesi gerekir. Adet düzeninin bozulması da rahim kalınlaşmasının belirtilerinden biri olabilir. Rahim duvarı kalınlaşması yorumlarından da anlaşılacağı gibi kadınlar, menstruasyon döeminde sancılarının arttığını dile getirirler. Menstruasyon döneminde olunmamasına karşın kanama ya da lekelenme olarak kendini belli eden akıntılar yakınması da rahim duvarında kalınlaşma olduğunu belirtebilir.
Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri başka rahatsızlıkların da habercisi olabileceğinden başta risk grubundakiler olmak üzere belirti yaşayan kadınların vakit kaybetmeden bir kadın doğum uzmanına muayene olması, kesin tanı konulabilmesi ve tedaviye başlanabilmesi adına önemlidir. Özellikle belirtmek gerekir ki rahim kalınlaşması zararları göz önünde bulundurulduğunda mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Bu zararlara örnek olarak kanser ve aşırı kanamaya bağlı gelişen ciddi sağlık sorunları verilebilir.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.