Konya
°C
Yeni Meram

Ebu Zer’rin (ra) memurluk talebi

Ebu Zer’rin (ra) memurluk talebi- Hüseyin TOPTAŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
26.04.2024 00:15
25.04.2024 15:16
0
3256
ABONE OL

Hz. Muhammed (sav), Ebu Zer’rin (ra) kendisinden memurluk talep etmesi üzerine ona şunları söylemiştir: “Ey Ebu Zer! Ben seni zayıf görüyorum. Ben kendim için istediğimi senin için de isterim. Sakın iki kişi üzerine amir olma, yetim malına da velilik yapma. Memurluk bir emanettir, hakkını vermediğin takdirde kıyamet günü perişanlık ve pişmanlıktır. Ancak kim onu hak ederek alır ve onun sebebiyle üzerine düşen vazifeleri eksiksiz eda ederse o günün perişanlığından kurtulur.” (Müslim, imaret, 17)
Peygamber efendimiz, görevi talip olana değil, aksine görevi hakkıyla yerine getirme konusunda layık olduğundan emin olduğu kişilere tevdi etmiştir. Zühdü ile tanınan ve Peygamber Efendimizin övgüsüne de mazhar olmuş olan Ebu Zer (ra) talep ettiği görevin kendisine verilmemesi üzerinde düşünmek gerekir. Bugün göreve talip olanların Allah Resulünün memurluk için yaptığı uyarıyı hiçbir zaman akıllarından çıkarmamaları gerekir.
Ebû Zer el-Gıfârî çok mütevâzî, açık kalpli ve doğru bildiğini söylemekten çekinmeyen sahabedir. Peygamber Efendimiz pek severdi. Bir defasında onun hakkında “Şu gök kubbenin altında ve yeryüzünün üstünde Ebû Zer’den daha doğru sözlü kimse yoktur” buyurmuştu (Tirmizî, Menâkıb, 35). Zaman zaman kendisine adıyla hitap ederek nasihatlerde bulunan Peygamber Efendimiz, Ebû Zerr’e, valilik gibi önemli memuriyetler bir yana, iki kişiye bile başkanlık yapmamasını, bir de yetim malına velî, diğer bir ifadeyle mütevellî olmamasını tavsiye etmiştir. Yöneticiliğin, altından kalkılması zor ilâhî bir emanet olduğunu, onu ancak yöneticiliğe yatkın insanların başarabileceğini söylemiş, üstesinden gelemeyecekler için idareciliğin kıyamet günü bir rezillik, pişmanlık ve perişanlık olacağını bildirmiştir.
Resûlullah Efendimiz Ebû Zerr’in huyunu, karakterini, daha açık bir ifadeyle onun aşırı zühdünü, dünyaya hiç değer vermemesini iyi biliyordu. Ona “Sen zayıf bir adamsın” diye buyururken, valiliğin gerektirdiği bazı özelliklerin onda bulunmadığına işaret ediyordu. 
Ehil ve liyakatli olanlar görevden kaçmamalı hatta göreve talip olmalıdırlar.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.