Konya
°C
Yeni Meram

20 ŞUBAT 2024

20 ŞUBAT 2024- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
12.02.2024 00:26
11.02.2024 13:07
1
2218
ABONE OL

Yerel seçim takviminde sona yaklaşıyoruz. Siyasi partiler adaylarını büyük ölçüde tamamladılar. Büyükşehir, il, ilçe, belde (bizde yok) derken son düzlüğe yaklaşıyoruz. Siyasi partilerin belediye başkan ve meclis üyeleri aday listelerini seçim kurullarına vermeleri için son gün 20 Şubat:. Partilerimiz almış oldukları karar doğrultusunda bazıları 15 Şubat'ta bazıları 18 Şubat'ta listelerini verecekler. Elini ve konumunu güçlendirmek isteyenler, bir gün ışığı görenler, pazarlıktan medet umanlar hala beklemedeler. Onlar da ümitlerini bu hafta sonuna kadar yitirecekler veya beklediklerinin mürüvvetini görecekler. Hayırlısı ile Yeniden Refah Partisi'nin Konya adayı, Cumhuriyet Halk Partisi'nin de İzmir adayı belli olsa da vatandaş bir rahat etse. Kamuoyu bu illerdeki adaylar belli olmadığı için stres altında, yemeden içmeden kesildi, kendisini yönetmeye namzet adayları heyecanla bekliyor. Hakikaten Konya tabiri ile “ tadı varsa çıktı” artık. İzmir'i anlıyoruz. Dışarıdan devrik genel başkanın blenderliği bir taraftan canla başla çalışıp İzmir'e yüzlerce anıt, heykel kazandıran mevcut başkan Tunç Soyer diğer yandan partinin eş başkanları bir mücadele içinde.
Siyaset bu belli olmaz. Bir taraftan CHP üst yönetimi ya da parti meclisinin genel başkana rağmen belirleyeceği adayı konuşurken Tunç Bey'in DEM'den aday olmayacağını kim söyleyebilir? İşte o zaman İzmir'de tam bir demokratik yarış olur. Heyecanlı bir seçim olur. Memleket insanı biz söyleyemedik ama “seyreyle curcunayı” der.
Bir diğer adayını heyecanla beklediğimiz, YRP Konya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı. Hayırlısı ile bir belli olsa da kendi oylarını değil tepki oylarını almak için cansiperane çalışan Yeniden Refah Partisi'ni bir görsek. Hep öyle olur değil mi? Bazı bilgili, deneyimli, siyaseti en iyi kendisinin bildiğini söyleyen kardeşlerimiz partilerin eşiğinde nöbet tutar durumdalar.
Bir de ağır abiler var. Kendini ağıra satan, yapılan teklifleri değerlendirmeye dahi almayan. Peki partilerimiz ne yapsın? Uygun gördükleri, yapabileceğine kanaat getirdikleri ve toplumda karşılığı olan zevatı ikna edemiyorlar. Diğer taraftan ben, ben diyen aday gözler. Siyasi partilerin işi hakikaten zor. Hele muhalefet partilerinin işi daha da zor.
Konya YRP Büyükşehir Adayının belirlenmesine ramak kaldı. Muhtemelen Özkafa sülalesinden Şeyh Şamil Özkafa diyenler var. Bu siyaset hiç belli olmaz, son anda son saniyede neler değişmez ki. Onun için 20 Şubat'ı bekleyeceğiz. CHP'de yıllarca Gaziantep Belediye Başkanlığı yapan Celal Doğan, HDP'den milletvekili olmadı mı? Daha neler göreceğiz?
Seçimlerimizle dahi AB'ye girdik gibi. Heyecan yok, seçim havası yok. Bayrak ve süsleme yok. Tabii ki olmamalı da. Seçim büroları, seçim koordinasyon merkezleri yok. Zaten seçime kalmış 49 gün. Bunun son 20 günü de Ramazan'a isabet ediyor. Yurdum insanı Ramazan'da relaks olur. Siyasetle falan uğraşamaz, partililer hariç işi de olmaz.
Seçime heyecan katan tek bir argüman var. Mahalle ya da köy muhtarı adaylarımız. Geçmişte hatırlayın, mahallesine köprülü kavşak yapmaya veya yaptırmaya söz veren muhtar adaylarımız vardı. Muhtar adaylarınız şubat ayının girmesiyle birlikte, bünye olarak hısım akraba ile birlikte, belirledikleri azaların desteğini de alarak harıl harıl çalışıyorlar. Rengarenk afişler, el ilanları, kuşe kağıtlara basıldı, hane hane muhtar adayının seçmen kağıtları dağıtılıyor.
Eskiden mahalle bakkalı ya da esnafından başka muhtarlığa talipli çıkmazdı. Herhangi bir özlük hakkı ve maaşı olmayınca muhtar bu ulvi görevi kerhen yapardı.
Şimdilerde öyle mi, güç gösterisi olarak muhtarımızın beline bir tabanca veriliyor. Ardından sigorta ya da Bağ- Kur'u devlet tarafından karşılanıyor. Arkasından asgari ücret ödemesi. CHP, cumhurbaşkanlığı seçimini kazansaydı muhtarlarımıza bir de özel kalem müdürü atanacaktı.
Muhtarlarımız lütfen bana kızmasınlar, belediye başkanları emekli emniyet görevlileri ve muhtarlarımız belindeki silahı şehir merkezinde ve köylerde kime karşı kullanacaklar? Eskiden olsa düğünlerde “haşa” gökyüzünü korkutmak adına ne olduğu belli olmayan silah atma da bitti. Görgüsüzlük olarak algılanıyor. Ya şimdi?
Aman muhtar adaylarımız itidali elden bırakmayın. Bu bir siyasi yarış, er meydanı değil. Saygılar efendim.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.