Konya
°C
Yeni Meram

Asgari ücret 'fırsatçılara' yaradı!..

Asgari ücret 'fırsatçılara' yaradı!..- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
04.07.2022 01:12
03.07.2022 14:21
0
1885
ABONE OL

Muhammet Gümüş

Hayatımızın önemli bir kısmında yer alan ve olmazsa olmazımız olan ekonomi, son yıllarda peş peşe gelen zamlar nedeniyle kazandığı önem ile hepimizin ana gündem konusu oldu.
Daha önceleri büyük bir kesimin aldığı maaşın dışında çok da ilgilenmediği ekonomik veriler, günümüzde artık yaşam şeklimiz oldu.
Hem nasıl olmasın ki?
Aldığımız maaş sonrası yaptığımız harcamalar, geleceği dair atılacak adımlar vs. derken bir de bakıyorsunuz ki elde avuçta bir şey kalmamış. Haliyle de günlük hesaplar kaçınılmaz bir hal almış oldu.
Bundan dolayı iş yükünün önemli bir kısmını omuzlayan vatandaşlar olarak, alınacak maaşların iyileştirilmesi en büyük beklentimiz oluyor.
Nitekim zorlaşan hayat şartlarına karşı hükümetin asgari ücret politikasında attığı adımlar, daha önceleri yıllık olurken altı aylık zaman dilimine indirgenmesi haliyle memnuniyet oluşturuyor.
Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücret zam oranını açıkladı. Buna göre, 2022'nin ikinci yarısında ödenecek aylık net asgari ücret yaklaşık yüzde 30 artışla 5 bin 500 lira oldu. Tabi bu rakam ilk altı ay için, yılbaşında yeniden düzenleme yapılacak.
Ancak benim dikkat çekmek istediğim boyut verilen artıştan çok, bu artışın hemen ardından gözlemlediğim piyasalardaki oynaklıklar.
Asgari ücret 5 bin 500 TL oldu değil mi, bu normal şartlarda mükemmel bir gelişme, ancak gelin görün ki sırf asgari ücret arttı diye maliyet artışı gerekçesiyle iç piyasalar, ürünlerindeki, hizmetlerindeki rakamları yukarıya çekmeye başladı. Yani asgari ücret 2 bin TL bandındaki değeri 5 bin 500 TL olsa da korumuş oldu.
O nedenle demem o ki; günümüz şartlarında asgari ücret değil 5 bin 500, 30 bin 500’de olsa hiçbir şey değişmeyecek. Sonuçta o rakam görüldüğü an bugün alınan hizmetler o seviyeye çekilmiş olacak. Dolasıyla öncelikle düzeltilmesi gereken önemli boyut piyasalardaki dengesizliği ve keyfekederliği kontrol altına almak olacaktır.
Bakın, KDV oranları bazı ürünlerde düşmesine rağmen bunun halka yansıması ne denli etkili oldu?
Bu KDV oranları düşmüş olsa da birçok kesim rakamları etiket oyunları ile yine “eski tas eski hamam” boyutuna getirdi. Etiketlerde KDV yüzde 8 görünüyor olsa da, rakamda yüzde 18’lik fiyatlarla çok fark olmadığını görüyoruz. Haliyle altını yeniden çiziyorum ki, alınacak önlemler, destekler kadar kontrol ve denetim altında olmalıdır. Bu da öylesine değil, ciddi cezai yaptırımlarla uygulanmalıdır ki, vatandaşın hakları gerçekten korunmuş olsun.
Son olarak geçen hafta duyduğum bir olayı anlatarak bu konuyu noktalamış olayım. Arabasını satmak isteyen bir şahıs o gün için bu kararından vazgeçiyor. Gerekçesi ise asgari ücret artışı sonrasında satışa koyacağından dolayı. Neymiş efendim, artış olunca vatandaşın alım gücü, kredi ödemesi daha iyi olacağı düşüncesiyle böyle bir karar almış. Piyasanın durumu bu minvalde ilerliyor.
Şimdi soruyorum artış ne olursa olsun, değişen ne olacak ?..
***
Konya Büyükşehir Belediye Başkan Uğur İbrahim Altay, hafta sonu hac vazifesini yerine getirmek için cumartesi günü kutsal topraklara gitti. Rabbim haccını tüm hacı adaylarımızla birlikte kabul etsin. Uğur başkan hac yolculuğu öncesinde son toplantısını bizlerle yaptı. Dahası geçtiğimiz hafta Uğur başkan, Konya merkezde devam eden yeni caddeler ve ilçelerde devam eden yol yatırımlarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantı sonrası da yapılan yollara yerinde incelemelerde bulunduk.
Konya merkezde ve tüm ilçelerde yol altyapısını güçlendirmek için sadece bu yıl yapılacak yatırımların toplam tutarı 1 milyar 320 milyon olması durumun ne kadar büyük bir bütçe ile gerçekleştiğini de göstermiş oluyor. Haberin detaylarını geçen hafta takip ettiniz ancak söylemek istediğim yapılacak yollarla, Konya’nın merkezdeki trafiğinin rahat bir nefes alacağı. Hani hep sitem ettiğimiz trafik sorunu var ya, bu yapılacak yollar ile büyük oranda çözülmüş olacak. Özellikle yapılacak 4 yeni cadde yeni yerleşim yerlerini birbirine yakın edecek. Tabi bunlar yapılırken dağ taş düzeltilip yapılmasının yanı sıra o istikamette birçok evin arsanın bedelleri ödenerek yapılıyor. Burada vatandaşlarımıza da teşekkür etmek gerekiyor. Belediyemizin bu hizmetlerinde zorluk çıkarmadıkları, işi yokuşa sürmeden çözüm oldukları için. Zaten bir şehirde önemli olan da bu değil mi?
Vatandaş, yerel yönetimle şehrin güzelliği ve ferahı için adım atıyorsa, o şehir her daim güzellikler içinde olacaktır.
Kalın sağlıcakla…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.