DAHA HUZURLU BİR HAYAT İÇİN TAVSİYELER
DAHA HUZURLU BİR HAYAT İÇİN TAVSİYELER- Betül PALANCI- Yeni Meram Gazetesi
Hepimizin zaman zaman zorlandığı durumlar mevcut, gündelik hayatın stresiyle baş etmekte zorlandığımız durumlar, koşullar her daim hayatımızda var olabiliyor. Bu durumlara karşı kendi iç huzurumuz tehlikeye girebiliyor. İnsan olmanın ve bu dünyada yaşamanın güzelliklerinin yanı sıra zorlayıcı hayat şartları da mevcuttan doğuyor. Zorlayıcı yaşam olaylarına karşı stresimizi ne kadar iyi yönetebilirsek o kadar iyi psikolojik sağaltımı dağlayabiliyoruz. Elbette kimi zaman yönetemediğimiz durumlar da mevcut olabiliyor. Gündelik yaşamın stresinde kendimize vakit ayırmanın ve içsel huzurumuzu dengede tutmanın, bize zarar verici yaşam olaylarından minimum seviyede etkilenmenin yöntemleri mevcut. Gelin bunları birlikte inceleyelim.
1) Diğer insanlarla iletişimimizde her söyleneni her yapılanı üstümüze alınmamak bizi stresten uzak tutacak etmenlerden bir tanesidir. Bu insanın zihninde bilişsel çarpıtmaları minimuma indirecek bir yöntemdir. Her söyleneni, her konuşulanı üstümüze alınmamamız gerekir. Olası ihtimalleri her zaman hesaba katmalıyız. Eğer ki bize karşı kasıtlı bir söylemle karşılaşırsak bu söylemi kendi içimizde büyütmek yerine muhatabımız kimse onunla halletmek önem taşır. Böylelikle içimizin daha rahat ettiğini söyleyebiliriz.
2) Olaylara hep negatif yönden bakmak bizi oldukça huzursuz edecektir. Her olayın en kötü ihtimalini düşünüp sanki o ihtimal gerçekleşmiş gibi kendimize eziyet etmek iç huzurumuzu azaltacaktır. Bunun yerine bir olaya daha gerçekleşmeden ‘gerçekmiş’ gibi davranmayı bırakıp, olay gerçekleştikten sonra ne yapabileceğimizi değerlendirmek önem arz ediyor.
3) Kendimize diğerlerinden az önem vermek. Bu durumu birçoğumuz yaşıyoruz. Diğer insanların fikirlerine, görüşlerine ve değerlendirmelerine kendimizden daha çok önem veriyoruz. Bunu yapmak, kendimizi yok saymak demektir. Bunun yerine öncelikle kendi fikirlerimizi, görüşlerimizi hayat standardına almamız gerekmektedir. Elbette diğer insanların görüşleri önemli ancak bazı zamanlarda diğer insanların görüşlerini çok fazla içselleştiriyoruz. Bunu yapmak bir süre sonra diğerlerine bağlı kalmamıza sebep olacaktır. Her zaman kendimizi ön plana almamız gerekiyor. Bu şekilde iç huzurumuzu çok daha kolay yakalayabiliriz.
4) Durup kendimizi dinlemek. Bunu neredeyse hepimiz yapmaktan kaçınıyoruz. Modern dünyada insanlara bir dakika bile durup dinlenmemesi gerektiği empoze ediliyor. Hiçbir saniyemizi bile boşa harcamamalıyız gibi sürekli hareket halinde sürekli para kazanmak durumunda ya da sürekli çalışmak durumundaymışız gibi kendimizi zorluyoruz. Elbette çalışmak, üretken olmak çok mühim şeyler ancak bu telaşede kendimizi ihmal etmek, kendimizi görmezden gelmek iç huzurumuzu sarsacak bir durumdur. Bu sebeple bu yoğun hayat telaşesinde muhakkak kendimize vakit ayırmalıyız. Kendimizi dinlemeyi ihmal etmememiz lazım. Bu sayede iç huzurumuzu her daim dengede ve kontrolde tutabiliriz.
Bu adımları olabildiğince uygulamaya çalışırsak eğer küçük tüyolarla büyük yıkımların önüne geçmiş oluruz. Her şey ihmal edilebilir, önemli olan kendimizi ihmal etmemek çünkü siz yoksanız hiçbir şey yok. Bunu unutmadan hayat yolculuğumuza devam edelim.
-
Atilla Akbaş2023-10-17 17:31:21Sayın Hocam; Kimsenin kimseye saygısının kalmadığı, Kimsenin kimseye nerdeyse tahammül edemediği, Hayatın ağır yükü altında var gücüyle mücadele eden insanlarla dolu sokaklar. Bahsettiğiniz 4 madde iç huzur için ne kadar etkili? Tartışılabilir. Ancak insanlar mutsuz. Gülmeyen hatta tebessüm bile edemeyen insanlar o kadar çokki. Bu kitlesel bir durum. Artık insanlar istelerde istemeselerde spontane yaşıyorlar. Emin olun çok büyük bir Sosyolojik sorun bu. Insanlar nasil mutlu olur ? Bu soru uzerinde durmak gerek. Gelecekten umudu kırılmış, Beklentileri kalmamış yada azalmış, Bu hayatta sadece günü kurtarmaya çalışarak geçirmek ..... Sayabiliriz daha .... Toplumsal bir karmaşanın içinde hiçbirşey yokmuş gibi davranmak insanın tabiatına aykırı . Selamlar