Konya
°C
Yeni Meram

FİLİSTİN  

FİLİSTİN- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
25.10.2023 00:58
24.10.2023 15:01
0
2146
ABONE OL

Filistin’de Kudüs,  Batı Şeria,  Beytlehem, Ramallah,  Selfit ve Cenin bölgelerinde zeytin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Toprak işleme, budama ve hasat konularında ve bölgedeki zeytin üretimini artırmak için Türkiye’den 25-30 Haziran 2012 tarihleri arasında Filistin’e konu uzmanları giderek, bölgede bulunan üreticilere eğitim çalışmaları yapmıştır. Yıllardır devam eden çatışma direniş ortamı İsrail’e olan bağımlılık uzun süredir Filistin ekonomisinin önündeki engeldir.
2014 yılında, Filistin’e yapılan yoğun saldırı ülkenin altyapı ve ekonomisinde büyük tahribat oluşturarak TARIM SEKTÖRÜNDE %9,6, sanayi sektöründe %4,7 oranında küçülme yaşanmasına sebep olmuş ve Filistin ekonomisi %0,4 daralmıştır. 2016 yılında Birleşmiş Milletler, İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında yasadışı tüm yerleşim faaliyetlerini tamamen durdurmasını öngören karar tasarısını kabul etmiştir.  
Amerika Birleşik Devletleri’nin Filistin’e yapacağı yardımı 2018 yılında kesmesi Filistin ekonomisini olumsuz etkilemiştir. 2020 yılında Kovid-19 salgını, ekonomik yavaşlamanın devam etmesi ve İsrail hükümetinin gümrükleme gelirlerini aksatmasıyla ekonomi  %11,3 daralmıştır. 2021 yılında ekonomi büyüme oranı %6’ya ulaşmıştır. Bu artışın sebebi Kovid-19 salgın ile ilgili tedbirlerin azaltılması Batı Şeria’daki tüketimin artması Filistinli çalışan insan kaynaklarının artışı olmuştur. Ekonomik faaliyetler, İsrail’in birçok kısıtlamasını aşacak şekilde gerçekleşmiş,  özel sermaye ve risk sermayesi yatırımcıları bölgeye ilgi göstermiştir. Hükümet son yıllarda makroekonomik istikrar ortamı 
oluşturmuşken, Ukrayna’daki savaşın ekonomik sonuçları yaptırımlar artan ekonomik baskı Batı Şeria ve Gazze’de Filistinliler ile İsrail güçleri arasındaki çatışmalar ekonomiyi tamamen olumsuz etkilemiştir.
İsrail hükümeti tarafından Filistin yönetimi vergi fonlarının stopajı, Filistin ekonomisine vurulan darbelerdendir. Elektrik ve su gibi kamu hizmetleri tedariki İsrail’e bağımlı. Filistin dış ticaretini İsrail üzerinden yapmaktadır ve ithalat ihracat sayıları net olarak bilinmemektedir. 2020 yılında 6,1 milyar USD olan ithalat 2021 yılında 1,1 milyar USD’ye gerilemiştir. Filistin ihracatının %50’sini yaş meyveler, %17’sini hayvansal ve bitkisel yağlar oluşturmaktadır. 2020 verilerine göre ise, çimento, taş topraktan eşyalar, mobilyalar, plastikler, demir-çelik ve hayvansal-bitkisel yağlar %48’i oluşturmaktadır. İthalat ise 2021 verilerini göre otomotiv sektörü %17’yi, eczacılık ürünleri 
%10’u oluşturmaktadır.
Filistin ekonomisi çoğunlukla yardımlara dayanmaktadır. İsrail ambargosu nedeniyle Türkiye ile Filistin arasındaki ticaret verileri net değildir bazı ürünler Filistin’e ihraç edildiği halde İsrail’e ihraç edilmiş gibi kayıtlara geçebilmektedir. 
Türkiye Filistin ile olan dış ticaretinde ihracatçı konumundadır. 2013 yılında 81 milyon USD 2016 yılında 100 milyon USD, 2019 yılında 68 milyon USD’ye kadar gerilemiş, ithalat ise bu dönemde 
artarak 9 milyon USD’ye yükselmiştir. 2020 yılında, ihracat 87 milyon USD’ye; ithalat ise 36 milyon USD’ye yükselerek rekora ulaşmış, aynı zamanda dış ticaret hacminde de zirve nokta olan 123 milyon USD seviyesine gelmiştir. Türkiye’nin ülkeye olan ihracatında un, pastacılık ürünleri, tütün, değirmencilik ürünleri ve hayvansal bitkisel yağlar % 71 iken, Filistin’den olan ithalat ise yaş meyve 
İthalatın %86’sını oluşturmaktadır. 
Filistin’de yaşanan savaş nedeniyle çocukların kadınların tüm canlı varlıkların can güvenliği, gıda yardımı, sağlık, eğitim, tarımsal kalkınma, alt yapı ve temiz suya erişim konularında yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması biran önce can güvenliğinin sağlanması, SAVAŞIN durdurulması BARIŞIN sağlanması en büyük umudum.  
Türkiye her zaman maddi manevi desteğini her koşulda tüm dünya ülkelerinden esirgememiştir bunun örnekleri yazılamayacak kadar çok bunun için biraz geçmişe dönüp bakmak tarih okumak faydalı olacaktır. Mevcut durumun analizi yapılmadan düşünmeden boş konuşmanın hiç kimseye faydası yoktur. Türkiye, dünyanın her noktasında herkese YARDIM etmektedir çünkü biz millet olarak bu dünyanın vicdanlarıyız. 

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.