Konya
°C
Yeni Meram

BİR YİĞİT ADAM: PROF.DR. ASIM DUMAN

BİR YİĞİT ADAM: PROF.DR. ASIM DUMAN- Abdurrahman KUTLU- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
03.02.2024 00:29
02.02.2024 16:31
1
5240
ABONE OL

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi 1982 yılında kurulmuş, aynı yıl öğrenci alarak eğitim-öğretime başlamıştı. Sağlık Bakanlığının Akyokuş’ta (Meram) bulunan Göğüs Hastalıkları Hastanesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin eğitimlerinde ve aynı zamanda hastane olarak da kullanılacaktı. Göğüs Hastanesinin bu hizmetlere göre hazırlanması gerekiyordu.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Güngör Tıp Fakültesi Dekanı olarak Diyarbakır Tıp Fakültesinden Prof. Dr .Asım Duman’ı getirdi. Asım Hoca Gülhanede yetişmiş, Diyarbakır Tıp Fakültesinde dekanlık yapmıştı.
Asım Duman Hoca tıp fakültesini eğitim-öğretime başlatacak ve hastanesini faaliyete geçirecekti. Devletin bu iş için ne kadar bütçe ayırdığını bilmiyoruz. Başlangıçta olunduğu için Tıp Fakültesinin akdemik kadroları boştu. Bu her insanın cesaret edeceği, sorumluk alacağı ve yapacağı iş değildi. O zaman, Hocaya “Deli Asım” dendiğini de duyuyorduk.
Yüksek Öğretim Kanunu (YÖK) çıkmadan önce, Konya’da bir tıp fakültesi kurulması için girişimde bulunulduğunu, bunda muvaffak olunamadığını işitmiştik.
Asım Hoca Göğüs Hastanesini hasta yatak katları, laboratuvarları, öğretim elemanlarının odaları vb. gibi tıp fakültesi formatına göre değiştirme ve ayarlama ile işe başladı. Bu dönemde alınan hizmetlerin paralarının ödenmesinde sıkıntı çekmişti. O dönemde Konya sanayi, ticaret ve esnaf kesiminden toplanan yardımlar önemli destek sağlamıştı.
Asım Duman Hoca Hastaneyi bir an önce açmak istiyordu. Bu amaçla cerrahi branşlarının başkanlarını, ameliyatlarda kullanacakları cerrahi aletlerin alımı için Ankara’ya götürdü. Orta yerde bu harcama için ayrılmış bir bütçe olmadığı için, her branşa alet alımı için bir para miktarı belirledi. Herkes onun belirlediği miktar içinde aletlerini alacaktı. Bana, ortopedi cerrahi malzemelerinin alımı için 500 (beş yüz) lira belirlemişti. Herkes önce alacağı aletleri belirleyecek, kesin alım Asım Hoca ile birlikte yapılacaktı.
O zaman Ankara Ulus’ta bulunan Modern Çarşı, tıbbi alet ve cihazlarının merkezi idi. Her cerrahi branşın cerrahi malzemelerinin alımında Asım Duman Hoca kendisi bulundu, satıcıların hepsine senet verdi ve senetlerin hepsini kendisi imzaladı. Alacaklılar, alacaklarını tahsil etmek için bir-iki sene hastaneye gelip gittiler. Bu ödemeler de yapılan bağışlarla yapıldığı için gecikme olmuştu.
Hastane Mart 1983 tarihinde yoğun bir kalabılığın katılması ile açıldı. Açılışı Rektör Prof.Dr.Erol Güngör yaptı. Hastanede sosyal güvencesi olmayan hastaların tedavileri üç ay ücretsiz yapıldı.
Hastane faaliyete geçtikten bir süre sonra Asım Hoca Anabilim Dalı Başkanlarını topladı, o zaman Muhacir Pazarı civarında olan rektörlük binasına götürdü. İnşaat Dairesinden bir mimar hanım, Alaeddin Keykubat Kampüsünde yapılacak hastanenin projelerini uzun bir masa üzerine açmıştı. Asım Hoca proje üzerinden her bölümün/kliniğin/laboratuvarın yerini belirledi. Herkes hastane binası bitmiş, bina hazır gibi bir heyecan içindeydi. Yerlerini beğenmeyenler olmuştu. Asım Hoca bunlardan makul gördüklerinin yerini değiştirdi. Ortopedi için 33 yatak verilmişti. Bu yatak sayısının ortopedi için az olacağını belirtmem üzerine, ortopedi yatak sayısı 66’ya çıkarılmıştı.
Asım Duman Hocanın yerlerimizi belirleyip, bize paylaştırdığı o hastanenin temeli, o tarihten 1.5 sene sonra atıldı. O binada Selçuk Üniversitesinin ikinci tıp fakültesini kurmak da bize nasip oldu,2001 (bugünkü Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Alaeddin Kampüsü).
Asım Duman Hoca kendisine yöneltilen basit ve asılsız isnatlardan dolayı Konya’dan biraz kırgın ayrıldı. Öyle de olsa üzerine aldığı görevi sıkıntılardan ve güçlüklerden yılmadan yerine getirmenin mutluğu içinde olduğunu tahmin ederiz. Asım Duman Hoca Konya’dan ayrılırken geride akademik kadrosu oldukça iyi seviyeye gelmiş bir tıp fakültesi ve sekiz ameliyathanesinde her türlü ameliyatın yapılabildiği, yoğun hasta talebinin olduğu, sadece Konya’dan değil komşu illerden hastaların geldiği bir tıp fakültesi hastanesi bırakıyordu. Rektörlük dönemimde Tıp Fakültesinin bir mezuniyet törenine davet ettik, onore ettik. Çok memnun olmuştu.
Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın. Yiğit adamdı.

HABER YORUMLARI
  1. MEHMET EMİN ARKOÇ
    2024-02-19 16:20:44
    Asım KARADUMAN HOCAMA ALLAH tan rahmet diliyorum nur içinde yatsın Konya ya ilk geldiginde rahmetli rektörümüz EROL BEY beni odasına çagırarak ASIM hocayla tanıştırdı kendisine konyalı olarak yardımcı olmamı istedi bende görev yaptıgı dönemde özellikle GÖGÜS HASTANESİNİ tıp fakültesi binasına dönüştürne konusun da yanında görev alarak sanayide esnaflardan para toplıyarak binanın elektirik su kanalizasyon boya badana gibi sorunlarında giderilmesinde konyalı mütehitle dedahil olmak üzere yardım toplıyarak bina kullanılır hale getirildik Meram Tıp fakültesinin kurulmasında Asım hocanın emegi çoktur o günün şartlarında kıt imkanlarla bir fakülteyi Konya mıza kazandırmış oldu kendisinden emegi geçenlerden ALLAH razı olsun