Konya
°C
Yeni Meram

BUĞDAYDA ÜST GÜBRELEME

BUĞDAYDA ÜST GÜBRELEME- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
16.03.2022 01:16
15.03.2022 16:18
1
2974
ABONE OL

Üst gübreleme buğday bitkisinde kalitenin ve verimin arttırılmasında çok önemlidir. Çünkü protein oranının artırılması için en önemli faktör azotlu gübrelemedir. Proteinin yapı taşı azottur.
Hububatta üst gübrelemede zamanında yeterli miktarda uygulanmayan azot, protein verim ve kalite düşüklüğüne neden olur.
Hububatta Üst gübreleme bu nedenle çok önemlidir.
AZOT (N): Azot suda kolay çözünebilen hareketli bitki besin elementidir. Bitki tarafından alınmadığı zaman Nitrat şeklinde yıkanarak veya amonyak şeklinde gaz halinde kaybolur. Buğday bitkisinin başlangıçta yavaş olan azot alımı, sapa kalkma döneminde artar, başak oluşturma döneminde ise en üst düzeye ulaşır. İlk gelişme dönemlerinde aşırı azot ile gübreleme; vejetatif gelişmeyi teşvik ederek, soğuğa, kurağa, hastalıklara ve yatmaya hassasiyeti arttırarak verimliliği düşürür. Buğday bitkisinin ileri gelişme dönemlerinde ise toprakta yeterli azotun bulunmaması kaliteyi düşürür. Azotun sulu koşullarda, bitkinin azot tüketimine bağlı olarak, parçalar halinde verilmesi verimi ve kaliteyi arttırır.  Bu yıl kar ve yağışların durumu dikkate alınarak üst gübreleme bitkinin gelişme durumuna göre yapılmalıdır. Buğday da ilk üst gübreleme kardeşlenme döneminde azotlu gübre yağmur önünde /yağmur üstüne; kar önüne/ kar üstüne serpilerek atılmalıdır. Üst gübrelemede azotlu gübre kardeşlenme öncesi dönemde bitkiler zayıf iken uygulanmaz ilk üst gübrelemede ÜRE kullanılır, CAN-26 ya da AS-21 kullanılmaz onlar sapa kalkma başlangıcında ikinci üst gübrelemede kullanılmalıdır. Buğdayın gelişme dönemlerine göre AZOT alımını şu şekilde sıralayabiliriz.
•Çimlenme – Kardeşlenme dönemlerinde azot alınımı % 13 •Kardeşlenme – Sapa kalkma dönemlerinde azot alınımı % 11 •Sapa kalkma – Başak oluşturma dönemlerinde azot alınımı % 60 •Başak oluşturma – Olgunlaşma dönemlerinde azot alınımı %16’dır.
Başaklanma döneminde buğdaya uygulanan azotlu gübre süt olum döneminde fazla protein oluşumuna ve süt olum dönemi sonrasında da protein birikimine neden olduğundan, yüksek proteinli tane üretimi sağlanmış olmaktadır. Üst gübrelemede önemli olan husus toprak analiz sonuçlarında verilmesi gereken azot miktarının bitkinin ihtiyaç duyduğu dönemde ihtiyacı kadar azotlu gübrenin toprakla buluşturulmasıdır. Üst gübrelemede kuru şartlarda yağışa bağlı olarak bir defada, sulu şartlarda bitkinin azot tüketimine bağlı olarak, parçalar halinde verilmesi verimi ve kaliteyi arttırır.  Üreticilerin yağış durumu ve bitkinin gelişme dönemine dikkat ederek toprak analiz sonuçlarına göre üst gübre uygulamasını tavsiye ederim. Sulanabilen üretim alanlarında üre 15kg/dekara dozunda verilebilir, Yağışa bağlı üretim yapılan kuru üretim alanlarında 12 kg /dekara uygulanabilir.
2022 üretim sezonunda bol kar yağışlı günlerin olması önceki yıllarda üreticilerimizin yaşadığı kuraklıkla ilgili olumsuzlukların ardından ümit verici fakat gübre, mazot, tohum, elektrik vs vs. tüm girdi masraflarının yüksek olması üreticilerimizin kırsaldan kentte göçmesine sebep olmaktadır küçük aile işletmeleri hızlı bir şekilde yok olmaktadır.
GIDA TERÖRÜ hiç dikkate alınmamakta sağlığımız her gecen gün daha fazla tehdit altında hastalıklar kanserler hızla artmakta gebeliklerden sağlıklı çocuklar dünyaya gelmemekte anne çocuk beslenmesi dikkate alınmamakta her geçen gün anne bebek ölümleri hızla artmakta İnsan sağlığı için öncelikle tarımsal üretimde KULLANILAN TARIM İLAÇLARINA dikkat edilmesini bıkmadan usanmadan anlatmaya yazmaya her platformda dile getirmeye devam edeceğim.
Sağlıklı üretip sağlıklı tüketmek ümidiyle.

HABER YORUMLARI
  1. Yunus Karagül
    2022-03-16 11:22:32
    Hocam iyi demissiniz hoş demissiniz lakin biz bu aylarda sadece can26 gubreyi zor atiyoruz. Ure ardindan can26 ardindan as21 e hangi ciftcinin gücü yeter kaldiki gücü yetse bile attiginiz gübrelerin karsiligini alabilecek miyiz kaliteli uretim yapanin bugdayi da ayni para kalitesizide biraz ucuzu.