Konya
°C
Yeni Meram
13.02.2025 11:01

Konya Büyükşehir Belediyesinden Dijital İkiz Teknolojisi ile akıllı ulaşım hamlesi

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Dijital İkiz Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Başkan Altay, akıllı ulaşım sistemlerinin modern şehirlerin sürdürülebilirliği açısından kritik bir rol oynadığını vurgulayarak, Konya’nın bu alanda öncü bir şehir olacağını belirtti.

A+
A-
13.02.2025 11:01
13.02.2025 12:21
0
305
ABONE OL

Konya Belediyecilik alanında yürüttüğü projelerle adından söz ettirmeye devam ediyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından tüm akıllı ulaşım sitemlerinin entegre edildiği Dijital İkiz Teknoloji Projesi ile ilgili yaptığı toplantıda ulaşım sistemlerinin bir kentin ilerlemesinde ve gelişmesindeki önemine değinerek, “ Bir şehrin can damarı olan ulaşım sitemi sadece kavşaklar, yollar ve raylı sistemlerden ibaret değildir” dedi. Altay şehirlerin ulaşım sistemlerinin şehir yöneticileri başta olmak üzere şehrin vizyonunu ortaya koyduğunun altını çizerek, “ Akıllı ulaşım sistemleri şehrin vizyonu başta olmak üzere şehirde yer alan yöneticilerin insan hayatına ve şehrin geleceğine dair iddiasını ortaya koyan büyük bir göstergedir” şeklinde konuştu.


“ Konya Modeli Belediyecilik anlayışı ile şehrimizi yarınlara taşıyoruz”


Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay Konya’da gerçekleştirilen belediyecilik hizmetlerinin günümüzde bir marka haline dönüştüğünü dile getirerek, “ Konya Modeli Belediyecilik anlayışımız sizin de bildiğiniz gibi Türkiye’de bir marka haline geldi. Konya Modeli Belediyecilik anlayışında bizler sadece yolları imar etmekle kalmayıp, akıllı, verimli ve çevreci ulaşım sistemleri ile şehrimizi yarınlara taşıyoruz. Bu kapsamda öne çıkan projelerimizden biri de akıllı ulaşım sistemlerini entegre eden Dijital İkiz Teknoloji Projemizdir.” Şeklinde konuştu Dijital İkiz Projesi kapsamında Konya’nın ulaşım altyapısında devrim niteliğinde yenilikler yapılacağını belirten Altay, “Bu sistem ile gerçek zamanlı veriler toplanarak analiz edilecek ve karar alma süreçlerinde daha verimli bir yapı oluşturulacak. Fiber optik ve kablosuz iletişim altyapımızı güçlendirerek akıllı kavşaklarımızda trafik yoğunluğunu dinamik olarak yöneteceğiz. Plaka tabanlı bariyer sistemleri ile park sorununu ortadan kaldıracak, Konya Kart ve AÜS yolcu bilgilendirme sistemlerini daha etkin hale getireceğiz. Dijital uzman sistemleri sayesinde karşılaşılan sorunlara anında çözüm üretecek, özellikle afet zamanlarında daha hızlı müdahale imkânı sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.


“ Hemşerilerimizi Çevreci, Verimli ve Sürdürülebilir Ulaşımla buluşturuyoruz”


Başkan Altay, Konya’nın ulaşım alanında lider konuma yükselmesi için çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini belirterek, “Bu projeyle daha çevre dostu, verimli ve sürdürülebilir bir ulaşım alanına sahip olacağız. Teknoloji odaklı bu projelerimizle Türkiye’de öncü belediyelerden biri olmaya devam ediyoruz. TÜBİTAK ve Sanayi Bakanlığımız ile iş birliği içinde, ulaşım alanında Türkiye’de ilklere imza atmayı sürdüreceğiz.” dedi.


