EKMEK DAVASI
EKMEK DAVASI- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi
Ülke insanıyla özdeşleşmiş bir gıda maddesi, bir mübarek taam. Belki de en fazla tükettiğimiz, üretimini evlerde dahi yaptığımız ekmekten bahsedeceğiz. Ekmeğe ulaşabilmek adına yılda rekolte durumuna göre 18-25 milyon ton ürettiğimiz buğday da cabası. Ülkemin nadide insanları bu taamı o kadar çok tüketir ki, “Yemek yiyeceğiz” demez, “Ekmek yiyeceğiz.” der.
Rusya- Ukrayna bitmeyen ve biteceğe de benzemeyen savaştan dolayı gıda gıda krizleri, gıda koridorları zikredilmeye başlandı. Savaştan dolayı tahıla ulaşım zorlaştı, pahalandı. Bu da dar gelirli insanımızın en önde gelen tüketim maddesi olan ekmeğin fiyatını tabiri caizse, uçurdu. Hatırlayın lütfen, daha 2 yıl öncesinde 1, 4 TL'ye aldığımız ekmek, şu anda 7 TL civarında. Bu rakamlar Konya rakamları. Daha büyük şehirlerde ekmek fiyatları, 10 TL'ye dayanmış durumda.
Bir özeleştiri yapmakta fayda var. Şehir olarak “Türkiye'nin tahıl ambarı” olmakla övünürüz ve doğrudur. En çok un fabrikası da Konya'dadır. O da doğrudur. Yakinen tanıdığımız, kaliteli un üreten un fabrikalarımız pek Konya piyasasına çalışmaz. Tüm bu söylemlerden sonra, Konya'da üretilen ekmeğimizin kalitesi hiç de iç açıcı değil. Pişmemiş, kalitesiz undan üretilmiş, bol miktarda katkı maddesi ilave edilmiş, sağlığımızı olumsuz etkileyen ekmekler.
Bir taraftan TİP2 undan yapılması gereken ekmekler, daha ucuz ve kalitesiz olan TİP6 undan yapılıyor ve içine beyazlatıcı atılıyor. Dikkat edin, normalde ekmeğin rengi biraz buğday rengine kaçması lazım. Maşallah bizim ekmeklerin içine bakarsanız, hem pişmemiş hem de beyaz tülbentten daha beyaz görünüyor.
Burada bir hakkı teslim edelim. Evsafında, kıvamında, pişmiş, kaliteli undan üretim yapan kardeşlerimize saygı duyuyoruz. Rabbim helalinden kazançlarını ziyadeleştirsin. Taamlarını hayırlı eylesin inşallah. Ekmekte en büyük problemlerden bir tanesi de, ekmeğin yeteri kadar pişirilememesi veya pişirilmemesi. Ekmeğin belli bir sürede, Konya tabiri ile “imil imil” pişmesi lazım. Tünel ya da dönerli sistemlerde ekmeğin yüzüne bakıyorsunuz, akik taşı gibi kızarmış, içi bağlar gazeli. Pişmemiş ve tülbent beyazı!
Eskilerde ekmekler kara fırınlarda, taş fırınlarda, kepekli undan, ev yapımı mayadan yapılırdı. Ekmek, ekmek gibi yenilir ve doyurucu olurdu. Daha sonra şimdilerde Karatay'da Aziziye- Şerafettin- Eski İstanbul Caddesi kavşağında hala ismi “Eski Fenni Fırın” olarak geçen bir ekmek fırını var. Tüm Konya'da hala elle, eski düzen ekmek üretilirken bizim fenni fırın, fenni maya ile fabrikasyon türü ekmek üretmeye başlamış. Bir taraftan hamur giriyor, yeni teknolojisi sayesinde diğer taraftan ekmek çıkıyor.
Konyalı olarak bizdeki moderncilik sevgisi ve akımı ta eskiden kalma galiba. Türkiye insanı, bir yerde bir ekmek fırını açsa ismini “taş fırın” koyar. Bizde öyle mi, daha modern bir isim hep dikkatimizi çeker. Kalitenin önemi yoktur. “Fenni fırın”. Fırıncılar Odası Başkanımız Vedat Honça, kardeşimle de görüştüm. Aslında o zamanki fenni fırın yerine, “Modern fırın” ismi konulsa daha uygun olurdu, diyor ve bence de haklıdır.
Şimdilerde bu ismi Büyükşehir Belediyemiz, 60 bin kapasite ile geçenlerde üretime başladığı ekmek fabrikasında kullanıyor. Şehir merkezinde farklı alanlarda konulan, “fenni fırın büfeleri” ile halka arz ediliyor. Bildiğimiz kadarı ile 200 gram ekmeği de 5 TL'ye satıyor. Hatta ekmek fabrikası entegre olduğu için bir 60 binlik daha ikinci bir üretim ünitesi kuruluyor.
İstanbul, Ankara, Konya vb. gibi farklı büyükşehirlerde ekmekte kar amacı gütmeden, hizmet anlayışı çerçevesinde ekmek daha ucuza satılıyor. Bu da çok ekmek tüketen tüketicilerimizi fevkalade memnun ediyor. Piyasa üretiminin ifadesine göre, son ekmek zammından bu tarafa su, elektrik ve doğal gaza ortalama yüzde 20 civarında zam geldi. 480 TL'ye aldığımız unun torbası, 650 TL'lere kadar çıktı. Dolayısıyla girdilerde bir artış söz konusu. “Sineye çekecek bir durumumuz kalmadı, zam kaçınılmaz” diyorlar.
Büyükşehir Belediyemiz de piyasadaki ekmek fiyatlarını belli ve makul bir dengeye oturtmak için fabrika kurdu, uğraş veriyor. Tebrik ediyoruz. Aynı zamanda ekmek kalitesini de artırıyor. Karatay Halk Ekmek, Meram Şehrekmek, Büyükşehir Fenni Fırın ekmek.
Ekmekleri belli bir fiyat düzeyine oturturken ekmek kalitesini de üst düzeylere çıkarmalıyız. Konya ve Konyalıya bu kalitede ekmek yakışmıyor.
Saygılarımı sunuyorum.
-
Henüz yorum yapılmamış.İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.