Konya
°C
Yeni Meram

DOMATES KURUTMASI

DOMATES KURUTMASI-Tülin KALIN AYSAN-Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
06.09.2023 00:25
05.09.2023 14:49
0
1635
ABONE OL

Kış hazırlıklarımızdan en önemlilerinden olan yemeklerin baş tacı domates kurutması en çok tükettiğimiz gıdalar arasındadır.


Peki, evde kendi imkânlarınızla en doğalından kışlık domates nasıl kurutulur? Kısaca bundan bahsetmek isterim. Mevsiminde hasat edilmiş domateslerimizin hormonsuz olanı ve ilaç kalıntısı olmayan hasatta bekleme süresine dikkat edilen iyi tarım uygulamaları veya organik tarım sertifikalı ürünleri özellikle tercih etmeliyiz. İzlenebilirlik gıda güvenliği için önemlidir. Kurutmalık domates olarak sulu domatesler daha zor kuruyacağı için kuruma esnasında küflenip nemlenerek bozulabilir, bunun için ev ortamı şartlarında kurutmak zor olabilir. Kurutma işlemi için domatesleri kaya tuzu ile tuzlamanız gerekmektedir. Kaya tuzundan alacağınız mineral sayesinde Prof. Dr. Canan Karatay hocamızın kitabında bahsettiği gibi vücudumuz için gerekli mineralleri almış olacağız.


Domateslerimizi temizce yıkamalıyız. Tüketmek istediğimiz şekilde keserek üzerlerini kaya tuzu ile tuzlamalıyız. Kullanacağımız tepsinin siyah renkli olmasına dikkat etmeliyiz, tuzlanan domatesleri yüzeyi yukarıda kalacak şekilde dizerek, güneşli ve kuru bir mekânda kurutmaya bırakmalıyız. Sağlıklı şekilde kışlık domates kurutmak için domateslerinizi dizerken aralarındaki boşluklara dikkat etmeliyiz, domatesler arasındaki boşluklar az olduğunda böceklenme ve küflenme meydana gelecektir. Domateslerinizin küflenmemesi ve daha hızlı bir sürede kuruması için, geceleri domatesleri içeriye almalıyız. Çünkü geceleri sıcaklık düşeceği için dışarıda kaldığında, kuruma süresi uzar. Sabahleyin domateslerimizi yeniden güneşe çıkarmalıyız. Bu işleme domateslerimizin alt ve üst yüzeyleri kuruyuncaya kadar devam etmeliyiz. Dolmalık domates kurutmak için etli ve büyük domateslerin içini kaşık yardımıyla boşaltıp diğer domatesleri kuruttuğumuz gibi kurutmalıyız.
Kuru domates eşliğinde fark yaratan nefis tarifleri ise kurutulmuş domates salata, meze ve yemek tarifleriyle değerlendirebiliriz.
Sağlıklı ürünler tüketmek dileğiyle afiyet olsun.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.