Konya
°C
Yeni Meram

1960 İHTİLALİ NEDEN YAPILDI?

1960 İHTİLALİ NEDEN YAPILDI?- Mustafa KAPLAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
30.05.2024 00:39
29.05.2024 12:40
1
991
ABONE OL

Geçtiğimiz pazartesi günü 1960 ihtilalinin yıl dönümü idi. Bu ihtilal Cumhuriyetin ilk ihtilali idi. Kanlı oldu. İki bakan ve başbakan Menderes asıldı. Peki neden? Cumhuriyet kurulduktan sonra 2.Dünya Harbi sonrası 1945‘e kadar ülkemiz İngiltere kontrolünde oldu. 1945’ten sonra ise kontrol ABD’ye geçti. 2011 yılına kadar bu hakimiyet sürdü. Her şeyimize karışıyorlardı. 15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ kalkışmasını aziz milletimizin bastırması ile ABD hakimiyeti son buldu.
1960 ihtilali ile başlayan başka ihtilaller ve ihtilal girişimleri de oldu. Tüm bunlar yukarıdaki hakimiyetleri devam ettirmek için yapılmıştır. 1950 yılında çok partili hayata geçince yapılan seçimde Demokrat Parti iktidara geldi. Adnan Menderes başbakan oldu. Hatıralarında anlattığına göre başbakan olarak ilk defa gittiğinde başbakanlıkta CİA’ya ait birkaç oda bulunduğunu emir vererek odaları boşalttırdığını belirtiyor. Bu duruma on yıl ABD’nin tüm çabasına rağmen direnç gösterdi. Nihayet bunun bedelini ABD destekli bir ihtilal sonucu hem iktidarını hem de canını vererek ödedi.
1960 ihtilalini Türk Ordusunun 37 küçük rütbeli bir tane de Tümgeneralden-Cemal Madanoğlu- oluşan 38 kişilik cuntaya yaptırttı. İhtilalde CİA elemanları başta Türkiye şefi Paul Henze çok aktifti. İhtilal bildirisini okumak üzere Albay Alpaslan Türkeş’i TRT’ye ABD subayı arabası ile götürmüş. Cunta başına eski Kara Kuvvetleri Komutanı Cemal Gürsel getirildi. Hatıralarda zorla kabul ettirildiği söylenmektedir. Gürsel devlet başkanı Türkeş başbakanlık müsteşarı oldu. Cunta arasında görüş ayrılığı sonucu 14 tane cunta üyesi Türk dış temsilciliklerinde görevlendirilerek sürgün yapıldı. Ordudan 234 general, 3500 subay emekli edildi. Emeklilerin ikramiyeleri toplamı 8000 doları ABD’nin verdiği sonraları ortaya çıktı.
İhtilalden sonra ülkemizdeki CİA etkinliği kaldığı yerden daha etkin şekilde devam etti. Zaten cunta hükümeti CHP ve İnönü’ye bıraktı. Demokrat Parti vekilleri ve üst düzey Demokrat Partililer tutuklandı. Uyduruk mahkemelerde uydurulmuş suçlamalarla yargılandılar. Sonuçta üç kişi asıldı (Fatin Rüştü Zorlu Dış İşleri Bakanı- Hasan Polatkan Maliye Bakanı- Adnan Menderes Başbakan) çok sayıda kişi ceza alıp hapis yattı, işkence gördü. Demokrat Partiden Cumhurbaşkanı Celal Bayar önce idam cezasına çarptırılıp sonra cezası yaşı nedeni ile af edildi. Bundan sonra da yine ABD destekli kalkışmalar yaşandı. Ülkemizin neden 80 yıl kalkınamadığının altında bu ihtilaller ve kalkışmalar yatmaktadır. Tarihimizin kara dönemlerini İnşeAllah bir daha yaşamayız.

HABER YORUMLARI
  1. Ahmet Bişkin
    2024-06-02 21:27:56
    Emekli subaylara kişi başına 2,5 dolar ikramiye?!