Konya
°C
Yeni Meram

İNSAN SAĞLIĞI İÇİN GIDA HİJYENİ

İNSAN SAĞLIĞI İÇİN GIDA HİJYENİ- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
15.01.2025 00:23
14.01.2025 14:34
0
1325
ABONE OL

Ülke nüfusumuzun hızlı bir şekilde artması salgın hastalıkların yoğun olarak yaşandığı günümüzde insan sağlığı için GIDA HİJYENİ çok önemlidir.
Gıda maddelerinin, depolanması, işlenmesi, muhafaza edilmesi ve satışa sunulması aşamalarında fare pisliği, böcek, vb haşerelerden ve haşere ilaçlarından mikroorganizma ve parazitlerin oluşturabileceği zararlardan korunması sağlanmalıdır. İnsan sağlığı ve gıda güvenliği için bunlara dikkat etmeliyiz.
Gıda güvenilirliğinin sağlanması için, dikkat etmemiz gerekenler basitçe;
• İşyerinin temiz tutulması düzenli olarak temizlenmesi özellikle Tavan, Duvar, Zemin, Pencere ve Kapıların örümcek ve benzeri haşerelerin kirletmesine karşılık biyosidal mücadelenin yapılmasının sağlanması.
• Çalışan personelin kişisel sağlık bilgisi kurallarına uymasının zorunlu olması
• Gıdaların soğuk zincirde, saklanması ve depolanması
• Çapraz bulaşmalara dikkat edilmesi
• İşyerlerindeki gıda ve gıda ile temasta bulunan kimyasal maddelere dikkat edilmesi
• Havalandırma sistemleri (klima, aspiratör vb.) gıdaların üzerine doğrudan hava vermeyecek şekilde uygun yerlere yerleştirilmesine dikkat edilmesi.
• Gıdaların görüntüsünü değiştiren renk verip taze göstermek amacıyla aydınlatan lambalar kullanılmamalıdır.
• Günlük olarak yerleri paspasla silmek, kullanılan tezgâhları ve araç-gereçleri yıkamak çöpleri düzenli ortamdan uzak tutmak.
• Gıda maddelerinin hazırlandığı ve satışa sunulduğu ortamlarda, canlı hayvanların bulunmamasına dikkat edilmesi özelikle kıl tüy bulaşmasına engel olunmalıdır.
İşyerlerinde ve çalışma alanlarında pencerelerde ve kapılarda içeriye zararlı veya kirlerin girişini önleyecek şekilde havalandırma düzeneğinin sağlanması gerekir.
İşyerlerinin ve çalışanların el vücut saç sakal vs temizliğine dikkat edilmemesi, alet-ekipman ve yüzey temizliğinin yeterince yapılmaması gıda hijyeninin bozulmasına neden olmaktadır. Özellikle UNLU MAMULLER de pidelerde kullanılan yumurtalar susamlar saklama koşulları ve ustaların kişisel bakımları maalesef çok kötü denetimler evrak üzerinde olmamalı uygulama ve MESLEKİ EGİTİMLER zorunlu olmalı. MESLEKİ EGİTİMLER tüm gıda çalışanları için zorunlu olmalıdır.
Sağlık Bakanlığından onaylı kimyasal ürünlerle temizlik ve dezenfeksiyon yapılmalıdır.
Mesleki yeterlilik eğitimlerinden biyosidal eğitiminden öğrendiklerimi kısaca sizlerle paylaşmak istedim faydalı olabilmişsem ne mutlu sağlıklı günler dileğimle…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.