Konya
°C
Yeni Meram

20 KASIM DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ

20 KASIM DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
22.11.2023 00:51
21.11.2023 15:16
0
2768
ABONE OL

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2022 yılı raporlarına göre nüfusunun yüzde 26,5’i çocuk olan ülkemizde çalışan çocuk sayısı yüzde 18,7 ve TÜİK 2012 raporuna göre Türkiye’de 6-18 yaş arasında ekonomiye katkı sağlayan 893.000 çocuğun %44’ü mevsimlik tarım işinde çalışıyor. Çalışan 393.000 çocuğun yarısı okul eğitimine devam etmeden haftada 40 saatten fazla çalışıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre eğitim çağındaki 5-17 yaş aralığında ki 1 milyon 201 bin çocuğun okul kaydı bulunmamaktadır. Çocukların eğitim dışında kalmasının temel nedenlerinden en önemlisi ekonomik problemlerdir.
Çocuk işçiliği ile mücadelede toplumsal bir duyarlılık yaratmak, çocukların eğitim haklarını savunmak çocuklara yönelik sosyal koruma çalışmaları kapsamında, çalıştırıldığı için okula gidemeyen çocukların eğitime kaydı ve devamlılığını sağlamak tüm paydaşların katkısı ile sağlanacaktır. Sahada Ziraat Mühendisi bir anne olarak karşılaştığım en can alıcı nokta çocuk tarım işçilerimiz.
Kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi hakları vardır bu haklar 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ve 193 ülke tarafından onaylanan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi ile koruma altına alınmıştır.
Peki, bizler ne yapabiliriz? Çocuk işçilerin önlenmesi, eğitim hayatına kazandırılması ve şartlarının iyileştirilmesi için; Öncelikle tarımı profesyonelleştirme ile başlayabiliriz. Tarımla ilgilenen nitelikli insan gücünü doğru kanalize edebilirsek işsizliğin önüne geçilebilir üretimdeki verimi artırabilir ve buradaki insan gücü ihtiyacını azaltarak çocuk tarım işçiliğini önleyebiliriz.
Tarım işçilerinin özlük haklarını korumalı, çocuk işçiliğine meydan veren özel sektörü bilinçlendirerek, Tarımla ilgili şirketlerin çalışma ilkelerini gözden geçirmesini çocuk işçiliğinden arınmış üretime geçmelerini teşvik ediyoruz dönemlik dahi olsa tarım işçilerinde 18 yaşını geçmiş olma kriterini aramalı emeğinin karşılığını vermeli ve sigorta gibi günümüz dünyasının önemli gereklerinden birini yaptırmalıyız. Ailesi için yeterli parayı kazanabilen ve sosyal güvencesi olan ebeveynler çocuklarının eğitim hayatını sürdürülebilir kılacaktır. Dönemlik olarak yer değiştirseler bile artık ülkemizin her köşesinde eğitim alınabilecek ilk orta liseler ve hatta üniversiteler var. Gelecek nesiller bizim geleceğimiz, refah düzeyi yüksek iyi bir gelecek için çocuklarımıza yatırım yapmalıyız. Tüm çocuklarımızın öncelikle aile içerisinde mutlu ne istediğini bilen kendine güvenen amaçları doğrultusunda ilerleyen bireyler olabilmesi için bizler aile bireyleri olarak yardımcı olmalıyız. Anne bir sanatçıdır, en güzel eseri EVLADIDIR.
Çocuk işçiliğiyle mücadele başta olmak üzere çocukların haklarına erişmesi için 20 Kasım Çocuk Hakları Günü’nde, çocuk işçiliğine karşı çözüm önerilerimizi tekrar hatırlatan sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ediyorum.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.