Konya
°C
Yeni Meram

ERİK KURUSU

ERİK KURUSU- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
13.09.2023 01:25
12.09.2023 16:02
0
1661
ABONE OL

Kış hazırlıklarımızdan erik kurusu tükettiğimiz kuru meyveler arasında en lezzetli ve sağlıklı olan meyvelerimizden biridir. Peki, evde kendi imkânlarınızla en doğalından erik nasıl kurutulur? Kısaca bundan bahsetmek isterim. Mevsiminde toplanmış hormonsuz ilaç kalıntısı olmayan hasatta bekleme süresine dikkat edilen iyi tarım uygulamaları veya organik tarım sertifikalı ürünleri özellikle tercih etmeliyiz. İzlenebilirlik gıda güvenliği için önemlidir. Kurutmalık erik olarak sulu olgunlaşmış erikler daha zor kuruyacağı için kuruma esnasında küflenip nemlenerek bozulabilir, bunun için ev ortamı şartlarında kurutmak zor olabilir. Tam olgunlaşmamış erikleri kurutmalık olarak tercih etmeliyiz.

Erikleri bol su ile yıkadıktan sonra kurulayıp tüm olan erikleri ikiye bölerek ve kabuklu kısımları alta olacak ve birbirine değmeyecek şekilde tepsiye dizerek güneş alan bir yerde 5-6 gün beklemeli ara sıra kontrol edip eşit olarak kurumasını sağlamalıyız. Tercihe bağlı olarak erikleri tüm olarak ta kurutabiliriz. Fakat tüm kurutulan eriklerin kuruma süresi daha fazla olacaktır.

Kullanacağımız tepsinin siyah renkli olmasına dikkat etmeliyiz, erikleri, güneşli ve kuru bir mekânda kurutmaya bırakmalıyız. Sağlıklı şekilde erik kurutmak için eriklerimizi dizerken aralarındaki boşluklara dikkat etmeliyiz, erikler arasındaki boşluklar az olduğunda böceklenme ve küflenme meydana gelecektir.

Kuru Eriğin faydalarından kısaca bahsedecek olursak; Erik bağışıklık sistemini güçlendirir. Kabızlığı giderir. Erikte bulunan fitokimyasallar ve besinler kalp hastalığına neden olabilen iltihaplanmaları azaltır. Tokluk hissi verir, demir eksikliğini giderilmesinde yardımcı olur yapısındaki kalsiyum sayesinde kemik sağlığı için faydalıdır. Antioksidan kaynağıdır. Kolesterolü dengelemektedir. Glisemik indeksi düşük gıdaların başında ise erikler gelir. Erik ekşi tatlı aroması, içerisinde A,B, K,C vitaminleri ve mineraller bulundurmaktadır.

Erik ile yapılan tatlılar kurabiyeler en çok tüketilen hoşaf ise kültürel içeceklerimiz arasında farklı damak lezzetleri ile bölgemizde sık olarak tüketilmektedir.

Sağlıklı ürünler tüketmek dileğiyle afiyet olsun.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.