Konya
°C
Yeni Meram

ÇINAR AĞACI

ÇINAR AĞACI- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
26.01.2022 01:20
26.01.2022 15:05
2
2219
ABONE OL

Çınar ağaçları  çeşidine göre 10 ile 20 yıl arasında erişkin bir ağaca dönüşebilir. Tınlı, nemli topraklarda yetişmesi kolaydır Ülkemizde çınar ağaçları nehir kenarlarında sulak alanlarda kendi doğal ortamlarında yetişmektedir. Çınar ağaçları ilkbaharda yaprak açarlar sonbaharda ya da kış aylarının başlangıcında yapraklarını dökerler. Çınar ve kavak ağaçları fazla su isteyen ağaçlardır. Hem topraktan hem de havadan su almaları gerekir onları hep sulamak gerekir zamanında verilmeyen suyun anlamı yoktur onların gölgesinde kalmak istiyorsak hep sulamamız gerekir kaybettikten sonra sulamanın anlamı yoktur.
Allah’a ulaşmanın ve Allah ile iletişimin sembolü olarak düşünülen “yaşam, hayat, canlılık, ölümsüzlük, doğurganlık, şans, bolluk, bereket, sağlık” gibi pek çok anlamları yüklenen ağaçlar çeşitlerine göre günümüzde de varlıklarını sürdürmektedir.
Çınar ağacının anlamı güçlü, uzun ömürlü, dayanıklı, yüceliğiyle sonsuzluktur. Uzun yaşayan büyüklerimize çınar ağacı  örneğini veririz; "Çınar gibi insan deriz. Bu insanların gücünden bahsetmek için de çınar benzetmesini kullanırız " meyvesi olmasa da gölgesi yeter" sözü hep dilimizdedir.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde cami avlusu ve meydanlarda en çok çınar ağaçları yetiştirilmiştir. İhtişamlı görünüşü asırlık ömrü ile pek çok sanat dalına çınar ağaçları konu olmuştur. Yaklaşık 1000 yıl yaşama süresine sahip olan çınar ağaçlarının en önemi özelliklerinden biri, kuşkusuz upuzun boylarının oluşturduğu gölgesidir.
Çınar yaprağı  aşkı sevgiyi ifade eder.  Çınar, bilimsel adı Platanus orientalis olup Platanaceae familyasındandır. Aynı zamanda Osmanlı Devleti'nin de sembolüdür. Türk Bahçelerinde çınar kullanımı, Orta Asya Türk Bahçelerinden gelen bir gelenektir. Çınarlar bahçelerde sessizlik ve gölgesi için yetiştirilmiştir.
Çınar ağacımı, annemi 24 Ocak 2022 günü kaybettim. Ruhuna El Fatiha

HABER YORUMLARI
  1. Derviş iskender Kalın
    2022-01-26 22:55:02
    Allah rahmet eylesin sabır versin mekanı cennet olsun
  2. Seher ÇİVİ
    2022-01-28 14:05:32
    Başımız sağolsun allah c.c. cennetine alsın