“Deprem başta olmak üzere doğal afetlerde sistem devrede olacak”


Türkiye’nin deprem gerçeğinin ortada olduğunu dile getiren Başkan Altay belediyelerin depreme yönelik önlem ve imar ve planlama çalışmalarına önem verilmesi gerekliliğinin altını çizerek Dijital İkiz Projesi’nin olası depremlere yönelikte yöneticilere veri sunarak olası senaryoları ortaya koyduğunun altını çizerek, “ Proje ile veriler sisteme aktarılarak Konya’daki yapı stoku ortaya konurken yapıların yaşından, yapının hasar durumuna kadar pek çok bilgi sistemde yer alacak. Ayrıca proje ile deprem anında olası kapanacak yollardan alternatif yol güzergâhlarına kadar pek çok veri seti elimizde hazır bulunacak böylelikle daha çabuk ve daha doğru karar alma şansına sahip olacağız” şeklinde konuştu.


“Konyalının hayatını kolaylaştıran bir proje”


Dijital İkiz projesi ile Konya’da toplu ulaşımda başta olmak üzere tüm verilerin işleneceğini ifade eden Konya Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Daire Başkanı Hasan Görgülü proje ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Daire Başkanı Görgülü proje ile ilgili teknik detayları paylaşarak, “ proje kapsamında 400 km’lik Konya genelinde fiberoptik kablo döşenecek. Ayrıca 20 farklı noktada fiberoptik kameralar ile gerek trafik akışı gerekse asayiş olaylarına anında müdahale şansı doğacak.” Dedi. Daire Başkanı Görgülü trafiğin en büyük tıkanma noktalarının başında gelen kavşaklara akıllı sistemlerin yerleştirileceğini dile getirerek, “İl genelinde yer lan 430 kavşaktan 255’i akıllı kavşak haline getirilecek.” Diyerek ifade etti.

“Veriler anında vatandaşlarla paylaşılacak”


Proje ile Konyalı vatandaşlara veri trafiğinin anında ulaştırılarak hayatlarının kolaylaşmasını sağladıklarını dile getiren Konya Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Daire Başkanı Görgülü, “ Proje kapsamında kentin çeşitli lokasyonlarına yerleştirilecek 66 farklı mesaj sistemi ile kent bilgi sistemi ekranları sayesinde anlık trafik yoğunluğu başta olmak üzere hava durumu, hava kirlilik oranı gibi pekçok veri anlık olarak vatandaşlarımızla paylaşılacak “ dedi.

“22 farklı noktaya elektronik bariyer”


Konya Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Daire Başkanı Hasan Görgülü proje kapsamında kentin farklı noktalarına yerleştirilen bariyer sistemleri ile trafiğe kapalı alanlar başta olmak üzere geçiş güzergahları arasındaki ulaşımın gerekli hallerde sağlanmasının amaçlandığını dile getirerek, “ Kentin farklı noktalarına yerleştirilen yirmi iki bariyer ile olası durumlarda müdahele şansını arttırmayı planlıyoruz.Kent bilgi sistemine yüklenecek polis ve gerekli birimlerin araç plakası ile entegre bir şekilde çalışacak bariyerler sayesinde risk durumlarında anında müdahele için bariyerler plaka tanıma sistemine entegre bir biçimde çalışacak” sistemin işleyişi hakkında bilgi verdi.


“Proje ile geleceğe yönelik Simülasyonlar oluşturacağız”


Dijital ikiz, fiziksel bir varlığı işlevselliği, özellikleri ve davranışı da dahil olmak üzere sanal ortamda dijital olarak kopyalayarak çalıştığının altını çizen Daire Başkanı Görgülü, “Sistem varlığın gerçek zamanlı dijital temsili, üründen veri toplayan akıllı sensörler kullanılarak oluşturulur. Temsili, ilk ürün testinden gerçek dünyada çalıştırmaya ve hizmetten çıkarmaya kadar bir varlığın yaşam döngüsü boyunca kullanır. Dijital ikizler, bir varlığın dijital modelini sağlamak için çeşitli teknolojiler kullanır. Bunların başında nesnelerin interneti ve yapay zeka gelir” diyerek sistemin çalışma prensibini ortaya koydu.

HABER KAYNAĞI : HABER MERKEZİ
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.