Konya
°C
Yeni Meram

IRAK, SURİYE VE LÜBNAN’A AİT BAZI EKONOMİK RAKAMLAR

IRAK, SURİYE VE LÜBNAN’A AİT BAZI EKONOMİK RAKAMLAR- Adem ESEN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
13.01.2023 01:45
12.01.2023 15:12
0
1575
ABONE OL

Dış ticaret bakımından komşu ülkelerdeki ekonomik gelişmeler önem taşır. Bunun için ırak, Suriye ve Lübnan ekonomilerine ait, Arapça yayınlanan al-Majalla dergisinden derlediğimiz bazı rakamlar şöyledir:
Ukrayna-Rusya savaşının etkisiyle petrol ihracatçısı Irak'ın döviz rezervlerini 1960 yılındaki 77.5 milyar dolardan sonra şimdi 99 milyar doları aşarak en yüksek seviyeye ulaştı.
Irak ekonomisi uzmanı Salam Sumaisem ile el-Mecelle (08.January,2023) dergisindeki röportajında Irak ekonomisini şöyle yorumlar: Irak'ın rezervleri artmasına rağmen, ekonomi politikasındaki yanlışlıklardan dolayı reel kesime yansımamaktadır. Yani artış parasaldır ve sanayi ya da tarım değildir. Öte yandan, bu para yolsuzlukla saklanmakta ve çalınmakta ve bu fonlardan yararlanmak için bir devlet fonu veya bir kalkınma fonu kuran bazı ülkeler gibi herhangi bir kalkınma programına yatırılmamıştır. Milyarlarca dolarlık kamu geliri olmasına rağmen ülkede herhangi bir köprü, hastane, imar çalışması olmadığı için herhangi bir altyapı yoktur. Irak’ta Dolara olan artan talep, fiyatının artmasına neden olmaktadır.
Suriye Merkez Bankası geçen günlerde yaptığı açıklamada, ulusal para biriminin resmi döviz kurunu dolar başına 3.015’den 4.522 liraya indirdiğini ilan etti. Çoğu ekonomik faaliyette kullanılan karaborsa kur 6.500 civarında oluşmaktadır.
Lübnan Merkez Bankası'nın müdahale etmesine neden olan “Sarafa” platformunun fiyatı, daha önce Merkez Bankası'nın çöküşün seyrini yavaşlatmak için attığı benzer adımlara benzer bir ani adımla 38.000 pound'a yükseldi. Merkez Bankasının kararının ardından, karaborsada doların kuru, 39.000 ila 43.000 pound arasında değişen, piyasada önemli bir düşüş kaydetti.
Ülkede döviz fiyatları, bir anlamda ekonomi he şeyden önce başkanlık, hükümetteki boşluk ve genel sosyal duruma bağlıdır. Dolayısıyla siyasi istikrar ekonominin temelidir. Merkez Bankasının aldığı kararlar, siyasi istikrar olmadan yeterli olamaz.
Çevremizdeki ülkelerle özellikle sınır komşusu şehirlerde ticaretin teşvik edilmesi pekçok iktisadi sorun yanında sosyal ve siyasi gelişmeleri de beraberinde getirecektir.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.