Konya
°C
Yeni Meram

BİTKİSEL ÜRETİMDE SERTİFİKALI TOHUMUN FAYDALARI

BİTKİSEL ÜRETİMDE SERTİFİKALI TOHUMUN FAYDALARI- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
16.02.2022 01:42
15.02.2022 16:43
0
2092
ABONE OL


Sertifikalı tohumluk tescilli bir çeşide ait olduğundan genetik potansiyeli yüksektir. Bu sayede gübre, su ve ilaç gibi girdilerden daha etkin olarak yararlandıklarından üretim maliyetleri düşüktür ekonomik üretim imkânı sağlarlar. 
Tohumluk üretimi yapılacak tarlalarda tohum yatağının hazırlanması önemlidir. Çeşit karışımının önlenmesi için temiz tarlaya ekim yapılır uygun tarım teknikleri uygulanır. mekanik karışımı önlemek için izolasyon mesafesi, ön bitkiye dikkat edilir. Hasattan önce tohumluk yapılacak parsellerin her metrekaresi dolaşılarak; yabancı çeşitlerin ve hastalıklı bitkilerin en iyi görüldüğü zamanda zararlı yabancı otlar, tarladan uzaklaştırılır. Parseller çeşit karışımına meydan verilmeden tohumluk olarak hasat edilir.
Modern tohumculuk tesislerinde sertifikalı tohumluklardan hastalıklı ve cılız daneler, şekil bakımından farklı olan daneler ayırıcılarla ayrılır. Zayıf, kırık dane, yabancı ot tohumları, yabancı çeşitler, cansız yabancı maddeler temizlenir. 
  Tohumlara sertifika raporunun verilebilmesi için, hazırlanan tohum partilerine ait numuneler resmi tohum kontrolörleri tarafından alınarak analize tabi tutulur. Safiyet ve çimlenme yönüyle standardı tutan numunelere, sertifikalı olduğunu gösteren orijinal veya sertifikalı tohumluk sertifika raporu verilir. Hastalıklara karşı ilaçlanmış, ambalajlanmış ve etiketlenmiş sertifikalı tohumluklar dağıtıma hazır hale gelir.
 Serin iklim tahıllarında metrekarede 450-500 tohum hesabıyla dekara kullanılacak sertifikalı tohum miktarı 20-22 kg’dır. Üreticiler kendi mahsullerinden elde ettikleri tohumlukları ektiklerinde daha fazla tohumluk kullandıkları için maliyet artmaktadır.  

Sertifikalı hububat tohumluğu, iyi çimlenme, hızlı gelişme ve genetik potansiyelinin yüksekliği sonucu % 20-25 verim artışı sağlar üreticinin gelirini yükseltir.

 Sertifikalı tohumluk kullanıldığında yüksek kalitede ürün elde edildiğinden, daha yüksek fiyattan satılır. Ülkemizde hububatta kaliteli üretim sorunu dolayısıyla dışarıdan kaliteli buğday ithali yapılmaktadır. Mahsul kalitesine; başta çeşit, tohumluk kalitesi, iklim ve toprak özellikleri, süne ve kımıl zararı, diğer tür ve çeşitler, yabancı maddeler, dane iriliği etki etmektedir. Tescilli bir çeşide ait sertifikalı tohumluk kullanıldığında elde edilen ürünün hektolitresi, protein kalitesi, enerjisi, çeşidin özelliği ile uyumlu olacağından, ürünün pazar fiyatı daha yüksek olacaktır.
Sertifikalı tohumluk kullanarak üreticilerimiz Tarım Bakanlığı tarafından verilen sertifikalı tohum desteğinden de faydalanabilir.
Tarımsal üretimde girdi fiyatlarının yüksek oluşundan dolayı üretici en azından verimde maksimum fayda sağlasın ki üretimi sürdürülebilir olsun. Tarımsal üretimdeki Çözümlerin teoride değil uygulamada olması dileğimle…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.