Konya
°C
Yeni Meram

Dezenformasyona karşı: ÜÇLÜ FİLTRE TESTİ

Dezenformasyona karşı: ÜÇLÜ FİLTRE TESTİ- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
08.05.2023 01:14
07.05.2023 13:19
0
1632
ABONE OL

Ramazan’dı bayramdı tatildi derken seçimler için o beklenen son düzlüğü girdik. Dahası bu hafta sonu ülkemiz için çok ama çok önemli bir seçimi yaşayacağız. Her şeyden önce tek dilek ve duam bu önemli seçimin ülkemiz için hayırlara vesile olmasıdır.
Özellikle son yıllarda çok önemli atılım ve yatırımlarla dünyanın dikkatini üzerinde toplayan ülkemizde bu seçimin sonucu da yine dünya ülkeleri tarafından dört gözle bekleniyor. Kimi kesim hayırlı bir beklenti içindeyken kimi kesim ise leş kargası gibi bekliyor. Yüzyıllarca sömürge devleti unvanı ile anılan ülkelerin medyalarının manşetini süsleyen ülkemizdeki seçimin sonucuyla alakalı değerlendirmeleri aklı olana çok büyük mesaj veriyor.
Bu mesaj için ise son noktayı İmam Şafi koyuyor.
İmam-ı Şafi'ye sordular: “Fitne zamanı hakkı tutanları nasıl anlarız?”
Dedi ki: "Düşman okunu takip ediniz, o sizi hak ehline götürür."
Bugün atılan o manşetler günümüzün oklarıdır. O nedenle içinde bulunduğumuz sürecin önemini iyi anlamalıyız.
Bu oklar tabii ki sadece yurt dışından atılmıyor. Ülke içinde de o kadar çok oklar atılıyor ki takibi için vakit yetmiyor.
Her olayda yaşadığımız en önemli sorunların başında gelen dezenformasyon seçim sürecin de de aldı başını gidiyor. Hatta bazıları o derece bir hal alıyor ki babayı evlada, arkadaşı arkadaşa düşman ediyor. Doğru yanlışa bakmadan ilk duyulduğu gibi anlaşılıp yorumlar yapılıyor.
Konu her ne olursa olsun duyduğunuza veya anlatılana hemen inanmayın ve değerlendirmesini önce bir kendiniz yapın. Bakın bu durumu anlatan ünlü filozof Sokrat’ın çok güzel bir testi var. Birkaç farklı yerde dikkatimi çeken bu alıntıyı paylaşmak istiyorum.
“ Bir gün bir tanıdığı ünlü filozofa rastladı ve dedi ki;
“Arkadaşınla ilgili ne duyduğumu biliyor musun?”
“Bir dakika bekle” diye cevap verdi Sokrat.
“Bana bir şey söylemeden önce seni küçük bir testten geçirmek istiyorum.
Buna ÜÇLÜ FİLTRE TESTİ deniyor.
“Üçlü Filtre?”
“Doğru” diye devam etti Sokrat. Benim arkadaşım hakkında konuşmaya başlamadan önce, bir süre durup ne söyleyeceğini filtre etmek, iyi bir fikir olabilir.
Birinci filtre ile başlayalım: GERÇEKLİK FİLTRESİ Bana birazdan söyleyeceğin şeyin tam anlamıyla gerçek olduğundan emin misin?”
“Hayır” dedi adam “Aslında bunu sadece duydum ve…"
“Tamam,” dedi Sokrat, demek sen bunun gerçekten doğru olup olmadığını bilmiyorsun. Şimdi ikinci filtreyi deneyelim. Bu filtrenin adı İYİLİK FİLTRESİ. Arkadaşım hakkında bana söylemek istediğin şey iyi bir şey mi?
“Hayır, tam tersi…”
“Öyleyse,” diye devam etti Sokrat, "Onun hakkında bana kötü bir şey söylemek istiyorsun ve bunun doğru olduğundan emin değilsin. Fakat yine de testi geçebilirsin, çünkü geriye bir filtre daha kaldı."
Bu filtrenin adı İŞE YARARLILIK FİLTRESİ. "Bana arkadaşım hakkında söyleyeceğin şey, benim işime yarar mı?"
“Doğrusunu söylemek gerekiyorsa hayır, yaramaz”
“İyi” diye yanıt verdi Sokrat, “Eğer bana söyleyeceğin şey doğru değilse, iyi değilse ve işe yarar, faydalı değilse bana niye söyleyesin ki?”
Bu düşünce yapısı, Sokrat’ın iyi bir filozof olmasının ve büyük itibar görmesinin esas nedeniydi.
Önyargıdan uzak kalabilmek için filozof olmak gerekmediğini dostlarına sıkça tekrarlayan Sokrat’ın bu Üçlü Filtre testini hayatınıza dahil etmeyi deneyin!
Pazar günü yaşayacağımız seçimin ülkemize hayırlı neticeler getirmesini yenileyerek kazanan ülkemiz olsun diyorum.
Kalın sağlıcakla...

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.