GÜVENİLİR GIDADA YENİ DÖNEM
GÜVENİLİR GIDADA YENİ DÖNEM - Tülin Kalın Aysan-Yeni Meram Gazetesi
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye’de gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, insan sağlığının ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetleri bakanlık tarafından yapılmaktadır.
Laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden; kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasını içeren bilgiler Tarım ve Orman bakanlığı tarafından https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/ internet sitesinden elektronik ortamda güncel ve anlık olarak açıklanacaktır. 523 firmaya ait 961 parti ürün internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.
Tüketicilerin uygunsuzlukların tespitinde katkısı önem arz etmektedir tüketiciler tarafından yapılan CİMER, Alo 174 Gıda Hattı ve Whatsapp (0 501 174 01 74) gıda ihbar hattı başvuruları neticesinde gerçekleştirilen denetimlerde gıda güvenirliliği ve insan sağlığı sektörde haksız rekabetin önlenmesine açısından önem taşımaktadır.
Güncel olarak tüketicilerimizin bu sayfaları takip etmeleri gıda güvenilirliği ve insan sağlığı açısından önemlidir.
-
Osman Avcı2024-10-10 13:54:45Tülin hanım, sizler güvenilir gıda konusunda tecrübeli ziraat mühendislerisiniz. Malum Konya ovamız ve civarı tahıl, bakliyat, pancar ve endüstriyel yağ ürünlerinin üretiminde ilk beşler arasındadır. Türkiyemiz zeytin ve zeytinyağı üretiminde küresel pazarlarda iddialı duruma geldi. Tahıl ve hububat üretiminde de rekolteler aşağıya pek düşmüyor. Buna rağmen modern borsanın açılışıyla beraber Konya sanayisi kendi üretimini değerlendirdiği gibi diğer yandan dışarıdan gelen ithal ürünleri de işleyip, kullanılabilir hale getiriyor. Örneğin arpa ve buğdaylar un, bulgur, irmik, nişasta, hayvan yemi gibi yarı mamüllere; makarna, bisküvi, pasta ve tatlılar gibi tam mamül ürünlere dönüşüyor. Ayrıca bakliyat ürünleri sıvı yağ, kuruyemiş gibi yarı mamüllere; pasta, kurabiye, cips ve tatlılar gibi tam mamül maddelere dönüşüyorlar. Bunun yanında düşük kaliteli artık yağlar hayvansal yağlar ile karıştırılıp, işlenerek; margarin oluşturuluyor. Böylece bu artık yağlar da ekonomiye kazandırılıyor. Konyamız pancar üretimi ve bunların işlenerek; şeker gibi yarı mamülllere dönüştürülmesi konusunda da lider konumundadır. Pasta, kurabiye ve tatlı gibi mamül ürünlerde şeker bolca kullanılan en önemli bir yarı mamüldür. Konyamız baharat ürünleri konusunda da iddialıdır. Şarküteri ürünlerinde kullanılan kekik ve kimyon şehrimizde bolca üretilen baharat bitkilerindendir. Tülin hanım, zeytinyağının en kaliteli kısmı olan sızma zeytinyağı rafine edilmiş kalitesi yüksek bir sıvı yağdır. Bu rafine edilmiş yağların tabanında çökelti olarak kalan asit oranı yüksek düşük kaliteli zeytinyağı semt pazarlarında merdiven altı ürün olarak; satılıyor. Halkımızda bu yağları "taş değirmenlerde sıkılmış; kaliteli orijinal zeytinyağı" diye kandırılıp, satın alıyor. Sizler tecrübeli ziraatçilersiniz; ve güvenilir gıda konusunda rençber ve çiftçilerin üretimine yön veren rehberlersiniz. Sizlerden ricamız bu bahsedilen düşük kaliteli artık zeytin yağlarını ayçiçeği, kanola, mısırözü ve pamuk yağlarıyla karıştırarak; kaliteli yeni bir ürün elde etme konusunda yağ faprikalarına önderlik edip, tavsiyelerde bulunmanızdır. Ayçiçeği yağı kızartmalarda en kaliteli başat üründür; ardından yemeklerimizde mısırözü, kanola ve pamuk yağı gelir. Bu yeni karışım sıvı yağı ile düşük kaliteli sıvı yağlarını da zenginleştirerek; kızartma ve yemeklerde kullanılabilir hale getirebiliriz. Bu konuda biz tüketicilere yardımcı olursanız çok memnun olur; ve seviniriz. Sizlere kariyerinizde başarılar dileriz.