Konya
°C
Yeni Meram

Gebelikte Aşılama ve Kovid-19 Aşı Uygulaması

Gebelikte Aşılama ve Kovid-19 Aşı Uygulaması- Bülent ŞİMŞEK- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
23.10.2021 01:06
22.10.2021 17:07
0
1951
ABONE OL

Gebelikte aşı uygulamaları, hem anne adayına hem de bebeği çeşitli hastalıklardan korumak için gerçekleştiriliyor. Gebelik döneminde çeşitli rahatsızlıklardan kaynaklanan ölümlerin önüne geçebilmek adına çok büyük bir önem taşıyan aşı uygulamaları daha sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirilmesine de olanak tanıyor. Genel olarak aşı uygulamasına gebeliğin 3. ayının bitiminden sonra başlanmalıdır. İdeal aşı uygulaması ise gebelik öncesi dönemde yapılan aşı uygulamasıdır. Doğurganlık çağındaki tüm anne adaylarımız gebelik öncesinde tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, difteri ve poliomiyelite karşı bağışıkları sağlanmalıdır. Bu arada hamilelikte yapılan aşılar canlı aşı değildir. İnaktifvirüs ya da bakteri kullanılarak gerçekleştirilen bu aşıların anne adayına ya da anne karnındaki bebeğe hiçbir zararının olmadığını da belirtmek gerekiyor. Gebelik döneminde bu canlı hücre aşılarının kesinlikle yapılmaması gerekir. BCG, kabakulak, kızamık, kızamıkcık, suçiçeği. Canlı aşı yapılan bir kadına 4 hafta içinde gebe kalması önerilmez, çoğu aşı üreticisi firma bu süreyi 3 ay olarak belirtmektedir. Gebelerin tümüne önerilen aşılar: İnfluenza, tetanoz, difteri, boğmaca. Özel durumlarda gebelere önerilen aşılar: Polio, hepatit b, hepatit a, pnomokok, meningokok, kuduz aşısı.
Gebelikte Kovit-19 aşısı
Doktorlar, ilk başlarda hamilelik sırasında koronavirüs aşılarına karşı temkinli davrandılar ve aşıdan kaçınmayı tavsiye ettiler. Ancak şimdi, o kadar çok güvenlik verisi elde edildi ki, bu tavsiye değişti. Aşı artık aktif olarak hamile kadınlara teşvik ediliyor. Çünkü koronavirüse yakalanmak hamileliği de riske atabiliyor. Araştırmalar gebelerin özellikle gebeliğin son 3 ayında Kovid-19 nedeniyle hastaneye başvuru ve ağır hastalık oranının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Yine erken doğum ve ölü doğum oranları Kovid-19 geçiren gebelerde 2 kat artmaktadır. Aşı Kovid-19 enfeksiyonunu önlemede etkilidir. Aşıdan ötürü Kovid-19 olamazsınız. Çünkü Kovid-19 aşıları canlı koronavirüs içermez. Kovid-19 aşıları, gebelere veya gelişmekte olan bir bebeğe zararlı olduğu bilinen maddeler içermez. Covid-19 aşıları yeni aşılar olduğu için gebelikte Covid-19 aşısı olan kadınların bebekleri üzerindeki uzun vadeli etkileri hakkında henüz bir çalışma yoktur, ancak Covid-19 aşıları ‘canlı‘ aşılar olmadığından, insanda enfeksiyona neden olamazlar. Üstelik; diğer canlı olmayan aşılar, gebelikte uzun yıllardır herhangi bir güvenlik endişesi olmaksızın kadınlara verilmektedir. mRNA aşıları da enjekte edildikten sonra hızla parçalanırlar ve aşılamadan sonraki birkaç gün içinde aşı mRNA’sı kalmaz. 40 binden fazla gebe kadının yer aldığı altı ayrı çalışmada aşı olmanın, gebe kadınlarda düşük, erken doğum, ölü doğum ve bebeklerde konjenital anomali riskini artırmadığını göstermiştir.
Gebelerde kovit-19 aşısı ne zaman yapılmalı?
Sağlık Bakanlığının önerisi ilk 3 ay aşının uygulanmaması yönündedir. Bu nedenle hamileliğin ilk 3 ayını geçirdikten sonra gebelerimizin aşı olması önerilmektedir.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.